Větroň a eliptické křídlo

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kope
Kontaktovat uživatele:

Větroň a eliptické křídlo

#1 Příspěvek od kope »

Pustil jsem se do stavby větroně pro kategorii RCEV - trup už mám (tady jsem zvolil cestu nejmenšího odporu a koupil jsem trup na Etalon XXL), VOP a SOP taky. Co se týká křídla, chtěl jsem se inspirovat tady (jsou tam totiž i DXF pro frézování, takže bych si ušetřil návrh žeber v programu profili a jejich ruční řezání):
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... ight=vivac

Čeho se ale trochu bojím, je to eliptické křídlo a taky jeho štíhlost, kterou jsem si spočítal a která vychází nějakých 17, což asi není úplně málo. Proto se chci zeptat zkušenějších aerodynamiků - dají se u téhle konfigurace čekat problémy? A pokud ano, jak jim zamezit?
Podotýkám, že na té stránce z odkazu jsou i plány na "clipped" wing, které je složené z lichoběžníků, ale zase má mnohem větší hloubku kořenového profilu a to nepůjde moc napasovat na gondolu od Etalona, takže tudy cesta asi nepovede.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
PetrD

Re: Větroň a eliptické křídlo

#2 Příspěvek od PetrD »

Mám na 100" kořenový profil 185mm a připadá mi to tak akorát :D .
Vivace (s elipsou) má 184mm (odměřen kořenový profil z výkresu), takže bych v tom neviděl problém.

Víc mě zaráží použitý profil AG35, který nemá žádné klenutí spodní strany?? To vypadá jako profil na svaháka.
wisky

Re: Větroň a eliptické křídlo

#3 Příspěvek od wisky »

Taky bych v tom neviděl "problém"
co možná bude trochu zádrhel, dodržet dostatečnou přesnost při stavbě a hlavně při broušení!!
Zakřivení profilu řeší konstruktér mechanizací křídla (odtokovky) popsáno a nakresleno na plánu, včetně aerodynamických výpočtů, ale ty platí po danou velikost, hmotnost a rychlost.
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“