proky píše:Popisoval jsem to v minulem, ted uzamcenem vlakne.
Start: zapnuti vysilace, vlozeni baterky, vyvolani pozadavku na kalibraci, provedeni kalibrace, nastartovani, vzlet. Prepnuto do GPS modu (ten ale nemel podle signalizace plny signal, resp druzice). Kratky prulet kolem, 2 mensi kolecka, potom prepnuti do ATTI. Po chvilce signalizace ztraty signalu vysilace (vzdalenost do 20-30m), nasledne rozlet na dum, tak jsem to zvedl (snad ja a nejdnalo se o automaticke zvednuti na 20m). Snazil jsem se zmenit smer, ale bez reakce. A nez jsem obehl dum, tak uletela. Behem behu jsem to zkusil jeste zvedat, abych ji videl, prepnuti do GPS, ale vzhledem ke ztrate signalu asi k nicemu. Okamzite dohledavani po okolnich zahradach, vylezl jsem na strechu domu... za chvilku byla tma, takze kdyby byla na strome atd, tak by bylo videt svetlo. Bohuzel nic
...
Cele to bylo opravdu rychle, navic jsem byl prekvapen, jak rychle zmizela, protoze dum jsem obehl behem chvilky a kdyby byla ve vysce 20m , tak bych ji snad videl. Navic nerozumim tomu nahlemu vypadku spojeni, pusobilo to jako by zarizeni chytlo jiny signal a za nim letelo, coz snad neni mozne. Je pravda, ze ve meste je pomerne hodne wifi siti.
GoPro na podvesu byla vypnuta, vcetne wifi (skoda, alespon bych pres wifi dohledal).
Rekl bych, ze bylo skoro bezvetri, zadny silny vitr, jasno, cca pul hodiny pred zapadem slunce.
Původně jsi myslím popisoval, že ti to reagovalo nahoru a dolů, ale Roll a Yaw ti ovládat nešel.
Z toho bych se domníval, že šlo o nechtěně aktivované IOC - protože ti šel ovládat zdvih, ale směr v režimu IOC dělá něco jiného (podle toho, který IOC režim jsi měl), a tak ti na směrové řízení nereagoval, jak jsi byl zvyklý.
A protože jsi před startem vynechal GPS lock, nešel ti v IOC ani na knipl domů (k sobě při IOC/HL), protože "domů" nebylo, tak domů neletěl (pokud jsi to vůbec zkoušel).
Možná sis myslel, že ti nereaguje na řízení, on ale asi reagoval (nahoru a dolů šlo, viď ?), ale v IOC letěl dle zvoleného režimu někam jinam, než si mu kniplem dával, a tak zalétl za dům.
A pokud jsi při tom zmatku přepnul do Atti (jak píšeš), a měl ho chvíli bez kontroly (při obíhání domu), tak ti ho (v Atti nedrží polohu, jen vlastní stabilitu) zatím asi odnesl pryč vítr, dokud nepřišel o Tx signál. Tam potom udělal FailSafe, a protože neměl udělaný GPS lock, tak žádné RTH, a pravděpodobně přistál na tom místě, kde bylo FS v důsledku ztráty signálu z Tx. To bývá kolem 1 km, zkus hledat v hledat v tomto radiusu, někde tam možná v pohodě nouzově přistál, zkusit se i poptat.
Toť má domněnka. Nemyslím, že šlo o "ztrátu signálu vysílače", to by ti nereagoval ani na řízení zdvihu...
Moje doporučení :-
NEaktivovat si IOC, pokud to nemám 100% zvládnuté a natrénované
- VŽDY dělat GPS lock (počkat si na těch 10 zelených), občas kalibrovat i kompas
- při první známce špatného reagování koptery okamžitě zkontrolovat stav IOC přepínače
- letadlo bych zvedl do nějaké bezpečnější výšky, abych ho měl bezpečně na očích, a nemohlo také do něčeho narazit
- pokud je IOC Off, a stále péčko letí pryč, IHNED aktivovat FailSafe (dobré to mít předvolené na přepínači stabilizace)
- pokud ani poté nereaguje, a Ptaaka stále vidím (odlétat), ještě vypnout Tx (tj. 100% ztráta signálu pro P., který pokud mu vše funguje jak má, musí přejít do FS)
- pokud se spustí na P. FailSafe, buď se vrátí na GPS lock pozici, nebo přistane na místě FS
- nováčkům
NEdoporučuji nelétat na obydlenými oblastmi, jak se to nyní hodně rozmáhá (!)