Profili Pro 2
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
Profili Pro 2
V programu Profili Pro 2 se mě u některých profilů stává, že vyberu požadovný profil, doplním třeba nosníky atd, kliknu na zobrazení a vyjede mě taková hláška vis. foto. Klikání na OK nebo křížek - žádná změna. Program zamrzne, a musím dělat restart. Čím by to asi mohlo být, případně jak tuto necnost odstranit. Podotýkám, že program je legální. Díky Rosťa.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Profili Pro 2
pošli CRD2, vyzkouším....
zkratka je předpokládám Co Ruka Dala a tak se ptám. Dělá to i jiný profil?? Třeba ty co tam jsou od základu?
zkratka je předpokládám Co Ruka Dala a tak se ptám. Dělá to i jiný profil?? Třeba ty co tam jsou od základu?
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel dělá to i jiných profilů, víceméně to dělá u profilů typu model A1 , A 2, kamoš mě dal plánek A1, a chce abych mu řízl žebra, tak v tom programu Profili, jsem hledal něco podobného jako tomu žebru na plánku, a zatím, mě to vždy udělá takovou hlášku. cvičně jsem samo zkusil nějaký takový " normální profil" a tam to nedělá. Možná jestli někde něco nemám v tom programu zapnuté - nebo vypnuté.
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Pod značkou CRD čili Co Ruka Dala publikoval už před lety své profily Ing. Lněnička, který sem taky píše. Tím názvem si asi dělal poněkud legraci, ale jejich tvary vypadají k jejich účelu (volné modely hlavně větroňů) velmi dobře, jen nejsou asi podloženy nějakou velkou teorií. Podobně vznikly profily řady B (třeba B 8356) Maďara Dr Benedeka - to bylo někdy ve válečných a poválečných letech. Jak jsem se dočetl, byl zkoušeny jen porovnáváním letu kluzáků v tělocvičně. Ty (i asi ty CRD) jsou používány v různých úpravách dosud na volných modelech (větroně, gumový pohon atd). Takže asi problém je v tom, že se vymykají nějakým teoriím, ale přesto jsou pro volné modely létající při nízkých Re dobře použitelné.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
kde a ako ide znížit "výška" profilu? potrebujem to kvoli hĺbke 105mm, ktora je nakonci krídla
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
ingwarr píše:kde a ako ide znížit "výška" profilu? potrebujem to kvoli hĺbke 105mm, ktora je nakonci krídla
A máš program Profili, pokud nemáš tak ti moje rada k ničemu nebude, klidně ti tady napíši postup na co klikat ale pořád je to vázané na vlastnictví toho programu, a teď ještě nevím jakou máš verzi toho Profili, já mám Profili Pro a u ní ten postup nemusí být stejný jako u jiné verze, kterou třeba máš ty.
mám verziu2.28b neplatenú, volne stiahnutelnú.
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
ingwarr píše:mám verziu2.28b neplatenú, volne stiahnutelnú.
No nevím jak je to s tou Tvojí neplacenou - volně stáhnutelnou verzí 2.28 - stačí zadat odkaz do Google. Ale to je to je tvoje věc. Takže v programu Profili Pro z databáze profilů, si vybereš ten tvůj profil, nad tou databází ( v té tabulce nahoře ) klikneš na Process, po otevření další tabulky klikneš na Process selected airfoil, se otevře nová tabulka Airfoil Processing v té tabulce se zobrazí tvůj vybraný profil. V levé spodní části jsou pod názvem THICKNESS change - posuvníky Upper a Lower, kterými si navolíš požadované hodnoty pokud jsou hodnoty do mínusu, tak se profil ztenšuje a naopak - pod tím nakkresleným originál profilem, ale až po kliknutí na Apply processing se zobrazí i nový nakreslený profil ( červeně ), s tím novým profilem se zobrazují nové hodnoty toho profilu, vrátit hodnoty můžeš - Cancel, a pokud jsi spokojený s novým tvarem profilu klikneš na OK a v databázi profilů, máš tento nový profil pod původním názvem s doplňkem mod. Rosťa
áno, našiel som to tam ĎAKUJEM 
-
mezekmezek
Mám takový malý zádrhel, problém...
S aerodynamikou modelů jsem se nikdy nezaobíral, jenom s "velkou". Co teď lítá syn s RC, jezdím s ním na letiště. Při jednom modelu (upraveném oproti originálu) jsem neuváženě prohodil že kdyby se upravilo tohle a tohle a tohle udělalo jinak, bude lítat lépe (zde šlo hlavně o rychlost).
Je jedno jaký model a jaké vlastnosti, prostě jsem se do toho začal vrtat a začal jsem zjišťovat, že ne všechno jde udělat... Takže nakonec jsem skončil u toho, že udělám "něco" na způsob Mustangu od VEKA Model. Nakonec padla volba na Seafire Mk.47.
A teď k tomu problému. Jde o návrh aerodynamiky křídla.
Hloubka kořene 217mm, na konci vychází na 70mm. Čili hodně nízké Re. A k tomu eliptické křídlo. Takže mám obavu z chování na pádovce nebo při vysokém úhlu náběhu.
Co jsem kde na netu našel, všude doporučují na konec dávat tenčí profil. Jenže - pokud vím, tak při nízkém RE lépe funguje tlustší profil, nebo více prohnutý. Zkoušel jsem i varianty v Profili2 a tam mi to vychází podle mých představ. Otázkou tedy je, když zadávám do tabulky profil a ručně měním jeho parametry jako tloušťku a prohnutí - změním jen tloušťku s její polohou a zaškrtnu je a to samé u prohnutí (čili zaškrtnu tloušťku a její polohu, ale prohnutí nezaškrtnu) - jestli Profili bere takto změněný profil, tj. s jinou tloušťkou ale stejným prohnutím (a obráceně se změněným prohnutím a stejnou tloušťkou).
Z obrázku je totiž vidět, že tenčí profil je na tom hůře než stejně tlustý, ale více prohnutý... (jde jen o náhodné hodnoty, nikoliv takové, co bych mínil používat)
Pak už jen doplním, že mám vybraný profil MH 42 8,94% a uvažuji o jeho modifikaci na koncový profil: rovná spodní strana se zvětšením tloušťky na původní hodnotu a negativem -1,5°.
A ještě jeden dotaz na nastavení křídla: uvažuji o +2°, VOP na 0° s profilem Selig S8035. Letadlo má lítat na motor jen k nastoupání výšky, potom by měl (dle přání syna) lítat jako hotliner
S aerodynamikou modelů jsem se nikdy nezaobíral, jenom s "velkou". Co teď lítá syn s RC, jezdím s ním na letiště. Při jednom modelu (upraveném oproti originálu) jsem neuváženě prohodil že kdyby se upravilo tohle a tohle a tohle udělalo jinak, bude lítat lépe (zde šlo hlavně o rychlost).
Je jedno jaký model a jaké vlastnosti, prostě jsem se do toho začal vrtat a začal jsem zjišťovat, že ne všechno jde udělat... Takže nakonec jsem skončil u toho, že udělám "něco" na způsob Mustangu od VEKA Model. Nakonec padla volba na Seafire Mk.47.
A teď k tomu problému. Jde o návrh aerodynamiky křídla.
Hloubka kořene 217mm, na konci vychází na 70mm. Čili hodně nízké Re. A k tomu eliptické křídlo. Takže mám obavu z chování na pádovce nebo při vysokém úhlu náběhu.
Co jsem kde na netu našel, všude doporučují na konec dávat tenčí profil. Jenže - pokud vím, tak při nízkém RE lépe funguje tlustší profil, nebo více prohnutý. Zkoušel jsem i varianty v Profili2 a tam mi to vychází podle mých představ. Otázkou tedy je, když zadávám do tabulky profil a ručně měním jeho parametry jako tloušťku a prohnutí - změním jen tloušťku s její polohou a zaškrtnu je a to samé u prohnutí (čili zaškrtnu tloušťku a její polohu, ale prohnutí nezaškrtnu) - jestli Profili bere takto změněný profil, tj. s jinou tloušťkou ale stejným prohnutím (a obráceně se změněným prohnutím a stejnou tloušťkou).
Z obrázku je totiž vidět, že tenčí profil je na tom hůře než stejně tlustý, ale více prohnutý... (jde jen o náhodné hodnoty, nikoliv takové, co bych mínil používat)
Pak už jen doplním, že mám vybraný profil MH 42 8,94% a uvažuji o jeho modifikaci na koncový profil: rovná spodní strana se zvětšením tloušťky na původní hodnotu a negativem -1,5°.
A ještě jeden dotaz na nastavení křídla: uvažuji o +2°, VOP na 0° s profilem Selig S8035. Letadlo má lítat na motor jen k nastoupání výšky, potom by měl (dle přání syna) lítat jako hotliner
mozno by bolo dobre definovat co znamena "lepsie funguje" ... lebo pokial ja viem tak na hranici kritickeho RE cisla maju tenke profili lepsie vlastnosti ... (moja definicia "lepsie": maju nizsie kriticke RE cislo)
-
mezekmezek
Lepší pádové vlastnosti. Více prohnutý profil posouvá součinitel vztlaku na vyšší úhel náběhu a křivka má plošší vrchol. Což by mělo znamenat pozdější a pozvolnější utrhnutí proudnic...
no to je dost ocakavatelne, ale nie vzdy je prvotnym kriteriom pri navrhu, tensi profil na koniec kridla sa urcite nedava kvoli tomu aby mal model lepsie padove vlastnosti :- )) ... padove vlastnosti su skorej limit ako daleko sa s tou hrubkou az da ist nadol na koncoch kridla aby to este nevadilo
-
mezekmezek
Takže se dá předpokládat, že ten můj návrh křídla by měl fungovat? Opět chci zdůraznit, že se mi jedná o pádovou charakteristiku křídla.
A co to nastavení? Vím, že to je složitější, ale jako základ jestli by stačilo...
A co to nastavení? Vím, že to je složitější, ale jako základ jestli by stačilo...
mozne to je, ale zmenit prehnutie na MH42 to je ako vylepsovat rollsroyce budikom z tezca :- )) ... tie profili su na hrane, predpokladam ze zvecsenie prehnutia k 2% ten profil pri pouziti na hotlineroch zabije, vsadil by som ze tomu profilu pri nizkom vztlaku vzrastie odpor, cize hotliner nepojde natlacit tak dobre ako ked sa to urobi "spravne"