Beta jako chlupatý pomalý letadlo nemá tohle zapotřebí, nejspíš to ani nefunguje. S betou a jí podobnými jsem polétal až nedávno, začínal jsem s cessnou a ta neklouzala vůbec. Jde o to se naučit páčkovat.
Prostě létejte a létejte a po jedné sezoně se ohlédnete a řeknete si, co já to tehdy vlastně řešil

Jiná věc je hladký rychlý větroň, když jsem poprvé letěl s optimou, samotné polétání užasné i když rychlé, ale nasadil jsem na přistání, profrčel kolem sebe ve výšce očí a pořád letěla a pořád nepřistávala. Takto několikrát a jen díky tomu, že máme hodně místa kolem letiště hodně místa jsem přistál a pěkně se prošel

Ale co chci říct u tohoto éra křidélka nahoru FUNGUJÍ. Fungují jako rušiče vztlaku, rychlost se až tak nesníží, ale opadání při vodorovném letu se zvýší výrazně.
No a po nějaké době už mi bylo jedno jestli fouká nebo ne, jestli vykopnu křidélka nahoru, prostě jsem si přistával k noze. Chce to jen létat.
Když jsem to tu tak pročítal, ještě musím něco napsat k butterfly (crow) mixu. Jsou to klapky dolů, klidně až na 90stupňů a k nim se přidávají křidélka nahoru. Typicky to bývá na páce plynu, já to mám plyn nahoru (naplno) vše je v rovině, plyn dolů maximální brždění, k tomu je přes křivku domixovaná výškovka. Pokud máte dobře vyladěno tak to je úžasná věc, prostě jen pohnu pákou plynu a ať ji nechám v jakékoliv poloze, éro míří čumákem mírně dolů a brzdí. Pohnu víc k sobě, éro je pořád ve stejné pozici jen brzdí víc. Samozřejmě každý to má trochu jinak, jen jde o to, že se s tím neperete, ale plynule brzdíte/odbržďujete.
Nejsem žádný profík a nechci nikoho poučovat, jen jsem objevil kouzlo větroňů a s tím spojených vychytávek, kdy se nebojím s velkým termikem přistávat do zoraného pole a podobně.
Kdo to dočetl až sem má můj obdiv.