GoPro 3+ FOV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

GoPro 3+ FOV

#1 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ahoj!
Kreslím si ve SketchUpu 3D model FOV kamery při 16:9 Wide. Ovšem, nějak se nemohu dopracovat k výsledku...
Podle této tabulky jsem si nakreslil 3D model úhlů, horizontální i vertikální úhel sedí, ale diagonální ne! :? To samé poměr stran není 16:9...
Posílám obrázek ;)
Úhel.png

Mohl by mi někdo poradit kde je chyba? :)
Díky!
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: GoPro 3+ FOV

#2 Příspěvek od Woita »

Ahoj Adame, jak jsme spolu komunikovali, tak ti jde o to, aby ti vrtule nelezly do záběru. Řekl bych, že KDEKOLIV je ten úhel - třeba 170° (např. v úhlopříčce), tak při určitém natočení gimbalu ti to tam poleze. když budeš mít kameru blíže než je zdrávo.
Možná by sis měl nakreslit kužel s úhlem 170°a podle toho dělat ten design. Neřešil bych poměr stran 16:9 ani nic podobného.
Spíš se pokus zjistit, jak ten úhel 170° myslel výrobce, jestli je to delší strana nebo úhlopříčka. Možná (námět na laboratorní cvičení) bys mohl umístit kameru před rovnou plochu (papír), změřit vzdálenost a pak obkreslit viditelnou plochu na papíru. Potom goniometrickou funkcí (třeba tamgens ; :wink: ) vypočítat skutečný úhel (a viz výše, zajímavý bude úhel po úhlopříčce). Tento úhel kdybys sem napsal, tak budeš od mnoha lidí jistě pochválen :D Ode mě tedy jistě.

Edit: Bylo by to fajn změřit pro různé režimy kamery...
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Ancistrus01 »

No nevím nevím...
Ještě pro doplnění posílám obrázky:
Dle tabulky: 16 x 9 W -
Vertikálně: 69.5°
Snímek obrazovky (41).png

Odpovídá!

Horizontálně: 118.2°
Snímek obrazovky (42).png

Odpovídá!

Diagonálně: 133.6°
Snímek obrazovky (43).png

Neodpovídá: 122.1°

Poměr stran 16:9
Snímek obrazovky (40).png

Neodpovídá...

Opravdu tedy nevím, jak vypadá 3D model FOVu :? 8O
Woita
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Woita »

Tak jestli chceš mít jasno, koukni kamerou na bílou plochu, nakresli si obrys a změř. Jedině tak budeš mít výsledek, kterému budeš věřit. Máš k dispozici GP3+ kameru?
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Ancistrus01 »

Woita píše:Tak jestli chceš mít jasno, koukni kamerou na bílou plochu, nakresli si obrys a změř. Jedině tak budeš mít výsledek, kterému budeš věřit. Máš k dispozici GP3+ kameru?

Mám mám, jenom nějak nerozumím tomu jak to myslíš...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Woita »

Takhle:

Dáš kameru na stativ proti bílé zdi, přesně 1 metr od zdi. Koukáš do kamery (třeba přes WiFi) a tlustou červenou fixou si uděláš obdélník na té zdi, přessně podle toho co vidíš v kameře. Rozměry na zdi pak změříš a úhly které potřebuješ si spočítáš. Geometrie ze šesté bé.
:D

Tohle pro každé rozlišení či režim kamery, který tě zajímá. Můžeš použít na každé rozlišení jinou zeď, v obýváku, v kuchyni, ... nebo stejnou zeď a různobarevné fixy. To by bylo ještě lepší, hned bys viděl na první pohled, jak se jednotlivé režimy liší. :lol:
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Ancistrus01 »

Woita píše:Takhle:

Dáš kameru na stativ proti bílé zdi, přesně 1 metr od zdi. Koukáš do kamery (třeba přes WiFi) a tlustou červenou fixou si uděláš obdélník na té zdi, přessně podle toho co vidíš v kameře. Rozměry na zdi pak změříš a úhly které potřebuješ si spočítáš. Geometrie ze šesté bé.
:D

Tohle pro každé rozlišení či režim kamery, který tě zajímá. Můžeš použít na každé rozlišení jinou zeď, v obýváku, v kuchyni, ... nebo stejnou zeď a různobarevné fixy. To by bylo ještě lepší, hned bys viděl na první pohled, jak se jednotlivé režimy liší. :lol:

:lol: Už jsem to pochopil, jasný! Jo to je super nápad ;) Hnedka seženu zeď a jdu kreslit :lol:
Woita
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Woita »

Jojo, kdyžtak tady ty obdélníky zveřejníš, jo? Budeme mít skutečné údaje, a můžeme je porovnat s údaji z letáků GoPro.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Ancistrus01 »

Woita píše:Jojo, kdyžtak tady ty obdélníky zveřejníš, jo? Budeme mít skutečné údaje, a můžeme je porovnat s údaji z letáků GoPro.

Jojo zveřejním :)
HonzaKr

#10 Příspěvek od HonzaKr »

Woita
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Woita »

Bude určitě zajímavé porovnat skutečnost s tím kalkulátorem ;-)
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ono to nebude tak snadné :D jednu stranu jsem nakreslil - Wide 1080p a už chápu že mi to nesedí... (cca. 30 minut práce :roll: )

10011524_523710001075081_7660428789490712628_n.jpg

P.S. úhel k tomu nejvzdálenějšímu ramenu je cca. 61,8°, celkem tedy něco okolo 124° což odpovídá GoPro tabulce protože jsem neměřil úplně přesně...
Lark

#13 Příspěvek od Lark »

Možná by bylo rychleší a snazší práce, když si uděláš na tu stěnu čvercový rastr s očíslovaným křížem, naděláš snímky a videa v různých režimech, a pak už si s tím můžeš jen hrát v počítači. Z tvého snímku to vypadá, že nemáš kamerku kolmo ke snímané ploše.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Woita »

No ten čtvercový rastr by byl fajn, ale stačí ho dokreslit dodatečně, obkreslit se to stejně musí - ten záběr nebude obdélník - ani náhodou :lol:
Adame - záslužné laboratorní cvičení!
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Ancistrus01 »

Zítra to dodělám ;)
Jen mě štve že WiFi přenos je tak zpomalený :? kdyby to bylo rychlejší dělalo by se to mnohem snáz :)
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“