Graupner GR-16 shořel

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Graupner GR-16 shořel

#31 Příspěvek od jindraj »

semi píše:Tak zapájet konektory to by šlo, ale pájet něco tak malého, abych nerozpájel celý Rx, si netroufám :(

Myslím že kluci tu psali že ten kondík je zkratovaný a proto je pečený. Pokud jsem je pochopil tak jsi tím připojením toho poškozeného Rx zkratoval reg. No pokud nebyl odepsaný už před tím, tak teď nejspíš je nadobro.
semi
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od semi »

jindraj píše:Myslím že kluci tu psali že ten kondík je zkratovaný a proto je pečený. Pokud jsem je pochopil tak jsi tím připojením toho poškozeného Rx zkratoval reg. No pokud nebyl odepsaný už před tím, tak teď nejspíš je nadobro.

Regl jsem připojil na jiný Rx (nový ještě nelétaný).
Nejprve jsem k reglu připojil jen baterku 4s a měřil napětí na konektoru (hnědý a červený) , výsledek 0 Voltů.
Potom jsem chtěl vyzkoušet zda regl bude fungovat s Rx a motorem (taky jiný), jelikož BEC dával 0V, tak jsem navytáhl červený pin z konektoru a připojil jej do Rx, a do Rx jsem připojil napětí z externího BEC. Po zapojení pohonné baterie to prsklo, tak jsem ji hned odpojil. Ale teď už nevím jestli jsem zapojil nejprve poh. baterii nebo Rx baterii.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
mhabr

#33 Příspěvek od mhabr »

Ještě jsem nepotkal zkratovany tantal, vždy se mi prorazil do rozpojena, ale to neznamená, že tento stav nemohl nastat.
Tantaly jsou citlivé na i malé prepolovani, a na i krátkodobé, impulsni, přepětí.
Docela by mě zajímalo, k čemu došlo.
Skoro bych si.tipnul, že tam něco vlitlo přes telemetricky vstup. Predpoklam, že jsi měl regulátor připojený jak přes řídící, tak přes telemetrický kabel.
Co ale tam mohlo se stát je mi záhadou ...
Lark

#34 Příspěvek od Lark »

Jestli jsi při připojování toho Rx s ext.zdrojem nevytáh napájecí pin z BECu, tak pokud na BECu opravdu byla 0V, šel proud z Rx do BECu.
semi
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od semi »

mhabr píše:Predpoklam, že jsi měl regulátor připojený jak přes řídící, tak přes telemetrický kabel.
Co ale tam mohlo se stát je mi záhadou ...

Ano. Měl jsem Y kabel a v něm regl a GPS/Vario.
DS-14
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od jyrry »

Předpokládám z reglu do toho Y-kabelu jen ten žlutý, jo?
jyrry.webnode.cz
semi
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od semi »

jyrry píše:Předpokládám z reglu do toho Y-kabelu jen ten žlutý, jo?

Z reglu vedou dva „servokonektory” jeden 3žilový do Rx a druhý 1žilový (žlutý) jako telemetrický výstup/vstup, takže ano ten žlutý (a ten se utrhl při dopadu).
DS-14
JardaRůžička

#38 Příspěvek od JardaRůžička »

mhabr píše:Ještě jsem nepotkal zkratovany tantal
Já zase naopak jsem těch zkratovaných potkal při opravách elektroniky desítky (nebo třeba se svodovým odporem řádu desítek až stovek ohmů), ale rozpojený nikdy.
semi
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od semi »

Po dopadu byl Rx bez antén, ale ty antény byly vytrženy (spíš jen vypadlé, protože ten konec nebyl nijak natržený) z těch zlatých konektorů, tak si myslím, že tam nedržely dobře a možná se uklepaly během letů a při posledním letu vypadly. Tím došlo ke ztrátě signálu a následnému pádu a ty shořeniny jsou jen důsledkem. Bylo by to možné?
DS-14
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jyrry »

Pořád mi není jasné jak mohl prásknout ten kondík... Když do přijímače šlo jen napájení z BECu toho reglu a to se zdá být OK....
V logu by mělo být něco vidět, přechod do FS, ztráta signálu a tak...
jyrry.webnode.cz
JosefSvejk

#41 Příspěvek od JosefSvejk »

A nemohl ten přijímač nějakou dobu "vesele" fungovat i s tím "vyprsknutým" kondíkem? Teprve po havárce se provedla vzevrubná prohlídka.
semi
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od semi »

JosefSvejk píše:A nemohl ten přijímač nějakou dobu "vesele" fungovat i s tím "vyprsknutým" kondíkem? Teprve po havárce se provedla vzevrubná prohlídka.

Ten Rx jsem ještě nezkoušel, večer zkusím, ale je bez antén, navíc se tak blbě rozdělává.
DS-14
Lark

#43 Příspěvek od Lark »

jyrry píše:Pořád mi není jasné jak mohl prásknout ten kondík... Když do přijímače šlo jen napájení z BECu toho reglu a to se zdá být OK....
V logu by mělo být něco vidět, přechod do FS, ztráta signálu a tak...

V tom logu je právě jen 700ms záznamu, takže to muselo chcípnout hned po zapnutí motoru. Uložilo se jen napětí 4,9V s minimem 4,8V teplota 23°C a kvalita signálu RX-SQ jen 41%. Nic víc se z toho logu zjistit nedá. Takže ten kondík se moh vyzkratovat a tím zrušil provoz přijímače. Jak psal, chcíplo to hned po přidání plynu, kdy se asi zapnul záznam, ale ani ne za vteřinu skončil. Jestli se nepletu tak už v předchozím logu jsem mu psal, že má nějaký problémy se signálem. Takže je klidně možné i to, že ty antény byly špatně zacvaknutý, nebo tam bylo ještě něco jiného. Ale to už asi nikdo nezjistí.
semi
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od semi »

Tak jsem zkusil zapojit ten spálený RX, asi 2-3 sec se zdálo, že bude fungovat, spojil se s Tx, servo zavrčelo. Najednou cítím známý smrad, regl CC 25A horký, rychle jsem odpojil baterku. Naštěsti regl to ustál. Tak jsem málem odpálil další regl.
Vidím to na to, že za vše může ten přijímač.
DS-14
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od JirkaA »

semi píše:Tak jsem zkusil zapojit ten spálený RX, asi 2-3 sec se zdálo, že bude fungovat, spojil se s Tx, servo zavrčelo. Najednou cítím známý smrad, regl CC 25A horký, rychle jsem odpojil baterku. Naštěsti regl to ustál. Tak jsem málem odpálil další regl.
Vidím to na to, že za vše může ten přijímač.
Ach jo, to jsou nápady.. Nechceš mě to raději poslat na opravu?
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“