Doporučte kvadrokoptéru pro začátečníka

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
macil

Re: Doporučte kvadrokoptéru pro začátečníka

#91 Příspěvek od macil »

gardenroute

#92 Příspěvek od gardenroute »

okno píše:Chtel bych se pridat k teto diskusi. Letam letadla a rad bych presel i na kopteru, a eventualne naucil i letat manzelku. Co by jste doporucili pro zacatecnika? Prvni model nemusi umet natacet video. Jsem ted v zahranici takze nemam moznost pul roku doma bastlit. Proto by byl idealni nejaky komplet model, eventualne moznost sestaveni bez domaciho bastleni. Dekuji moc za napady.
Doporučuji DJI, např. některého Phantoma, ideální pro začátky a pochopení problematiky. Tady to má poměrně silné zázemí, takže rad a zkušensotí se tu dá nalézti dost, a z RCG a PhantomPilots vím o mnoha lidech z Austrálie, je tam rovněž silná majitelská základna. Dá se to tam i dobře koupit, vč. různého příslušenství.
Video (přímá podpora outdoor kamer GoPro 3) si na něj můžeš dodělat později, vč. např. i gimbalu pro stabilizaci kamery.
Můžeš mrknout do mého blogu, co se s tím všechno dá dělat (v podobných podmínkách jako má Austrálie :D).
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
okno
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od okno »

Ja jsem na to koukal. Prave mam strach, ze jako prvni model to muze rychle havarovat kvuli nesikovnosti.
Ze zacatku letadel vim ze prvni model to vzdy odnese.
gardenroute

#94 Příspěvek od gardenroute »

okno píše:Ja jsem na to koukal. Prave mam strach, ze jako prvni model to muze rychle havarovat kvuli nesikovnosti. Ze zacatku letadel vim ze prvni model to vzdy odnese.
Pokud mas nejake (sebemensi) zkusenosti z letadel, nemusíš se myslim obavat, a nejake drobne pady to prezije.
macil

#95 Příspěvek od macil »

Riadenie multikoptéry má bližšie k vrtuľníku, ako k plošníku, ale základy z lietadiel sa zídu. Nejaká tá vrtuľa si to na začiatku určite odnesie a nie len na začiatku. Treba si zvyknúť, že let koptéry sa riadi všetkými ovládacími prvkami.
okno
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od okno »

pokousel jsem se letat v simulatoru, FPV je pro mne jednodussi na orientaci, ale po chvili jsem si zvyknul i na ovladani ze zeme. Jenom se mi lepe leta na prohozenem modu2 (letadla letam mod2) kde si prohodim rudder s aileronem.

Mam tedy plyn v pravo spolu s naklapenim (ktere mi moc nechybi, stejne jako smerovna u letadel) a na prave mam dopredu dozadu a rotaci.

Je to moc velka prasarna? :-)
gardenroute

#97 Příspěvek od gardenroute »

okno píše:pokousel jsem se letat v simulatoru, FPV je pro mne jednodussi na orientaci, ale po chvili jsem si zvyknul i na ovladani ze zeme. Jenom se mi lepe leta na prohozenem modu2 (letadla letam mod2) kde si prohodim rudder s aileronem. Mam tedy plyn v pravo spolu s naklapenim (ktere mi moc nechybi, stejne jako smerovna u letadel) a na prave mam dopredu dozadu a rotaci. Je to moc velka prasarna? :-)
Proč prasárna? To je čistě na Tvých preferencích, zvycích, příp. intuici. Ideální si je to vyzkoušet právě např. na simulátoru a najít si tu nejlepší konfiguraci.
Už jsi si něco vybral ? S čím létáš v simulátoru ?
okno
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od okno »

Stahnul jsem si demo AeroSIM-RC protoze umi letat multicopteru jako fpv, coz mi ze zacatku vyhovovalo na orientaci a chtel jsem to zkusit. Po prepackovani (viz vyse) se mi leta o mnoho lepe a orientace bez problemu.

Jako model jsem tam vybral DJI Phantom. Koukal jsem i na realne kousky, ale 500 dolaru je trochu moc, abych to obhajil pred zenou. Navic nevim jestli by na takto hotovem kusu slo prepackovat kanaly.

Takze jeste koukam, idealne neco z HK
gardenroute

#99 Příspěvek od gardenroute »

okno píše:Jako model jsem tam vybral DJI Phantom. Koukal jsem i na realne kousky, ale 500 dolaru je trochu moc, abych to obhajil pred zenou. Navic nevim jestli by na takto hotovem kusu slo prepackovat kanaly. Takze jeste koukam, idealne neco z HK
Nemusíš kupovat nový, nyní se velmi vyplatí koupit třeba nějaký použitý P1, ceny dost padly, já holý P1 kupoval za nějakých 700USD (před víc jak rokem), ale dnešní realita je zcela jiná.
Phantom je v setu s Tx, která může být v Mode1 i Mode2, příp. můžeš použít jinou (vlastní) 2.4 GHz RC Tx.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od Woita »

okno píše:Mam tedy plyn v pravo spolu s naklapenim (ktere mi moc nechybi, stejne jako smerovna u letadel) a na prave mam dopredu dozadu a rotaci.

Tohle jsem nepobral - někde ses asi ukliknul - tady čtu že máš vše vpravo?

Jinak k těm křidélkům a směrovce - Není špatné zkoušet v každé normální (když jedeš jako autem, tedy při dopředném letu) zatáčce dávat automaticky i křidélka i směrovku. Pak při reálném letu (ne na simulátoru) budeš pěkně cítit, co ta směrovka dělá a co dělají křidélka. Velice brzy pak začneš automaticky používat oboje a budeš si to sám v mozku mixovat automaticky, je to balada! Když si usmyslíš, budeš zatáčet jako had, a nebo kroužit trychtýř :D Hlavně si už brzy nějaké poletovadlo pořiď, je to fakt relax.
Klidně vezmi nějaké s těmi plastovými rameny ve stylu DJI (bílé nebo černé) a červené, to je fajn kvůli orientaci, budeš mít krásně dostupné náhradní díly. Několik těchto ramen jsem v začátcích zlomil, a dobře se to pak mění bez toho, abys musel letovat dráty (na rozdíl od různých trubkových ramen)
Pokud budeš vybírat podle řídicí jednotky, tak bych sáhnul po nějaké "dospělejší", jako je Naza nebo APM, aby to mělo jak baro čidlo, tak GPS. Tyhle udělátka ti velice pomůžou a zpříjemní řízení, budeš si lahodit. Řídicí jednotku KK jsem měl možnost vyzkoušet, dá se s tím lítat docela dobře, ale s APM se to nedá porovnat, ta ti umožní úplně jiné polítání. Bude tam rozdíl v ceně cca 2 tis. Kč, ale myslím že se vyplatí tady trochu přitlačit, je to o komfortu při lítání. Jako kdybys chtěl začít taxikařit a připlatil sis za klimatizaci v autě :)
Jo a řeš hmotnost! Lehčí koptera bude létat lépe než těžká.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
okno
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od okno »

dekuji za info.

Jinak plyn+naklapeni vlevo, zbytek v pravo
niky79

#102 Příspěvek od niky79 »

okno: je to mod 4. Moc casto se to nepouziva, ale vcelku to neni nic proti nicemu.
bonis
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od bonis »

Mohl by mi prosím někdo, kdo není ještě úplně otráven odpovídáním na to samé, poradit pár věcí?

1) Jak moc se dá přirovnat quad k heli? Umí quad i let na zádech, přemet, výkrut, souvrat,...?

2) Proč neustále začátečníkům radíte, aby pořídili něco levného na naučení? Jekej je zádrhel při létání s třeba NAZA jednotkou. Já to pochopil tak, že když do toho nehrabu, srovna se to do roviny samo. Takže když nebudu vědět, pustim páky a vše se vyřeší za mne, pohlídám si pouze výšku kolektivem (plynem, stoupáním/klesáním, nebo jak se to jmenuje u qadu). Stejně tak přistání, ani vítr by na to neměl mít extra vliv a převrhnout to. Pletu se?

3) Když chci točit video, potřebuju:
- quad, motory, regly, řídící jednotku, baterku
- kameru, tady nechápu, proč je takový problém točit (né přenášet) kvalitní video, když je to jen o kvalitní kameře. Vemu GOPRO H3 a je to vyřešený. Nebo je to složitější?
- gimbal, jak moc je znát rozdíl, mezi jednoduchym servovym a nějakym špičkovym?
- vypadá nějak výsledek, když to budu řídit jen pohledem ze země? Předpokládám, že pokud nemám ani náhled, kam míří kamera, tak to bude jen pohled pilota se zablokovanou krční páteří a výsledné video bude o h....

4) Pokud tedy chci FPV a nechci žádné dálkové lety, řekněme tak do 1km od pilota a pouze na přímou viditelnost, žádné oblétání kopce a podobně, jaké nejlevnější vybavení mi bude stačit?

Rád bych to využíval na natočení nějakého hezkého místa při výletech po horách.
Mít to v báglu a na hezkém místě to vytáhnout a z ptačí perspektivy natočit třeba okolí rašelinišť, okolí potoka v CHKO, pohled na vyhlídku (opačně, než to všichni vidí, tak jak kouká krajina na lidi na vyhlídce),...
Co bych tedy potřeboval, abych dosáhl takovéto kvality?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ayK9uU8VB9E[/youtube]
Myšleno kvalita záznamu, né obsahová.

A pak ještě, dokázal by někdo identifikovat tento stroj?
quad.jpg

Ramena jsou od DJI a rám mi připomíná TBS, ale není to on.
Něco takového bych si představoval, takový storj se mi líbí.

Díky, Martin
Naposledy upravil(a) bonis dne pon 26.05.2014 20:26, celkem upraveno 1 x.
LA700, Logo 550SX, MiniProtos 4S, Gaui NX4, Ricco, miniHquad
Futaba, Spirit, iCharger
Woita
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od Woita »

1. K helině to jde přirovnat poměrně lehce: se zapnutou stabilizací je koptera úplně stejná jako helina se Spiritem a režimem Stabil. Mám obojí a je to stejné.
V Akro režimu je to velmi podobné 6ch helikoptéře co se týká řízení, jen je zde to omezení, že nemůžeš letět v invertu. Jako kdybys neměl spodní půlku kniplové dráhy na kolektivu.
Přemet ano, výkrut ano (ale nejede to po lajně, nýbrž je to taženo gravitací k zemi), souvrat ano. Nemá to proměnlivý úhel náběhu (a vrtule se točí pořád na stejnou stranu), takže to je omezení proti 6ch helikoptéře.
Rozhodně je koptera velice zábavná a ne tak náchylná na roztřískání jako heli. Pokud s helikopetrou umíš (a myslím že ty jo), tak není problém lítat zhruba takto.
Výhoda je, že když k tobě přiběhne na letišti pes, tak v pohodě přistáváš do ruky, což s helikoptérou nevím kdo by si troufnul. Já do ruky přistávám réměř výhradně. :D

2. Levného na naučení - ano, ale jen co se týká rámu. Ze začátku je pravděpodobný cvik "hvězdice" na poli, tak aby rána tolik nebolela. Co se týká řídicí jednotky, klidně APM neno Naza i pro začátečníka. Dokonce to je lepší, neboť se mu s tím bude lítat dobře už v začátcích.

3. Video: Problém jsou vibrace. Pak je video roztřesené a postižené Jello efektem. Vibrace musíš odstranit minimalizací vibrací motorů a vrtulí + vhodným odpružením a tlumením kamery. Rozdíl mezi kvalitním AC gimbalem a obyč servovým je veleeelikýýý... Ale pro první pokusy s gimbalem je dobré si zbastlit jednoduchý jednoservový (takovou lavičku), je to pro začátek užitečné. Řídicí jednotky jako např. APM mají nativní podporu těchto servových gimbalů, takže celý gimbal pořídíš jen za cenu jednoho serva, to je super! Problém je, že servo "krokuje", nemá dokonale hladký pohyb a to je na videu vidět. Kameru bych doporučil s alespoň 60FPS.
Ze země můžeš v pohodě točit, brzy získáš odhad kam kamera míří, výsledků dosáhneš v podstatě stejných jako při FPV koukání.
Časem kybys FPV pořídil je dobré (z mé zkušenosti) "kopilot", který ti říká video a ty sám jako pilot řídíš ze země včetně ovládání kamery dle pokynů kopilota.

Kvalitu toho vzorového videa dosáhneš s AC gimbalem, i bez FPV, třeba s kopterou kterou máš na tvém obrázku. Je to koptera typu TBS discovery, existuje v mnoha klonech, které jsou kvalitou obdobné. Oproti originálu TBS nemají na plošňáku rozvod elektriky, takže drátuješ sám klasicky, ale cena je řádově nižší než TBS.
Kvalitně udělaný rám ve stylu TBS discovery je tento OMGFLY, a je tam rovnou i jednoduchý servový gimbal (dokonce dvouosý). Má to vepředu takovou odpruženoou plošinku, na které je ten servogimbal, a když se ho nabažíš tak na tuto plošinku můžeš přidělat AC gimbal.
Třeba zde ti může být inspirací moje Mrtvá kočka.

Na velice hladká videa bez vibrací a Jello efektu je ale dle mých zkušeností vhodná koncepce odpruženého patra, třeba typu QAV500.
Dokonalého vide jsem dosáhnul až po dlouhé evoluci s mojí Boženkou.

4. FPV: Nějaký vysílač (od 100 mW výše, 600mW je fajn), skvělá věc je OSD (máš k dispozici údaje o palubné síti včetně vylítaných mAh, výšku, vzdálenost, směr k sobě atdatd.). No a nějaký pozemní přijímač s LCD monitorem a/nebo FPV brýle. LCD a brýle - to je něco úplně odlišného, LCD je fajn na točení videa, a brýle je zážitková záležitost, nebo s kopilotem taky na točení videa.
Naposledy upravil(a) Woita dne pon 26.05.2014 20:06, celkem upraveno 3 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
bonis
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od bonis »

Popis a vysvětlení je parádní.
DÍKY!!!

Boženku už jsem si prohlížel dříve a je fantastická, ale pro mé potřeby je to asi zbytečné.
Prvořadé jsou u mne heli a tohle chci jen pro příležitostné využití.

Zato Mrtvá kočka je přesně to, co bych si představoval.

Ještě jednou děkuji a jdu studovat další info.
S dovolením bych se případně na Tebe obrátil o více informací.
LA700, Logo 550SX, MiniProtos 4S, Gaui NX4, Ricco, miniHquad
Futaba, Spirit, iCharger
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“