FrSKy Taranis

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

Re: FrSKy Taranis

#751 Příspěvek od Drondys »

Arcicorsa píše:...Oba přijímače jsou na straně vf přijmu naprosto shodné až na DPS a přepínače antén, ovšem jak návrh DPS tak externí přepínač antén mohou mít negativní vliv na příjem signálu, potom vyplývá že přijímač X8R kde jsou přepínač antén a koncový stupeň integrovány v jednom pouzdře bude mít lepší vstupní citlivost, menší náročnost na návrh DPS a myslím že se to projeví i na straně vysílání... X8R je o generaci možná i dvě napřed oproti D8R co se týče vysokofrekvenční části...

Čím tedy odhaduješ, že by mohlo být způsobeno to, že byl při testech co dělal Rimr příjem X8R výrazně horší oproti D8R jak je vidět z toho Rimrova obrázku s grafem ?

Obrázek
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#752 Příspěvek od RiMr »

Tak testováno (X8R) i v režimu D8 (bindováno s jumperem), antény venku z modelu - ve vzdálenosti modelu 20-50m RSSI kolem 40... :(

#753 Příspěvek od old_Mr_Grim »

Pánové, když to tu čtu, dovolte mi malou odbočku.
K čemu jsou u X8R na koncích antén ty "krabičky"?
Jde mi o to, jestli je můžu beztrestně sundat. Nevím totiž, jak je poskládat do Gamy 2100 tak, aby se mi tam všelijak nepřesejpaly. Bez těch krabic bych je propíchl skrz trup .
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#754 Příspěvek od RCStudio »

Anteny but konci vousem a nebo tistackem zalitym v plastu a to jsou ty krabicky... Jak je oodelas tak budto musis odizolovat koaxial co k nim vede nebo ses bez signalu
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#755 Příspěvek od Arcicorsa »

Drondys píše:Čím tedy odhaduješ, že by mohlo být způsobeno to, že byl při testech co dělal Rimr příjem X8R výrazně horší oproti D8R jak je vidět z toho Rimrova obrázku s grafem ?

Obrázek

Bohužel bude v přijímači závada.. Z mého RSSI je vidět že jsou oba přijímače skoro totožné.. Skusil bych přijímač rozebrat a podívat se na připojení antén k DPS, jak psal janekx dříve tam nebyli konektory jako mám já a byli tam antény jen připájené tak jestli tam není nějaká zrada a pokud tam jsou konektory tak je taky zkontrolovat, vycvaknout, nacvaknout (ale opatrně životnost konektorů při manipulaci je dost malá).. Teď nevím jestli tam má RiMr na konci antének ty plastové krabičky s anténkami ale pokud už nebude jiného zbytí tak bych je ustřihl a vytvořil klasické anténky z koaxu (odstranit stínění na délce 33mm co nejpřesněji).. Samozřejmě může být závada ve vlastním vf modulu, jsou tam v podstatě jen dva aktivní prvky a to RTX a koncový stupeň s přepínačem antén, to jsou jediné komponenty které mají vliv na příjem a vysílání.. IO se dají samozřejmě vyměnit dokonce jsou k dostání v Čechách za lidové ceny RTX stojí 80CZK a koncový stupeň s přepínačem antén je za 60CZK takže oprava by nebyla ani nikterak drahá ovšem s tímto SMD smetím se špatně pracuje, dá se to měnit i v domácích podmínkách a není na to potřeba žádné speciální vybavení (horkovzdušná pistole s plynulou regulací a úzkou tryskou max 5mm, mikropájka, speciální tavidlo pro pájení SMD, neklepající se ruce, velká dávka trpělivosti a silná lupa) ale chce to s tím mít praxi..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Drondys

#756 Příspěvek od Drondys »

Arcicorsa píše:...Skusil bych přijímač rozebrat a podívat se na připojení antén k DPS, jak psal janekx dříve tam nebyli konektory jako mám já a byli tam antény jen připájené tak jestli tam není nějaká zrada a pokud tam jsou konektory tak je taky zkontrolovat, vycvaknout, nacvaknout (ale opatrně životnost konektorů při manipulaci je dost malá). Teď nevím jestli tam má RiMr na konci antének ty plastové krabičky s anténkami ale pokud už nebude jiného zbytí tak bych je ustřihl a vytvořil klasické anténky z koaxu...

V předchozí části tohoto tématu viz tento odkaz už Rimr psal viz citace.

RiMr píše:...je to ten přijímač dodávaný s Taranisem, tedy 8XR (ale s obyč. fousky, nemá ty bambule na koncích antén...

Takže nemá co odstřihávat tj. jen zkontrolovat plošňák 8XR a případně konektory antén. Ledaže by ty přívodní koaxy 8XR zkusil o kousek zkrátit a oholit to na konci znovu. Pokud jsou anténní přívody na 8XR se stejnými konektory jako na D8R-II tak může na ten přijímač 8XR zkusit na zkoušku přehodit antény z toho D8R-II, se kterým měl v testu lepší výsledky a pak udělat další test.

Arcicorsa píše:...Samozřejmě může být závada ve vlastním vf modulu, jsou tam v podstatě jen dva aktivní prvky a to RTX a koncový stupeň s přepínačem antén, to jsou jediné komponenty které mají vliv na příjem a vysílání.. IO se dají samozřejmě vyměnit

Pokud se mu s tím nebude chtít patlat tak ten přijímač 8XR prostě zkusit vyreklamovat.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#757 Příspěvek od RCStudio »

Tak dnes docela sok, jen tak si ladim nove ero o mam Taranis zapnuty abych zkousel serva. Prisel kamos na pokec a za 20 min letel sednu k letadlu a RX no signal, TX sviti ale display ukazuje 4.7V na te Life http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... pack_.html
disgnostika merakem ukazuje po chvlili odpocinuti clanky 2.3V 2.3V 1.3V, hlavne ze zadny alarm nizkeho napeti protoze byl asi seslabeny hlavni volume mam to na levem slideru.
Nicmene vada baterie .... doporucte prosim nejakou asi uz nepujdu do lipo life ale nimh envelope treba toto?http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod.aspx?kategorie=435&polozka=4507&stranka=0&polozek=288
Jan Janekx Urbanek
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#758 Příspěvek od Arcicorsa »

Jo nebyl jsem si jistý.. Tak pokud je to takto tak moc možností není.. Ještě mě napadlo že by mohl zkusit přeměřit antény jestli nejsou zkratované (když Číňan ořezával stínění tak jestli náhodou neprořízl koax až na střední vodič) nemusejí se ani odpojovat stačí dát jeden kabel od ohmmetru na jakýkoliv mínus na konektorech pro serva a druhým měřit na konci antény na středním vodiči a musí tam být nekonečný odpor, pak ještě přeměřit opletení antének a tam musí být nulový odpor, pak ještě změřit délku aktivní anténky musí mít přesně 33mm... Dále přeměřit signálovou cestu až do koncového stupně a to tak že jeden drát ohmmetru dát na konec anténky na střední vodič koaxu a druhý dát na nožičku koncového stupně číslo 13 a poté stejně změřit i druhou anténku proti pinu 15, v obou případech by jsi měl naměřit maximálně dva ohmy (změřit se to opravdu dá teď jsem to přeměřoval) .. Pro ilustraci kde měřit na koncovém stupni přikládám foto.. Pokud bude vše dobré tak pak už jen výměna komponentů nebo reklamace..

To janekx: Eneloopky mohu jedině doporučit, ve Spektru jsem je měl dva roky a naprostá spokojenost.. Mají jednu neocenitelnou vlastnost a to že samovybíjení je opravdu malé, dokonce se prodávají už přednabité a po pěti letech od nabití je v nich stále 70% energie takže nehrozí že po dvou týdnech nelétání budou akumulátory vybité.. Doma je mám už všude a jiné NiMh akumulátory nechci vidět..
Přílohy
IMG_3967.JPG
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#759 Příspěvek od RimmerCZ »

Tak ja treba uspesne pouzivam ty LSD 2200mAh tuzkovky z HKcka dlouha leta. Mam jich doma spostu. Do hracek pro dite, do Futaby 3PM, pouzival jsem je i do DX6tky a zcela bez problemu. Za tu cenu super. Sem tam se vyskytne clanek, ktery je kapanek horsi. Poznacim jsem si to fixem a do vysilacek si beru ty bezproblemove. Takze taky moznost.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#760 Příspěvek od RCStudio »

Diky zitra jdu zkusit envelope 2000mAh 6ti clanek jestli padne a dam vedet...
Jan Janekx Urbanek
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#761 Příspěvek od RCStudio »

Taranis B by mel umet toto sam nabijet ... jinak jsem pohledal napajec Taranise a ten me prisel v UK provedeni to take neni problem ale je 13V 0,5A a vsude se uz prodava jen 12V 0,5A. Ma nekdo a pouziva ten 13V? Je otazkou jestli predesle verze nebyli na 13V zvykle a protoze jsem menil fosnu nebude pro to problem? Asi by to mohlo snest ...
Jan Janekx Urbanek
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#762 Příspěvek od Arcicorsa »

Vejde se, mám to změřené a zítra si pro ten pack jdu :D , protože mě nebaví každý týden Taranise nabíjet.. 13V zdroj mi s Taranisem přišel, používám ho a desku mám stejnou jako ty :wink: ..
Přílohy
IMG_3970.JPG
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#763 Příspěvek od RCStudio »

Super diky za info.
Jan Janekx Urbanek
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#764 Příspěvek od RCStudio »

Jo nasel jsem jak to je s nabijenim tech 2000mAh, ten co ma starsi power desku tam ma limit na cas nabijeni 380mAh na cca 160min a potom se nabijeni vypne takze se u uplne vybitych musi nabijet na dvakrat. Nove power desky jsou uzpusobeny na nabijeni 2000mAh packu.
Jinak stara se chova tak se kdyz nabiji sviti a nabito zhasne, nova nabijeni blika a nabito sviti.
Jan Janekx Urbanek
Mlhos
Kontaktovat uživatele:

#765 Příspěvek od Mlhos »

Sic mám Taranise jen cca dva týdny tak podle toho co píšeš mám tedy starou power desku, protože mi to při připojení zdroje chvilku bliká, pak to nabíjí a svítí a nakonec zhasne. Díval jsem se do vnitřku, mám verzi 1.1.1
Mám balení bez trafa z HK a nabíjím to zdrojem z 7 palcového LCD Sencor 12V/1,5A a pohoda. Je nějaký lehký, že by spínaný zdroj? Baterku jsem koupil Lipo TX Turnigy 2650mAh, ale nakonec než mi přišla tak jsem to přehodnotil a vzal jsem Nimh šestičlánek Eneloop, ještě je na cestě.
http://eshop.satria.cz/satria/eshop/1-1-Akumulatory/93-4-Vysilacove/5/1211-Sada-Nimh-Sanyo-Eneloop-AA-2-0Ah-7-2V-Hitec
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“