Příčná nestabilita letadla

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Příčná nestabilita letadla

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám na Zeru 1,8m podivnej problém. Za úplnýho bezvětří při přímým letu v konstantní výšce má stále tendenci se pomalu kolébat ze strany na stranu přibližně v úhlu, co má lomení křídla. Asi tak každých 50 metrů změna. Při tom ale nikam neuhýbá. Křidélky nejde usadit aby to nedělalo. Pokud je pravý křídlo níž a chci zatočit vlevo a dám asi tak 1/4 výchylky knyplu, tak se sekundu až dvě nic neděje a aniž bych přidal na knyplu, najednou se dost rychle začne naklánět vlevo. A naopak. Jako kdyby to mělo 2 body stability a mezi nima se to nějak mlelo. Na zádech to kupodivu nedělá. Nikdy jsem se s tímhle chováním nesetkal.
Zkontroloval jsem zda není vůle či nepéruje něco v řízení, vydrbaný serva, nic jsem nenašel. Napadly mě podvozkový šachty zatahováku ale křidýlka jsou až na konci křídel, tak ovlivnění asi ne. Nastavení exponenciálu křidýlek a diferenciace to snad dělat nemůžou? Letovej projev kromě tohodle problému mi připadá zcela normální a adekvátní typu letadla. Vůbec nevím, co hledat, jestli to je technickej či aerodynamickej problém. Ale je to při lítání protivný, po začátku jsem si párkrát myslel, že mě nejdou křidýlka.
Díky
Jirka
Lark

Re: Příčná nestabilita letadla

#2 Příspěvek od Lark »

Má to křídlo nějaké negativy? Nezkoušel jsi nastavit neutrály křidélek pár stupňů nahoru?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Celeron »

Okometricky negativ nevidím, až přestane lejt, sestavím ho a změřím. Zatím jsem křidýlka nezkoušel zdvihat. Divný ale je, že to jinejm dvěma lidem, co ho taky měli nedělalo.
Jirka
bflame
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od bflame »

Ak uz nic ine a vadi ti to tak tam frnkni gyro a mas po probleme.
DX7s + Phoenix protos 500
Grugh

#5 Příspěvek od Grugh »

Úplně na konci následujícího odkazu se něco píše o kymácení ze strany na stranu. Důvodem má být velké vzepětí a malé svislé ocasní plochy.
http://www.avemodel.estranky.cz/clanky/aerodynamika-a-mechanika-letu/stabilita-a-riditelnost-rc-modelu.html
Petr S...
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Petr S... »

Napadá mě špatné středění serv a možná i špatné těžiště- tím bych asi začal, posunul ho kousíček dopředu
Grugh

#7 Příspěvek od Grugh »

Petr S... píše:Napadá mě špatné středění serv a možná i špatné těžiště- tím bych asi začal, posunul ho kousíček dopředu

Pokud se servy nehýbe, tak se nemají kam špatně středit. Navíc na zádech mu to nedělá a vůli v servech kontroloval.
Těžiště nepřímo ovlivňuje tolik věcí, že by to sice mohlo pomoct. Ale aby to pak neměl podélně příliš stabilní.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od JirkaA »

Grugh píše: Navíc na zádech mu to nedělá

to by ukazovalo na to vzepětí..
OK2WY
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

Těžiště je asi OK. Když se seřídí na 3/4 plynu ustálenej vodorovnej let a dá půlpřemetem na záda pokračuje ve stejný výšce až teprve po asi 100m začne lehce klesat. Bohužel, počasí je stále špatný, na zkoušku negativů to zatím nebylo. Pravda, vzepětí má Zero dost velký už jsem dlouho neměl motoráka s tak velkým. Sice je vrch křídla rovnej ale u středu je dost tlustej profil a na krajových obloucích (jakoby eliptický křídlo) má velmi malou tloušťku, takže to dělá opravdo dost velký lomení. Ale zase, je stejný jako u jiných Zer ze stavebnice a co vím, tak tenhle problém nikdo jinej neměl.
Podélná stabilita je až moc, rozpětí výškovky je skoro půlka křídla ale pravda, směrovka je proti výškovce docela malá, navíc za bachratou a vysokou kabinou. Teoreticky bych mohl kabinu pokusně vyhodit.
Jirka
LittleFalco

#10 Příspěvek od LittleFalco »

To by mohlo pomoci.
Zaujala me tva poznamka o male smerovce v kombinaci s velkym vzepetim. To by mohlo byt pricinou. Trup asi prodluzovat nebudes, tak bud zmensit vzepeti, nebo zkusit zvetsit smerovku.
Zpátky doma, v kopcích :-)
misamltr

#11 Příspěvek od misamltr »

Ahoj,
základ pěkných letových vlastností je těžiště. Zkus dát na čumák trochu olova. Za zkoušku nic nedáš :)

Michal
coro

#12 Příspěvek od coro »

Určite to je celé zložitejšie ale keď sú niekde dva stavy medzi ktorými to prechádza s viditeľným oneskorením, vždy myslím na prechod laminárneho na turbulentné obtekanie a hľadal by som za tým lesklé krídlo bez turbulátorov..
misamltr

#13 Příspěvek od misamltr »

Ahoj,
docela by bodlo video. Nedokážu si to nějak představit. :(

Michal
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“