DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dt

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

#346 Příspěvek od dt »

off píše:ani ATTI, ale samozřejmě ANI FS - oba tyto režimy vyžadují správnou funkci "pokročilé inteligence"

Lítání s koptérama obecně vyžaduje správnou funkci pokročilé inteligence. Ta se ale nenachází v krabičce s nápisem Naza. :wink: :lol:
niky79

#347 Příspěvek od niky79 »

off: ne, ty ses do toho zamotal :D Svym prispevkem jsem chtel rici, ze nema smysl, aby se clovek ucil na chirurga (= pilota, co ovlada kopteru v manualnim rezimu), kdyz on chce byt jen obvodakem (= letat se stabilizaci). Ano, člověk se obojí musí pracně naučit. Ale ne stylem od nejtěžších věcí k nejlehčím (manuál->atti), ale naopak stylem od nejlehčích k nejtěžším (atii -> manual).

Resp. jinak – vy tu chcete, aby člověk se učil hned létat s koptérou v plně manuálním režimu, když on si s mírnou nadsázkou ještě občas plete páčky na vysílačce! Pardon, ale nikdy mě nepřesvědčíte, že toto je správný přístup. Protože opravdu není :-)
off
Kontaktovat uživatele:

#348 Příspěvek od off »

dt píše:Lítání s koptérama obecně vyžaduje správnou funkci pokročilé inteligence. Ta se ale nenachází v krabičce s nápisem Naza. :wink: :lol:

BINGO :lol: :lol: :lol:
off
Kontaktovat uživatele:

#349 Příspěvek od off »

niky79 píše:off: ne, ty ses do toho zamotal :D Svym prispevkem jsem chtel rici, ze nema smysl, aby se clovek ucil na chirurga (= pilota, co ovlada kopteru v manualnim rezimu), kdyz on chce byt jen obvodakem (= letat se stabilizaci). Ano, člověk se obojí musí pracně naučit. Ale ne stylem od nejtěžších věcí k nejlehčím (manuál->atti), ale naopak stylem od nejlehčích k nejtěžším (atii -> manual).

Resp. jinak – vy tu chcete, aby člověk se učil hned létat s koptérou v plně manuálním režimu, když on si s mírnou nadsázkou ještě občas plete páčky na vysílačce! Pardon, ale nikdy mě nepřesvědčíte, že toto je správný přístup. Protože opravdu není :-)

Nenene, to si opravdu, ale opravdu nerozumíme. Myslím, že umět lítat na mauál tu (skoro) nikdo nepovažuje za nepodkročitelnou podmínku. Jen prostě ten, kdo si tu cestu skrz manuál projde, tak má šanci bejt DOBREJ pilot, ne "strojník", co je v "pr..." v okamžiku, kdy se něco vyjebe. A při vší úctě - lítání v ATTI je (s malou trochou nadsázky) strojnictví, ne pilotování :lol: Tím neříkám, že to nemůže někomu vyhovovat a že ten "někdo" je tím pádem méněcenný člověk, to vůbec ne. Jen to prostě není "doopravdy" pilot a riziko (m.j.) úletu je u něj větší. Toť vše. Platí to ostatně i ve velkém lítání - viz AF 447.

PS: s těma doktorama - obvoďák sice pracuje s "povrchovou" vrstvou medicíny. Pokud nedělal nikdy nic jiného, tak má praxi cca 3 roky ve špitále a pak nějaké obíhání "koleček" - měsíc tam, dva měsíce tady atd. Přines, podrž, zkus si to, takhle nééé, ukaž, tady si stoupni... dej to sem, já ti to podepíšu a už jdi jinam. Dá se tak přežívat a není takových doktorů málo. DOBREJ obvoďák začal od píky v nějakém oboru - ideálně na interně - naučil se medicínu DO HLOUBKY, dělat jí třeba 10, 15 let, a pak teprv šel dělat obvoďáka. To samé mimochodem platí pro doktory od záchranky. Kdo začne od toho povrchu (ATTI), tak se bohužel často spokojí s tím surfováním nahoře a nabude dojmu, že to, co je POD hladinou (MANUAL), ho zas tak moc zajímat nemusí. A ono fakt většinou ne, ale občas sakra jo.
dt

#350 Příspěvek od dt »

gardenroute píše:Tak pokritizujte :D

Tak jo. :lol: Skoro celou dobu mě malilinko ruší, že je horizont mírně zešikma. Nevím jestli to je terénem nebo něčím jiným.
Jinak záběry samozřejmě parádní, trochu ti závidím ty exotické lokace. V létě se chystám do Alp, tak snad se mi povede taky něco pěkného. :)
Bazil

#351 Příspěvek od Bazil »

Veškeré povely i manuálu jdou přes Nazu, ale vy v rámci debaty nepřipouštíte možnost, že prostě přes tu Nazu nic neprojde... opakovaně jsem psal, že ani poprvé ani podruhé to nereagovalo na nic z Tx. Manuál je dle všech příspěvků evidentně jediná spása, ale minimálně teď podruhé by s tím břinkli i takový super flyeři jako vy :-)
DJI Phantom 2 F306, Zenmuse H3-3D, GP3+BE
VTx TS 832 + Flysight Black Pearl 7" 1024x600
off
Kontaktovat uživatele:

#352 Příspěvek od off »

dt píše:Tak jo. :lol: Skoro celou dobu mě malilinko ruší, že je horizont mírně zešikma. Nevím jestli to je terénem nebo něčím jiným.
Jinak záběry samozřejmě parádní, trochu ti závidím ty exotické lokace. V létě se chystám do Alp, tak snad se mi povede taky něco pěkného. :)

Já myslel že jako hnidopichovi to vadí jen mě :-) ale obrázky moc hezký a fakt je, že je to hnidopišství .-) navíc ten stožár co tam občas je, tak mi přijde svisle, nebo vůči pozadí ta případná nesvislost to tak moc nevyniká :-( nebere gimbal svojí vlastní vodorovinu podle kalibrace na zemi? To by znamenalo, že ke kalibraci došlo na šikmé ploše. Nebo čte z nazy náklon a vyrábí fixní korekci? Pak by chtěl celý gimbal maličko naklonit?
Naposledy upravil(a) off dne pát 04.04.2014 9:50, celkem upraveno 1 x.
off
Kontaktovat uživatele:

#353 Příspěvek od off »

Bazil píše:Veškeré povely i manuálu jdou přes Nazu, ale vy v rámci debaty nepřipouštíte možnost, že prostě přes tu Nazu nic neprojde... opakovaně jsem psal, že ani poprvé ani podruhé to nereagovalo na nic z Tx. Manuál je dle všech příspěvků evidentně jediná spása, ale minimálně teď podruhé by s tím břinkli i takový super flyeři jako vy :-)
Nenene, nikdo tu nepsal, že něco takového NEPŘIPOUŠTÍ. Psalo se tu jen to, že za určitých podmínek může manuál zabránit havárii nebo úletu - a troufám si tvrdit, že HLAVNĚ úletu. Tím, že zabrání pádu, bych si až tak jistý nebyl - kdo je takovej machr, že když se mu kousne třeba akcelerometr někde v dáli během kamerování, čumákem bůhvíkam, tak to okamžitě přepne a chytne "na páčkách"? Já teda rozhodně ne :-), ale šance tu je. Na rozdíl od ATTI a RTH... Samozřejme pokud je NAZA totál mrtvá, tak to prostě jebne o zem. Manuál nemanuál.
Naposledy upravil(a) off dne pát 04.04.2014 10:16, celkem upraveno 1 x.
gardenroute

#354 Příspěvek od gardenroute »

texmur píše:Máš můj velký obdiv jak umíš filmovat a i k odvaze nad čím vším jsi létal... jestli se mohu zeptat: jak jsi zde měl nastavený warp filtr ev jaké další korekce v Premiere jsi dělal?
Díky :) , a ta odvaha, he he tady to nebylo ještě tak strašné :wink: Podrobnosti k postprocesu v SZ.
Dag2B3 píše:Teď jsem to prohlížel na iZařízení a i v telefonu to je velmi pěkné. (mě se nad vodu moc nechce)
Díky Romane :), já má vodu tuze rád, zejména s krokadýly :mrgreen:
dt píše:Tak jo. :lol: Skoro celou dobu mě malilinko ruší, že je horizont mírně zešikma. Nevím jestli to je terénem nebo něčím jiným.Jinak záběry samozřejmě parádní, trochu ti závidím ty exotické lokace. V létě se chystám do Alp, tak snad se mi povede taky něco pěkného. :)
Ten nakloněný horizont (někdy více, někdy méně) se mě objevil až v jižní Africe, bohužel jsem to neměl jak ovlivnit či opravit někde v terénu (ty podmínky si asi neumíš dost dobře představit), po návratu jsem komunikoval s DJI Germany (kde je servis), problém má strašně moc lidí po celém světě. Doporučili mě to zaslat (přes dealera) do Německa na kalibraci horizontu, nicméně po prvním jarním letu zpět v Česku jsem zjistil, že to je pryč... Tak teď nevím, zda-li to tam pošlu, trvá to až 30 dní. Ale možná, když půjdu do H3-3D, a na H2-3D se to objeví opět, tak to nechám v DJI Germany nakalibrovat.
Možná to způsobila nějaká změna severní polokoule za jižní :wink:
off píše:Myslím, že umět lítat na mauál tu (skoro) nikdo nepovažuje za nepodkročitelnou podmínku. Jen prostě ten, kdo si tu cestu skrz manuál projde, tak má šanci bejt DOBREJ pilot, ne "strojník", co je v "pr..." v okamžiku, kdy se něco vyjebe. A při vší úctě - lítání v ATTI je (s malou trochou nadsázky) strojnictví, ne pilotování :lol:
Ten odkaz na známý fenomén (z článku "O pilotech - strojnících" od jednoho duševně nemocného pseudopilota) jsem uváděl já, ale v úplně jiném gardu, ale to je již na jinde... Asi bychom si měli odpustit si tady uzurpovat právo rozhodovat, kdo je pilot, a kdo je strojník.
Bazil píše:Veškeré povely i manuálu jdou přes Nazu, ale vy v rámci debaty nepřipouštíte možnost, že prostě přes tu Nazu nic neprojde... opakovaně jsem psal, že ani poprvé ani podruhé to nereagovalo na nic z Tx. Manuál je dle všech příspěvků evidentně jediná spása, ale minimálně teď podruhé by s tím břinkli i takový super flyeři jako vy :-)
Bazile, můj postoj znáš, po Tvém do-vysvětlení si nemyslím, že jsi udělal něco zásadně špatného, problém byl asi v reglu či motoru...
Možná by nebylo špatné další debaty na téma NAZA (protože se to zevšeobecnilo na problém NAZA a její Manual režim) přenést do vlákna NAZA. OK ?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
mall

#355 Příspěvek od mall »

Pokud to udělalo co v minulých příspěvcích popisuješ, tak žádný manuál by tomu ani nepomohl. Pokud jdou všechny povely přes Nazu a ona špatně funguje, tak i manuální povel nic neřeší.
Dej pak informaci jak se Pelikán zachoval ohledně tvého dopisu.
HK 450 + jiná poletovadla | DC-16
off
Kontaktovat uživatele:

#356 Příspěvek od off »

gardenroute píše:Asi bychom si měli odpustit si tady uzurpovat právo rozhodovat, kdo je pilot, a kdo je strojník.

OK, omlouvám se za použitou terminologii, nicméně zásadní kvalitativní rozdíl mezi piloty co ZVLÁDNOU a NEZVLÁDNOU létat v manuálu tu prostě objektivně je. A současně znova zdůrazňuji, že to neznamená, že tu druzí jsou špatní, hloupí, nešikovní atd. - jen prostě třeba mají jiné priority a zájmy.
gardenroute

#357 Příspěvek od gardenroute »

off píše:OK, omlouvám se za použitou terminologii, nicméně zásadní kvalitativní rozdíl mezi piloty co ZVLÁDNOU a NEZVLÁDNOU létat v manuálu tu prostě objektivně je. A současně znova zdůrazňuji, že to neznamená, že tu druzí jsou špatní, hloupí, nešikovní atd. - jen prostě třeba mají jiné priority a zájmy.
Pořád nevím, proč by měl být "lepší pilot" definován tím, že zvládne manuál, to nemá skutečně žádné opodstatnění.
Znovu se obrátím na ten dnes již slavný článek "Piloti - strojníci", jehož podstatou (kromě toho že ho napsal magor Mácha alias Brabenec alias mnoho dalších smyšlených jmen) bylo sdělení, že dnešní piloti jsou ko.oti, protože neprošli létáním na kluzácích, a proto v krizové situaci neumí s letadlem přistát. A samozřejmě si zcela účelově bral příklady. A zcela dehonestoval piloty, kteří prošli standardními leteckými školami a standardním leteckým výcvikem, aniž by někde ve Svazarmu museli sekat trávu a plachtit na kluzácích, než si zalétali na motoru (pro nezasvěcené doporučuji hlubší studium), a ponížil je na úroveň nějakých strojníků, kteří neumí létat, a jen obsluhovat letové počítače :!: . TO je skutečně na jinde a na dlouho.
Já jen, kdo a jak si osobuje právo, že zrovna ta jeho letecká dovednost z něj dělá lepšího pilota ?
Ano, manuál se zdá zcela v pohodě zvládnout a naučit, třeba na nějakém ideálním a vyváženém lehkém tréninkovém stroji, který když padne, tak se toho moc nestane.
Ale co když takto vycvičený "lepší pilot" dostane do ruky zcela jiný a těžký stroj pro reálné létání, který není vyvážen (ani být nemůže), protože má na sobě haldu dalšího vybavení, pro filmování, pro geodézii, pro fotografování ? Co potom se svými znalostmi z toho lehkého a ideální stroje? A naopak, dělá to pilota takového složitého (na létání a práci s ním) stroje horším pilotem? Jasně, že ne. A může si ten pilot (strojník) dovolit vůbec na tak drahém a složitém stroji dělat nějaké experimenty typu létání v manuálu ? Haha, zkuste se na to zeptat nějakého pilota nějaké např. profi filmové S800 či S1000, a to je jistě člověk, o jehož pilotním umění nebudu pochybovat, ale který se svým strojem manuálně nikdy neletěl.
A je opravdu jen to, že zvládám manuální režim na nějakém ideálním stroji měřítkem pro pojem dobrý pilot ? Není dobrý pilot náhodou o nějakém souhrnu dovedností (to především), znalostí, disciplíny a pokory ? Aspoň takto to funguje u velkých letadel.
Znám řadu pilotů např. s heli, kteří to jistě mají perfektně technicky zvládnuté (myslím ovládání), ale vzhledem k tomu jak se s tím celkem chovají je za dobré piloty nepovažuji, a tak tomu je i u multirotorů...
To je můj názor, který nikomu nevnucuji. Howgh!
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pát 04.04.2014 11:17, celkem upraveno 1 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
salamander

#358 Příspěvek od salamander »

Páni ja lietam aj s vetronmi, niekto rád lieta termiku niekto akrobaciu .
Termika je pohodové lietanie a kto sa chce vyblázniť , nechce pozerať hodinu a viac do neba tak lieta akrobáciu 10 min a končí .
A teraz ktorý je lepší ? Veď to je nezmysel .
Nie je to tak aj s kopterami ?
Já mam P2 na fotenie a filmovanie a nie na akrobaciu. Dlhé roky ešte za totality som fotil a filmoval a udržať kameru bez pohnutia / ak nie je na statíve / sú litre potu .
Ak fotím z koptery musí byť maximálne stabilná a keď pohyb tak pomalý a plynulý .
Takže nepotrebujem manuál, ovládať takéhoto prcka a veľkú , ťažkú koptéru je poriadny rozdiel , viem to s vetroňov.
Omnoho horšie sa riadi malé žihadlo ako troj metrový .
Takéto siahodlhé diskusie manuál – nemanuál ma už pomaly prestáva baviť čítať .

Toť vsio . :wink:

Petře , predbehol si ma , plne s Tebou súhlasím. Táto diskusia by sa mala ukončiť, lebo to budem brať ako táranie či je lepšia kobyla na jazdu alebo kôň .
Naposledy upravil(a) salamander dne pát 04.04.2014 11:16, celkem upraveno 1 x.
niky79

#359 Příspěvek od niky79 »

off píše:Nenene, to si opravdu, ale opravdu nerozumíme. Myslím, že umět lítat na mauál tu (skoro) nikdo nepovažuje za nepodkročitelnou podmínku. Jen prostě ten, kdo si tu cestu skrz manuál projde, tak má šanci bejt DOBREJ pilot, ne "strojník", co je v "pr..." v okamžiku, kdy se něco vyjebe. A při vší úctě - lítání v ATTI je (s malou trochou nadsázky) strojnictví, ne pilotování :lol: .

Porad nechápeš. Původní příspěvek byl tento: "Proto tvrdím od samého počátku - lidi by s tím neměli chodit do luftu v režimu atti(+gps), dokud si neosvojili ovládání modelu v manuálu. "

Já říkám, že je NAPROSTY NESMYSL nutit zacatecnikovi manualni rezim, kdyz on bude mit problem zpocatku i s rezimem ATTI, ktery za nej udela spoustu užitečných veci ohledne stabilizace koptéry. Rozumime si? Ja nemam vubec nic proti manualu, neříkám, že je nenaučitelný. Jen rikam, ze je absolutni blbost, aby s timto rezimem zacinal naprosty zacatecnik. Toť vše a nic víc. Srozumitelneji uz to vysvetlit nedokazu. Rozumime si uz, nebo porad ne? :D
dt

#360 Příspěvek od dt »

gardenroute píše:Není dobrý pilot náhodou o nějakém souhrnu dovedností (to především), znalostí, disciplíny a pokory?

Můj definitivně poslední přísvěvek v tomto duchu.

Ano, s výše uvedenou větou bez výhrady souhlasím.
A právě proto si myslím, že dobrý pilot se dobrovolně nepřipraví o možnost mít šanci pokrýt některá z možných selhání řídící jednotky vlastní dovedností to uřídit aspoň do přijatelného nouzového přistání. A paradoxně čím dražší (těžší, nebezpečnější, atd.) je stroj, s kterým letím, tím víc mě má zajímat, co s tím provedu až se to zblázní. Já posílám do vzduchu s každým letem nějakých 40 litrů. Ano, proti cenám lepších kopter je to prd. Pro mě to je docela hodně. A přesto jsem se s tím sžíval v manuálu a trénoval jsem různé krizovky, pouze s malou obměnou - při tréninku jsem drahé komponenty (gimbal s kamerou) nahrazoval stejně těžkou atrapou. Trénoval jsem dokonce vysazení jednoho motoru za letu. Tedy ne s manuálním řízením, ale jenom abych věděl, jak se naza zachová.
Stále si nemyslím, že jsem dobrý pilot, ale pokud se něco stane, můžu s klidným svědomím říct, že jsem udělal maximum pro to, abych omezil riziko.
Pokud někdo prohlásí "manuál se já učit nebudu, protože na to moje lítání/filmování/focení/atd. to nepotřebuju", já odpovím pouze "jak chceš, jsou to tvoje prachy, tvoje zodpovědnost". :) Nic víc, nic méně.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“