Jednoduché automatické navádění (malého) modelu

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Lark

Re: Jednoduché automatické navádění (malého) modelu

#31 Příspěvek od Lark »

Na jednu stranu píšeš, že nejsi s elektronikou kamarád a na druhou chceš sám vyvíjet model s automatickým naváděním. Bez elektroniky to půjde asi velice těžko a napřed by sis měl nastudovat něco o způsobech ovládání, případně o zaměřovacích přijímačích a anténách. Ten signál z přijímače (antén) musíš nějak zpracovat, vyhodnotit a rozdělit minimálně na ovládání směrovky a výškovky (pak z toho bude jen řízená střela) a všechno je to o elektronice, s kterou nejsi kamarád. Neber to jako výsměch, nebo odrazování, ale tvé plány se mi zdají velice naivní. Doporučil bych ti napřed prosedět hodiny studováním různých systémů, alespoň na netu. Pak teprve uvidíš co to obnáší a jaká je realita sám podoma něco ukutit. V diskusi ti to nikdo nenavrhne, pokud nekoupíš hotové sofistikované zařízení, a ještě to bude nelegální.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od JirkaA »

Anténa s rozumnou směrovostí na použitelném pásmu bude vážit víc, jak bůhvíjakej autopilot s GPS..
OK2WY
Smajdalf

#33 Příspěvek od Smajdalf »

Lark píše:... Bez elektroniky to půjde asi velice těžko a napřed by sis měl nastudovat něco o způsobech ovládání, případně o zaměřovacích přijímačích a anténách. Ten signál z přijímače (antén) musíš nějak zpracovat, vyhodnotit a rozdělit minimálně na ovládání směrovky a výškovky (pak z toho bude jen řízená střela) ... Doporučil bych ti napřed prosedět hodiny studováním různých systémů, alespoň na netu.

Nastudovat bych si to chtěl, ale protože nevím co a kde začít, ptám se zde na radu. I zdánlivě zbytečný příspěvek jako je tvůj mi pomůže, jelikož mimoděk použiješ termíny jako "zaměřovací přijímače", které já neznám a Google mi pak dost pomůže. Byl bych vděčný, kdyby mě někdo nasměroval, ale i tak se mi zdá, že dělám jakési pokroky a byť je cíl stále daleko, alespoň se rýsuje nějaká konkrétnější představa. Co se týče ovládání, domnívám se, že bohatě stačí směrovka, výškovka je (v dané situaci) k ničemu.

JirkaA píše:Anténa s rozumnou směrovostí na použitelném pásmu bude vážit víc, jak bůhvíjakej autopilot s GPS..

Jak moc jistě to víš? Přišlo mi, že magnetická anténa je prostě kus svinutého drátu, což nemusí vážit až tolik, ne? Případně jsou i jiné konstrukce (taková ta tyč, co je na normálním rádiu má asi také nějakou směrovost a možná by mohla sloužit jako trup letadla, ne?). Jinak jestli jsem to pochopil, délka antény má přibližně odpovídat násobku délky vlny, která může být i poměrně malá.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od JirkaA »

Chceš směrovou anténu? Tzv. Magnetická anténa má jednak mizernej zisk, druhak směrový diagram ve tvaru osmičky, mimima resp. maxima jsou stejně velká.
OK2WY
elendil

#35 Příspěvek od elendil »

Proč se vlastně rovnou pokoušíš o automatickou navigaci letadla? Já bych navrhoval jít nejdřív přes výrazně jednodušší pohyb po zemi/vodě, tj. navigovat auto, nebo ještě líp lodičku. Nemusíš vůbec řešit legislativu (aspoň pokud vím), nemůže ti to spadnout (neřešíš výškovku atd.) a navíc na ovládání té loďky bohatě stačí dva kanály (motor a kormidlo), přičemž motor může dokonce běžet na malý výkon pořád.
Lark

#36 Příspěvek od Lark »

Ty pořád dedukuješ a vymýšlíš, aniž bys měl představu co jak funguje, jelikož ti asi chybí absolutní základy elektroniky, vědomosti o anténách, přijímačích, vyhodnocování, ovládání... To jsou věci, které se člověk normálně učí roky a vlastně celý život, a ty si představuješ, že tě to tady někdo naučí v diskusi. Myslím, že jsi se zakous do moc velkého krajíce.

Edit: Nechci tě nijak odrazovat, ale pokud nemáš vzdělání v elektronice, tak tou elektronikou by si měl začít a tenhle projekt zatím odložit. Jako samouk je to ale běh na dlouhou trať a ta elektronika tě musí bavit. Musí se z ní pro tebe stát pořádný "kůň", protože to co si představuješ, je tak ohromný záběr různých oborů elektroniky, že než to nastuduješ, může se klidně stát, že se vrhneš úplně jiným směrem, protože elektronika pokud tě baví, je taky skvělý koníček :D
Přeju ti hodně trpělivosti.
JardaRůžička

#37 Příspěvek od JardaRůžička »

Smajdalf : To co tady právě napsal Lark, je hluboká pravda, věř tomu. Já jsem se před mnoha lety dal na elektroniku popravdě řečeno především proto, abych si dokázal udělat RC soupravu, které tehdy byly v plenkách a navíc jsem si nemohl dovolit ji koupit. Dodnes toho nelituji a zůstal jsem - a rád - u obojího (elektroniky i modelařiny) celý život.
Máš zajímavé nápady, bez podobných by nebyl technický pokrok možný. Časem sice přijdeš na to, že něco něco z toho je ptákovina zatímco něco můžeš dotáhnout. Ale na to musíš přijít sám abez základů opravdu dům nejde postavit. Nemůžeš chtít všechno hned, ale odhaduji, že času máš před sebou ještě dost. Držím Ti palce.
zdzd

#38 Příspěvek od zdzd »

Přesně tak. Zatím nejspíše nejsi ve stavu rozpoznat, co je jednoduché a co komplikované.

Mám z toho dojem, že jsi si chtěl udělat nějakou "jednoduchou hračku" a jdeš na to tím nejkomplikovanějším způsobem. To rozhodně není jednoduchá hračka ani vhodnějšími cestami.

Jednoduché je to na zemi a se světlem, viz ty stavebnice, co jsem sem linkoval. Směrový příjem světla je mnohem, mnohem jednodušší, než příjem radiových vln. Za jistých podmínek by světlo mohlo fungovat i pro ten model. Dostatečná intenzita, definovaná barva, dodatečná modulace... To všechno proto, aby model poznal "to svoje" světýlko. Ale tím už se to zase komplikuje a dostáváme se tam, kde být nechceš...
JosefSvejk

#39 Příspěvek od JosefSvejk »

Ty se chceš vyhnout "počítačovému" řešení, protože si myslíš, že je to moc složité a chceš použít jednodušší, nějaké klasické řešení. Ale ono je to dnes trochu jinak. Třeba se známým arduinem se dá "splácat" podobná navigace (nejlépe při použití GPS) relativně snadno.
"Klasická" cesta může být hodně trnitá. Např. postavit dobře pracující superhet nebo dokonce příjímač s PLL závěsem bez speciálních IO je opravdové umění. Ale nevzdávej to, třeba mile překvapíš :wink: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
yupee
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od yupee »

Na 5.8G je to celkem jednoducha aplikace :-)
Jedna ATMEGA8, 2 prijimace a 2 plechovky
http://rc.sklenik.net/fotky/technika/FP ... style=html
Jak to funguje je tady
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ui7d5jazGaw[/youtube]
Yup

PS: od tohoto videa uplynula jeste spousta ladeni a zmena na anteny s kruhovou polarizaci a tak ...
Multiplex MiniMAG Hacker FreeBEE Hacker MIG3 Hacker EXTRA 330 Multiplex XENO MsComposite MaxiSWIFT
Lark

#41 Příspěvek od Lark »

Pokud se nepletu, tak to je ale sytém na natáčení směrové antény k modelu, ale ne k návratu modelu na místo startu.
dt

#42 Příspěvek od dt »

Lark píše:Pokud se nepletu, tak to je ale sytém na natáčení směrové antény k modelu, ale ne k návratu modelu na místo startu.

No však jo, teď už jenom stačí to otočit - ten bazmek s těma dvěma plechovkama se namontuje na model, zapřáhne se to za servo směrovky a ten vysílač, za kterým se to otáčelo, se zapíchne do země. :wink: :lol:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od JirkaA »

dt píše:No však jo, teď už jenom stačí to otočit - ten bazmek s těma dvěma plechovkama se namontuje na model, zapřáhne se to za servo směrovky a ten vysílač, za kterým se to otáčelo, se zapíchne do země. :wink: :lol:

chtěl to na malý model..
BTW jakékoli pokusy s plošníkem s autopilotem, který nemá informaci o rychlosti vůči vzduchu (tedy vybaveným Pitotovou trubicí) je odsouzen předem k ráně do země..
OK2WY
yupee
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od yupee »

Dost dobry vtip.
Ta baterka 5000mAh bude na modelu taky nepostradatelna (hlavne ve vetru od 30 m/s)
Samozrejme staci 2 prijimace 2 anteny a procesor ktery pak ridi vsechno co je treba ridit.
Yup
Multiplex MiniMAG Hacker FreeBEE Hacker MIG3 Hacker EXTRA 330 Multiplex XENO MsComposite MaxiSWIFT
JosefSvejk

#45 Příspěvek od JosefSvejk »

A proč by to monstrum nemohlo být na zemi? Jenom by přes jednokanálový RC vysílač posílalo povely pro směrovku toho éra :idea: :wink: Akorát by teda musel i na modelu být taky vysílač.. :roll:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“