Václav Procházka píše:SAT-HOFMAN: Na druhé straně co má létač s kopterou, létat dále než 200m vždyť už to není na delší vzdálenost polohově vidět ? Spoléhat se na GPS, která dokáže kopteru zblbnout, není také fér a to obzvlášť u nezkušených. Je známé, že se v poslední době úmyslně, upravují data z GPS (hrozící vá..a) není se čemu divit.
Nesouhlasím. Mám koptéru za pár tisíc, s řidicí jednotkou bez GPS, a uvažuji o pořízení jednotky s GPS. Proč? Jsem totální začátečník, s koptérou mám nalétáno odhadem asi 12 hodin. Zatím jsem nikde nehavaroval, ale už asi 3x se mi stalo, že jsem prostě ztratil orientaci, jak na tom koptéra je. Letí ke mně? Letí někam pryč? Absolutně jsem netušil. A to podotýkám, že nebyla 200 metrů od mě, ale tak 70-100 metrů (nicméně vzdálenost se blbě odhaduje, mohlo to být i více). Takže co ti zbývá? Prostě ji posadit dolu. Sorry, ale mít na koptéře GPS, tak ji buď přivolám na místo startu, nebo prostě přepnu režim na IOC, či jak se jmenuje, dám páčku k sobě a doletí ke mě, nebo ji prostě nechám stabilizovanou ve vzduchu a nechám ji viset, než k ní dojdu, nebo s ní přistanu (úplně klidu, protože vím, že neletí nějakým žádným směrem, díky GPS visí na jednom místě). Mimochodem, o té úpravě GPS se píše kde? Pokud vím, žádná válka momentálně nehrozí (situace na Ukrajině má do něčeho takového daleko) a za války v Perském zálivu se dokonče zavádění chyby z praktickým důvodů vypnulo. A to ani nemluvím o tom, že chybu měření lze v GPS IMHO zapínat selektivně – podle lokality.