Profili Pro 2

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Zpráva
Autor
mezekmezek

Re: Profili Pro 2

#16 Příspěvek od mezekmezek »

Takhle, on to nemá být klasický hotliner. Má to být skoromaketa se sklopkou, hodně rychlá a se slušným klouzákem. Na druhou stranu je u nás na letišti využitelných +/-250 metrů délky. Prostě má to být rychlé letadlo na blbnutí s poměrně velkou "maketovostí" (v rámci možností). Jako P-51D od VEKA Model http://www.vekamodel.cz/stavebnice/rc-s ... o-letounu/ (synův kamarád ho má). Má to být polomaketa Seafire Mk.47 http://www.airwar.ru/enc/fww2/sfire47.html
Neřeším motorový let (bude to až dost přemotorované), klouzavost tak akorát pro délku letiště a pro vysokou rychlost. Co se týče úpravy profilu a jeho výkonnosti, tak na tom příkladu co jsem dal v prvním příspěvku při Re 500 000 (odpovídá zhruba 100km/h) není rozdíl podstatný od -4°do +4°, od +4°do +6° má ten upravený profil s vyšším prohnutím Cl/Cd lepší. Co se týká součinitele vztlaku, tak tam je nárůst a posunutí na vyšší úhel náběhu. A odpor se zvyšuje až nad 10° náběhu.
Naopak ten samý profil se zvětšenou tloušťkou má horší Cl na vysokém úhlu náběhu, horší Cl/Cd od 5,5° náběhu a jen odpor je od 6°lepší. Vše myšleno v porovnání s klasickým MH 42 8,94%.

A jak říkám, nejde mi o špičkovou klouzavost, ale hlavně dobré pádové vlastnosti eliptického křídla na vysokém úhlu náběhu. Jinak řečeno aby při prudkém obratu nešel rovnou do vývrtky či spirály.
Přílohy
profili3.jpg
profili2.jpg
igorb

#17 Příspěvek od igorb »

mozno by nebolo od veci sa trochu pozriet ku kombatarom ako to robia, pred par rokmi sme okolo toho dost badali :- ))
mezekmezek

#18 Příspěvek od mezekmezek »

Hmmm, díval jsem se na vše, co dle nadpisu by mohlo mít něco společného s mým tématem, ale nic... Ale i tak díky.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jyrry »

mezekmezek píše:... polomaketa Seafire Mk.47 ....

Jen mimo soutěž - budou protiběžné vrtule? Pokud ano, bude to velmi zajímavý stroj. Spity můžu (= jsou neprofláknuté) až od 22/24 a tohle je od toho odvozené...
K tomu "prudkému obratu" - to nesluší žádné polomaketě (mimo kombatových mutací) a nesvědčí to ani o kus větším Spitům...
jyrry.webnode.cz
mezekmezek

#20 Příspěvek od mezekmezek »

Ne ne, jen jedna sklopka. Když jsme u toho: motor http://www.emotors.cz/leopard-/6848-leo ... unner.html , vrtule 9x5, baterka http://eshop.reichard.cz/akumulatory/ak ... 8-5wh.html
Původně jsem chtěl udělat p-51H nebo XP-40Q, ale nemám kvalitní výkres.

S tím prudkým obratem určitě víš, jak to myslím :wink: Ale díky "rychlému" profilu a eliptickému křídlu bude asi citlivější na ostré zatáčky, přemety a pod. Třeba ten zmiňovaný Mustang drží pěkně, ale jak dojde na hranici, tak se okamžitě a hodně rychle utrhne. A pak mi taky leží na srdci přistání. Klasická elipsa bez jakéhokoliv zkroucení se utrhne po celém rozpětí, já bych rád, aby byla řiditelná co nejdéle.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od veka1 »

mezekmezek píše:Třeba ten zmiňovaný Mustang drží pěkně, ale jak dojde na hranici, tak se okamžitě a hodně rychle utrhne. ....

ano, je to tak.
Castecne pomaha znizit plosne zatizeni a zmensit max vychylky vyskovky(mechanicky, prepakovanim). Rozumna hodnota plosneho zatizeni je ca 55-60g/dm2 , vychylka vyskovky 4-5st a pristavaci rychlost ca 45-60km/h. Pod hranici 70km/h se proudeni na kridle zacina trhat a narustem letove hmotnosti i plosneho zatizeni se limitni rychlost posouva k 80-90km/h.
Lital jsem kusy 1350-1450g tezke , dokonce se zkracenym kridlem o 10cm.... to byli potvory do doby,nez jsem tu vychylku vyskovky zmensil. Pak vsak zacali klidne poletovat v klidu i ve fucaku pres 10m/s viz: 7,8 video z odkazu:

http://www.vekamodel.cz/multimedia-2/video/)

Ten fialovy Mustos mel puvodne cca 1150g (viz osazeni uvedene pod videem). Pozdeji jsem do nej ze zvedavosti nacpal AXI 2820/8, 4s1p LiPol, uhlikovou RF vrtuli 9/6, 85A regl a telemetrii.
Hmotnost vylezla na cca 1400g,rychlost ve vodorovnem letu na cca 170km/h (po roztlaceni bezne pres 200km/h) a pristavaci se zvedla na 65-70km/h. Realna rychlost vuci zemi vsak vzhledem k protivetru byva nizsi, takze to neni az takova hruza.

Pozn. Zmensenim vychylky vyskovky na nejnutnejsi minimum jsem dosahl toho, ze pri klouzani bez motoru prakticky model nepretahnu, ani pri plne dotazenem kniplu(vyhodne ve vetsich i prizemich vyskach). :)

veka1
mezekmezek

#22 Příspěvek od mezekmezek »

No, to potvrzuje dojmy z lítání. :wink: A právě díky tomuto perfektnímu Mustangu mám postavenu laťku hodně vysoko. Aby to bylo tak rychlé, obratné a alespoň trochu tak hezké. :D
Jen to tedy nebude z laminátu, ale celobalsové. Trup plankování 1,5mm, křídla potah z 1,0mm. Vím, že to není extra tuhost, takže o něco víc přepážek a žeber (rozumně) a celé potažené Oracovrem. Takhle jsme doma postavili znovu výškovku a směrovku na 1,5m Kataně a po osudné ráně to byly zrovna jediné dvě věci, co přežily bez škrábnutí.
Přílohy
Katana_po.jpg
Katana_před.jpg
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“