rychla otazka: kloneni/klopeni RC heli?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
Ondra.T

rychla otazka: kloneni/klopeni RC heli?

#1 Příspěvek od Ondra.T »

Heli nemam, zatim zkousim jen FMS simulator a chtel jsem se zeptat, jestli je normalni, kdyz se nakloni nebo naklopi heli tak zustane naklopena i po vraceni packy do stredu?

Tak se mi totiz chovaji modely ve FMS a jediny zpusob jak je pak vyrovnat je naklopit na druhou stranu. Tim padem je tezky najit potom stred...

Chovaji se takhle skutecny heli nebo tam pri vraceni packy do stredu se heli prestava klopit?

Diky
zdzd

Re: rychla otazka: kloneni/klopeni RC heli?

#2 Příspěvek od zdzd »

Ondra.T píše:Heli nemam, zatim zkousim jen FMS simulator a chtel jsem se zeptat, jestli je normalni, kdyz se nakloni nebo naklopi heli tak zustane naklopena i po vraceni packy do stredu?

Tak se mi totiz chovaji modely ve FMS a jediny zpusob jak je pak vyrovnat je naklopit na druhou stranu. Tim padem je tezky najit potom stred...

Chovaji se takhle skutecny heli nebo tam pri vraceni packy do stredu se heli prestava klopit?

Diky

Už jsme zase tam, kde mockát. Co je to heli? Málokdo je ochoten pochopit, že v chování helin jsou zásadní rozdíly, podle jejich konstrukce. U letadel se nikdo nediví, že větroň letí jinak jako cvičný motorák, ten jinak jako akrobat, akrobat F3A jinak jako pronový a tak dále.

Zatřídění helin je tu: http://vitocz.net/heli/popisy/vyber_heli.htm

Obecně se dá říct, že dvorotoráky a podobné, v uvozovkách "hračky", jsou velmi stabilní a do pohybu se musí nutit. Naopak klasické jednorotoráky jsou nestabilní a odchylku nejen nevyrovnají, ale naopak zvětšují. Chovají se jako kulička na skleněné desce. Holt se to musí upáčkovat. A třeba i proto jsou zkušenosti z dvourotoráků pro jednorotoráky celkem nepoužitelné a k ničemu.

Mimochodem: Také dobře seřízený akrobatický plošník se chová neutrálně a musí se pořád řídit. Sám se nijak nesrovnává. Letí po balistické křivce tam, kam ho pilot namířil. Podobně jako vržený oštěp.

A úplně na závěr: FMS je na heli naprosto k ničemu a skutečnému chování a jankovitosti helin se ani zdaleka neblíží.
Ondra.T

Re: rychla otazka: kloneni/klopeni RC heli?

#3 Příspěvek od Ondra.T »

zdzd píše:jsou velmi stabilní a do pohybu se musí nutit. Naopak klasické jednorotoráky jsou nestabilní a odchylku nejen nevyrovnají, ale naopak zvětšují. Chovají se jako kulička na skleněné desce. Holt se to musí .

Diky ale asi jsem natvrdlej. Zajima me jestli u jednorotorovy heli kdyz naklonim packu kloneni a pak ji vratim do stredu, jestli se ta heli alespon "pokusi narovnat", nebo jestli se navrat packy kloneni na stred ignoruje a heli setrvava v naklonu.

PS: Chapu ze jednorotorova heli nekam ujizdi, me tady ale jde o chovani vysilacky... zdali pri navratu packy na stred posila signal k narovnani serva nebo ne.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Mad_Box »

Servo se vrátí, ale k tomu aby se heli narovnala je potřeba signál proti, prostě tam kam hneš pákou tam se naklání a když je knipl uprostřed tak se heli nikam neotáčí(zůstává v poslední oloze tam kde byla)
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Ondra.T

#5 Příspěvek od Ondra.T »

Diky, takze FMS to ukazuje alespon zhruba dobre. No to je sila... nevim jak se to naucim.
zdzd

#6 Příspěvek od zdzd »

Investicemi. Časem a úsilím do tréninku, financemi do provozních nákladů a oprav.

Pokud se ti nedostává motivace, úsilí či prostředků, tak asi těžko...
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pkotatko »

Když jsem se to začínal učit, tak mi to bylo laicky vysvětleno takto:
visíš a helina si vzpomene a rozeběhne se dopředu. Přitáhneš výškovku aby jsi ji zastavil. Heli se sice zastaví, ale rozeběhne se prozměnu dozadu. Takže natáhnout a hned zase trochu potlačit. Pak je teprve ochotna malinkou chvilku viset na místě. Naučí se to každý. Jen to chce čas.
midar

#8 Příspěvek od midar »

Jako začátečník si cvičím páčkování na FMS se SIMtransmitter6 s modelem Dragonfly, který mi připadal jako "nejjankovitější".
Maxipes

#9 Příspěvek od Maxipes »

mimochodem je to stejné jaku třeba u auta (i "dospělého") když zatočím, auto zatočí a když pustim volant tak se vrátí do rovného směru (přestane zatáčet), ale rozhodně ne do směru ze kterého sem přijel před zatáčkou...
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Gattor »

To dela jen dvourotorat. A proto je lepsi koupit jeho, pokud se ti u postele nevali prebytecnych 50-100 tisic. Ale je to jak bylo jiz zmineno jen "hracka". Nekomu staci nekomu ne. Ale i s dvourotorakem se jiz ucim mesic a to i na simulatoru a stale mi to jeste nejde. Takze i tato hracka potrebuje cas na nauceni. Ale hlavne: pustim packu, vrtulnik stoji, naklonim packu, vrtulnik leti. Parada :)
zdzd

#11 Příspěvek od zdzd »

Gattor píše:A proto je lepsi koupit jeho, pokud se ti u postele nevali prebytecnych 50-100 tisic.

To jsi přehnal. Pokud už nějaké vybavení máš (RX, TX, serva, nabíječ...) a helinu koupíš z druhé ruky, bude ti stačit pětina.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Gattor »

Onehda jsem narazil na temto web:

http://www.heli1.net/

Tam ten clovek uvadi (z druhe ruky) 30K za letajici komplet. Jenze tim to zacina. Nez se to naucis ovladat, castka se minimalne zdvojnasobi.

Chapu, ze zalezina hodne aspektech a ze se castka muze podstatne snizit. Ale ja porovnavam 3K s min. 20-30K (pokud nemas nic). No a potom je to za hradni dily zhruba stejne :) 3K vs 20-30K. A pak uz treba umis litat bez padani a niceni.

Pokud to tak neni, necham si nazor usmernit, ale myslim, ze to presne tak je.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Mad_Box »

Ondra.T píše:Diky, takze FMS to ukazuje alespon zhruba dobre. No to je sila... nevim jak se to naucim.

asi to není zas tak hrozný se to naučit :roll: trocha inspirace : http://www.rchelischool.com/?kam=videa.html
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od pkotatko »

Vše záleží na přístupu. Dá se naučit lítat a minimalizovat ztráty. Vlastní zkušenost : lítám rok, nyní základní akro, jednou listy a ocas.trubka na Trex 450 a jednou samotná trubka na R50. Náklady cca 2000 Kč. Těch 20-30 tis do dílů je přehnanejch. Jasně, simulátor je nezbytný, někdo do začátku na rady je velmi užitečný.
vsw
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od vsw »

U vrtulniku je potreba se naucit ridit dopredu - cist jeho chovani a reagovat ted v tento okamzik na to, co by vrtulnik udelal za dalsi desetinu sekundy. To je cele kouzlo zakladu rizeni heli.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“