JiriB píše:....protože "obecně", jakákoliv změna v režimu letu bezmot. letadla představuje "ztrátu energie ---------ztrácí tím více a k tomu.....čím razantnější zásahy jsou potřeba, t.zn. větší výchylky, tak to je také ztráta úměrná velikosti výchylek...... proto je vhodné se snažit o "ustálenou"
Abych nebyl jenom negativní a v opozici---s tímto bezmezně souhlasím, ale pokud se bavíme o termických větroních, je už jedno, jestli bezmotorových, nebo s pomocným motorem--berličkou a jedním ze zpusobu jak dostat model do určité výšky, kdy už jde nalétnout a vytěžit efektivně z termických proudu pro další bezmotorový let.
Dlouho jsem se učil a vypozorovával od kolegy větronáře jak vubec na to, jeho motto je jednoduché-BUD TAM TA TERMIKA JE, NEBO POČKÁME, AŽ SE DOSTAVÍ a jednoznačně mu to fungovalo.
ten fígl byl opravdu v tom, co píšeš ty, pokud byla termika velice nevýrazná, nešmejdil po okolí,nehledal zázračnou bublinu ale ledva něco málo nalítnul a model už neklesal, kroužil v plynulých kruzích , do ničeho nehrabal a čekal, bud z toho bylo nakonec přistání, nebo se opravdu chytil a začal stoupat, v každém případě ale pokud s ním létal někdo jiný a začal hledat výraznější bublinu,kterou stejně nenašel, on byl poslední, kdo přistává.na druhou stranu, když jiní kroužili v bublině, on měl naklapkováno a couval s modelem bez kroužení v té bublině, což je dost divné, když tvrdíte, že skrz bublinu vítr nefouká.
nejde do toho tady míchat základy pro bezpečné létání se skutečnými letadly, modely umožnují využívat bezpečně i vlastních zkušeností,na základě pokusu, omylu a né pouze zažitých klišé--tak to většinou bude fungovat, tak to dodržujte , koukejte se to nabiflovat a vubec nezkoušejte dělat něco jinak než je napsané v učebnicích.
To, co obhajuješ je létání na bezpečnost, to, co obhajuji já je létání na výkonnost.
samozřejmě to ještě neznamená, že jsem nějak oproti ostatním výkonný, to vubec ne, ale s ustálenými zatáčkami jak je zde propagujete jako modlu jak nejlépe na to to u modýlku vidím opravdu trošku jinak, všeho s mírou.
PS: pokud bude mít k těm mojim obrázkum někdo výhradu, budu rád, když se vyjádří, minimálně mě to donutí o tom ještě popřemýšlet, případně to s někým komu duvěřuji ještě mimo toto forum rozebrat a případně si posypat popelem hlavu.