Program xflr5

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Decca
Kontaktovat uživatele:

Program xflr5

#1 Příspěvek od Decca »

Využívá někdo z vás přátelé modeláři častěji tento prográmek? Já jej teprve objevuji, tak si říkám jestli se tu nachází někdo s větší zkušeností s ovládáním tohoto digitálního produktu, pro případnou konzultaci. ...díky díky...letu zdar!!!
alka

Re: Program xflr5

#2 Příspěvek od alka »

Občas si v něm něco udělám z pohledu výkonu modelu (poláry atd.). Zatím jsem moc nepronikl do výpočtu stability, na to se teprve chystám.
K programu je slušná dokumentace.
Aleš
Decca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Decca »

...jojo...musim taky nastudovat, dost věcí jsem ještě nepochopil a něco mě tam nefunguje jak má, asi proto že to dělam blbě. Ale tak vezmu slovník a pustim se do práce...
alka

#4 Příspěvek od alka »

Když nebudeš něčemu rozumět, tak se klidně zeptej.

Obecně je asi největší problém uživatele (soudím podle diskuzí na XFLR stránkách) určit dostatečný rozsah Re při výpočtu polár profilů, aby pak výpočet poláry křídla/letadla nekolaboval v důsledku nesplnění okrajových podmínek výpočtu.
viz. dokument "Point_Out_Of_Flight_Envelope.pdf"
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mirek100 »

Zkouším si v tomto programu navrhnout křídlo, ale v editačním okně křídla ve sloupci profil se mi žádný nenabízí. Zkoušel jsem přímo do složky programu dát data profilu ve formátu .dat, ale ve výběru se mi stejně neukážou. Jak připojit profil nebo celou databázi k programu?
alka

#6 Příspěvek od alka »

Píšu to z hlavy, nemám program před sebou, tak se omlouvám za možná zmatený popis.
Nejprve musíš přes nabídku Otevřít (zkratka ctrl+O) naimportovat do projektu profily, se kterými budeš pracovat. Naimportované profily uvidíš v okně profilů (zkratka ctrl+1).

Pokud máš naimportované porály do programu, už bys je měl vidět v nabídce volby profilu při editaci křídla.

Pro naimportované profily musíš spočítat poláry.

Pokud máš navržené křídlo/letoun a jsou spočítané poláry profilů, pak můžeš počítat další věci poláru křídla/letounu, stabilitu atd.
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od mirek100 »

Tak profily už vidím. Ale nevím, jak spočítat poláry.
alka

#8 Příspěvek od alka »

1. volba File ->XFoil direct analysis
2. volba Analysis -> zvolit postup
(doporučuji Multi-threaded analysis Batch analysis - využiješ všechna jádra procesoru a najednou počítáš všechny profily v jedné dávce)

3. zvolit rozsah Re (doporučuji volbu "Re list" a ruční výběr Re) a úhlů náběhů profilů.
Rozsahy vybrat raději větší než menší, jinak bude program nespočítá celou letovou obálku

4. když spočítáš poláry profilů zvolit File ->Wing and plane design ->Analysis->Define an analysis
zadat letovou hmotnost a pak už by měl výpočet fungovat

Pro začátek stačí, když budeš počítat výkony samotného křídla, tzn. vynechat vliv VOP v okně "Plane editor"
A.I.F

#9 Příspěvek od A.I.F »

Stáhnul jsem si xflr5 a nemůžu tam dostat profil, konkrétně *.dat soubory třeba z airfoiltools. Když jdu do Foil Direct Design a snažím se otevřít stažený dat soubor vyhodí mi to hlášku Unrecognized foil format, přitom někde na youtube jsem viděl jak to v pohodě dělali. Tak jsem takový blb, nebo udělali soudruzi někde chybu? Tuším, že to první bude správně... Pomůže mi někdo? Nebo není někde návod v češtině?
A.I.F

#10 Příspěvek od A.I.F »

Tak chyba bude možná opravdu v souboru *.dat z netu, protože exportovaný profil .dat z Profili2 to otevřelo... Teď ještě jak to dostat na křídlo, ale na to se tu už někdo ptal, jdu hledat...
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“