rychla otazka: kloneni/klopeni RC heli?
rychla otazka: kloneni/klopeni RC heli?
Heli nemam, zatim zkousim jen FMS simulator a chtel jsem se zeptat, jestli je normalni, kdyz se nakloni nebo naklopi heli tak zustane naklopena i po vraceni packy do stredu?
Tak se mi totiz chovaji modely ve FMS a jediny zpusob jak je pak vyrovnat je naklopit na druhou stranu. Tim padem je tezky najit potom stred...
Chovaji se takhle skutecny heli nebo tam pri vraceni packy do stredu se heli prestava klopit?
Diky
Tak se mi totiz chovaji modely ve FMS a jediny zpusob jak je pak vyrovnat je naklopit na druhou stranu. Tim padem je tezky najit potom stred...
Chovaji se takhle skutecny heli nebo tam pri vraceni packy do stredu se heli prestava klopit?
Diky
Re: rychla otazka: kloneni/klopeni RC heli?
Ondra.T píše:Heli nemam, zatim zkousim jen FMS simulator a chtel jsem se zeptat, jestli je normalni, kdyz se nakloni nebo naklopi heli tak zustane naklopena i po vraceni packy do stredu?
Diky
Už jsme zase tam, kde mockát. Co je to heli? Málokdo je ochoten pochopit, že v chování helin jsou zásadní rozdíly, podle jejich konstrukce. U letadel se nikdo nediví, že větroň letí jinak jako cvičný motorák, ten jinak jako akrobat, akrobat F3A jinak jako pronový a tak dále.
Zatřídění helin je tu: http://vitocz.net/heli/popisy/vyber_heli.htm
Obecně se dá říct, že dvorotoráky a podobné, v uvozovkách "hračky", jsou velmi stabilní a do pohybu se musí nutit. Naopak klasické jednorotoráky jsou nestabilní a odchylku nejen nevyrovnají, ale naopak zvětšují. Chovají se jako kulička na skleněné desce. Holt se to musí upáčkovat. A třeba i proto jsou zkušenosti z dvourotoráků pro jednorotoráky celkem nepoužitelné a k ničemu.
Mimochodem: Také dobře seřízený akrobatický plošník se chová neutrálně a musí se pořád řídit. Sám se nijak nesrovnává. Letí po balistické křivce tam, kam ho pilot namířil. Podobně jako vržený oštěp.
A úplně na závěr: FMS je na heli naprosto k ničemu a skutečnému chování a jankovitosti helin se ani zdaleka neblíží.
Re: rychla otazka: kloneni/klopeni RC heli?
zdzd píše:jsou velmi stabilní a do pohybu se musí nutit. Naopak klasické jednorotoráky jsou nestabilní a odchylku nejen nevyrovnají, ale naopak zvětšují. Chovají se jako kulička na skleněné desce. Holt se to musí .
Diky ale asi jsem natvrdlej. Zajima me jestli u jednorotorovy heli kdyz naklonim packu kloneni a pak ji vratim do stredu, jestli se ta heli alespon "pokusi narovnat", nebo jestli se navrat packy kloneni na stred ignoruje a heli setrvava v naklonu.
PS: Chapu ze jednorotorova heli nekam ujizdi, me tady ale jde o chovani vysilacky... zdali pri navratu packy na stred posila signal k narovnani serva nebo ne.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem se to začínal učit, tak mi to bylo laicky vysvětleno takto:
visíš a helina si vzpomene a rozeběhne se dopředu. Přitáhneš výškovku aby jsi ji zastavil. Heli se sice zastaví, ale rozeběhne se prozměnu dozadu. Takže natáhnout a hned zase trochu potlačit. Pak je teprve ochotna malinkou chvilku viset na místě. Naučí se to každý. Jen to chce čas.
visíš a helina si vzpomene a rozeběhne se dopředu. Přitáhneš výškovku aby jsi ji zastavil. Heli se sice zastaví, ale rozeběhne se prozměnu dozadu. Takže natáhnout a hned zase trochu potlačit. Pak je teprve ochotna malinkou chvilku viset na místě. Naučí se to každý. Jen to chce čas.
To dela jen dvourotorat. A proto je lepsi koupit jeho, pokud se ti u postele nevali prebytecnych 50-100 tisic. Ale je to jak bylo jiz zmineno jen "hracka". Nekomu staci nekomu ne. Ale i s dvourotorakem se jiz ucim mesic a to i na simulatoru a stale mi to jeste nejde. Takze i tato hracka potrebuje cas na nauceni. Ale hlavne: pustim packu, vrtulnik stoji, naklonim packu, vrtulnik leti. Parada 
Onehda jsem narazil na temto web:
http://www.heli1.net/
Tam ten clovek uvadi (z druhe ruky) 30K za letajici komplet. Jenze tim to zacina. Nez se to naucis ovladat, castka se minimalne zdvojnasobi.
Chapu, ze zalezina hodne aspektech a ze se castka muze podstatne snizit. Ale ja porovnavam 3K s min. 20-30K (pokud nemas nic). No a potom je to za hradni dily zhruba stejne
3K vs 20-30K. A pak uz treba umis litat bez padani a niceni.
Pokud to tak neni, necham si nazor usmernit, ale myslim, ze to presne tak je.
http://www.heli1.net/
Tam ten clovek uvadi (z druhe ruky) 30K za letajici komplet. Jenze tim to zacina. Nez se to naucis ovladat, castka se minimalne zdvojnasobi.
Chapu, ze zalezina hodne aspektech a ze se castka muze podstatne snizit. Ale ja porovnavam 3K s min. 20-30K (pokud nemas nic). No a potom je to za hradni dily zhruba stejne
Pokud to tak neni, necham si nazor usmernit, ale myslim, ze to presne tak je.
-
Mad_Box
- Kontaktovat uživatele:
Ondra.T píše:Diky, takze FMS to ukazuje alespon zhruba dobre. No to je sila... nevim jak se to naucim.
asi to není zas tak hrozný se to naučit
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Vše záleží na přístupu. Dá se naučit lítat a minimalizovat ztráty. Vlastní zkušenost : lítám rok, nyní základní akro, jednou listy a ocas.trubka na Trex 450 a jednou samotná trubka na R50. Náklady cca 2000 Kč. Těch 20-30 tis do dílů je přehnanejch. Jasně, simulátor je nezbytný, někdo do začátku na rady je velmi užitečný.