Motor AXI 2203/46 má jen tři upevňovací ramínka.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Motor AXI 2203/46 má jen tři upevňovací ramínka.
JK, nepíchneš do vosího hnízda.
Ze čtyřnožkového motoru jde udělat třínožkový doma za dvě minuty.
Obráceně to v podstatě nejde.
Axi udělal chůjovinu. Modelář se s tím porve.
Ale pokud by Číňan začal dodávat kříže se třemi ramínky po 90st, asi by splakal nad výdělkem.
Axi je sice značka, ale s hloupým nápadem a proto si tento jejich motor nekoupím.
Ale pokud by Číňan začal dodávat kříže se třemi ramínky po 90st, asi by splakal nad výdělkem.
Axi je sice značka, ale s hloupým nápadem a proto si tento jejich motor nekoupím.
Zápotocký88 píše:... Kříž na letadle mám z 1mm překližky ...[/attachment]
Takovou věc bych si do letadla nedal, to musí pružit už od pohledu.
jyrry.webnode.cz
Já jsem tento motor provozoval ve svém prvním a jediném halákovi (pak jsem toho nechal, nějak mě to nechytlo) a vůbec žádný problém jsem s ním neměl. Přepážku jsem měl ale samozřejmě uhlíkovou, 1mm překližku bych vyhodil oakmžitě a myslel bych si, že tam výrobci spadlo nějaké svinstvo.
Ostatně základna toho motoru je veliká dost na to, aby se na pořádné motorové přepážce ten motor ani nehnul.
Osobně si taky nedovedu představit, jak bych tu čtvrtou packu odřezával(kdybych ji tam nechtěl), abych při tom nezprasil celý motor.
Ostatně základna toho motoru je veliká dost na to, aby se na pořádné motorové přepážce ten motor ani nehnul.
Osobně si taky nedovedu představit, jak bych tu čtvrtou packu odřezával(kdybych ji tam nechtěl), abych při tom nezprasil celý motor.
mhabr píše:Osobně si taky nedovedu představit, jak bych tu čtvrtou packu odřezával(kdybych ji tam nechtěl), abych při tom nezprasil celý motor.
Jak nic.
Motor olepíš páskou, aby tam nelítaly piliny a pak už jen dremelkou řežeš.
Pomíjím to, že hliníkové piliny nejsou magnetické.
Ticcino píše:JK, nepíchneš do vosího hnízda.
No určite je to minimálne "neštandardné" riešenie...
T16SZ
-
Zápotocký88
Přepážka (kříž na letadle) z 1mm překližky vyhovuje, pokud je sešroubovaná s úplným křížem motoru ve 4 bodech. Pak to jako celek nepruží. Mám to vyzkoušené u jiného letadla. Je to dobře vymyšleno na co nejnižší váhu jako celek, ale funguje to jen se 4 ramínky u motoru. Kříž na letadle z překližky 1mm váží cca 1g. Její zesilování kvůli jen 3 ramínkům motoru přidává zbytečné gramy. Ty jsem chtěl ušetřit koupí lehkého motoru (ta 4. pacička by vážila jen 0,03g, to vůbec nestojí za řeč). Přizpůsobovat letadlo (přepážku) podle mého názoru chybně vyrobenému motoru mi připomíná ten vtip, jak si pán dal ušít sako a to mu vůbec nepadlo. Tak mu krejčí říká: Takhle zvedněte ruku, trochu se předkloňte, teď ještě ukloňte do strany, no a vidíte, už je to dobré. Pán zaplatil a vyšel na ulici a tam dva lidé si říkají: Hele ten mrzák, je mi ho líto. A druhý povídá: No ale sako má ušité dobře.
Souhlasím, ten příměr s tím sakem je přesný. Jen v tomto případě je špatně ušité sako přepážka z 1 mm překližky.
mhabr píše:... ten příměr s tím sakem je přesný. ...
Není, v tom příběhu by si pán musel koupit sako s jedním rukávem aby to sedělo.
:-)
jyrry.webnode.cz
Zápotocký88 píše:...Přizpůsobovat letadlo (přepážku) podle mého názoru chybně vyrobenému motoru ....
A zkusil jsi se třeba (jen trošku) zamyslet nad tím, že chyba může být i na tvé straně ? Že prostě toho AXIka neumíš namontovat, nebo že řešíš nesmysly ?
Uchycení na tři body je naprosto dostačující pro motor těchto rozměrů a výkonu, tak se ani nedivím tomu co ti výrobce odpověděl.
Kříž se pod motor nepoužívá, chytá se to přímo buď na svorníky (závitová tyč) zapuštěná do EPP, nebo lépe do tří trubiček uchycených přes pásnici z uhlíku a motor se šroubuje plastovými šroubky s vymezením tenkým kroužkem pal. hadičky (blbě se to popisuje, ale foto viz poslední RCR).
Pokud ti to řešení nevyhovuje, a trváš na své cestě tak:
- si kup jiný motor
- zaplať výrobci zakázkový vývoj čtyřpackového uchycení na motoru
- sežeň dostatečné množství lidí, kteří sdílejí tvůj názor a přesvěčte výrobce, že to co už několik let úspěšně prodává je naprostý konstrukční nesmysl.
Já osobně mám dva tyto motory a co se týká uchycení, či nějakého domnělého kroucení či posouvání za letu tak můžu prohlásit, že jsem nikdy žádný měřitelný problém nezpozoroval.
Souhlasím s Jemo.
Nicméně kříže se také používají, ze sklolaminátu.
Na kvalitě kříže (tuhost) a hlavně jeho upevnění k modelu
velmi záleží. Pak není problém s uchycením motoru
na 3 body.
(právě jsem dostavěl 7.halový model)
Nicméně kříže se také používají, ze sklolaminátu.
Na kvalitě kříže (tuhost) a hlavně jeho upevnění k modelu
velmi záleží. Pak není problém s uchycením motoru
na 3 body.
(právě jsem dostavěl 7.halový model)
-
Zápotocký88
Jemo píše:
Kříž se pod motor nepoužívá, chytá se to přímo buď na svorníky (závitová tyč) zapuštěná do EPP, nebo lépe do tří trubiček.....
------------------------
No tak to tedy není pravda, kříž se pod motory používá úplně běžně, je v každé stavebnici deskových modelů od RC Factory i jiných výrobců. Dokonce si myslím, že je uchycení motoru na kříž geniálně vymyšleno, kříž drží na EPP ve velké ploše a je lehký. Jen jaksi výrobce modelů předpokládá, že motor má taky kříž se 4 ramínky a když se oba kříže sešroubují ve 4 bodech, tak vznikne pevný celek, který nepruží. No ale když u motoru jedno ramínko chybí, tak to nefunguje. Samozřejmě, že to jde upevnit jinak, všechno jde když se chce. Ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
Co že tu řeším? Nic, mám vyřešeno, přivázal jsem motor nití a tenhle motor už si nikdy nekoupím. Chtěl jsem jen upozornit ostatní modeláře, že s tříramínkovým motorem budou mít problémy. Dělal jsem léta šéfa konstrukce ve velkém výrobním podniku v oboru jemná mechanika a vím, že se konstruktéři něky dokáží "rozšoupnout". A bohužel někdy se to i vyrábí.
Jyrry, ta poznámka, že v tom příběhu by si pán musel koupit sako s jedním rukávem je dobrá. Pořád jsem si říkal, že v tom příběhu něco nesedí
.
Kříž se pod motor nepoužívá, chytá se to přímo buď na svorníky (závitová tyč) zapuštěná do EPP, nebo lépe do tří trubiček.....
------------------------
No tak to tedy není pravda, kříž se pod motory používá úplně běžně, je v každé stavebnici deskových modelů od RC Factory i jiných výrobců. Dokonce si myslím, že je uchycení motoru na kříž geniálně vymyšleno, kříž drží na EPP ve velké ploše a je lehký. Jen jaksi výrobce modelů předpokládá, že motor má taky kříž se 4 ramínky a když se oba kříže sešroubují ve 4 bodech, tak vznikne pevný celek, který nepruží. No ale když u motoru jedno ramínko chybí, tak to nefunguje. Samozřejmě, že to jde upevnit jinak, všechno jde když se chce. Ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
Co že tu řeším? Nic, mám vyřešeno, přivázal jsem motor nití a tenhle motor už si nikdy nekoupím. Chtěl jsem jen upozornit ostatní modeláře, že s tříramínkovým motorem budou mít problémy. Dělal jsem léta šéfa konstrukce ve velkém výrobním podniku v oboru jemná mechanika a vím, že se konstruktéři něky dokáží "rozšoupnout". A bohužel někdy se to i vyrábí.
Jyrry, ta poznámka, že v tom příběhu by si pán musel koupit sako s jedním rukávem je dobrá. Pořád jsem si říkal, že v tom příběhu něco nesedí
Zápotocký88 píše:
a tenhle motor už si nikdy nekoupím. Chtěl jsem jen upozornit ostatní modeláře, že s tříramínkovým motorem budou mít problémy.
...a já zase s klidem v duši můžu ostatním modelářům říct, že s tímhle motorem a třemi patkami NEMÁM problém
...a tenhle motor si kdykoliv ochotně znovu koupím, nebo jakýkoliv jemu podobný
Prostě co člověk, to názor... ale jelikož už se nějaký ten pátek vyrábí, asi to tak strašný nebude. Toť můj názor na věc.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
-
Zápotocký88
Ten motor se vyrábí a prodává kvůli elektrickým parametrům. Není to proto, že má 3 ramínka. S tím si musí každý nějak poradit.
Tento motor byl konstruován správně a byl 100% určen na modely z Depronu, kde se uchycení trubičkami na 3 body používá stále ! ( viz. Nové RC Revue )
-
Zápotocký88
Honza.V píše:Tento motor byl konstruován správně a byl 100% určen na modely z Depronu, kde se uchycení trubičkami na 3 body používá stále ! ( viz. Nové RC Revue )
Myslel jsem, že je motor univerzální. Výrobce by to měl napsat do popisu, že je motor určen na Depron.
Spíš si pořád myslím, že to je jen nedomyšlenost konstrukce, není znám důvod, proč motor nemá 4 ramínka. Kdo by ho chtěl upevnit jen za 3, nemusí jedno použít. Obráceně to nejde.