Délka letu.

Motory, vrtule, regulátory pro coptery
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Délka letu.

#121 Příspěvek od Drondys »

x.line píše:Dnes, kdy mi to těch cca 2 minutách šlo k zemi jsem do nich do obou nacpal okolo 1500mAh. V NAZE mám vypnutý autolanding, takže akorát bliká dioda(červeně). Každopádně po dosednutí a cca 5-10 vteřinách se napětí akumulátorů zvedne o 0,6V.

Těch 1500mAh odpovídá tomu odběru cca 47A po dobu 2 minut, ale to znamená, že je v aku ještě dostatek zbytkového náboje na další cca 4 minuty letu akorát řídící jednotka ho nevyužije a zbytečně brzy se snaží ukončit let. Není důvod k tomu, aby řídící jednotka dávala povel ke klesání když napětí 11,3V není nijak extrémně nízko a proud je dostatečný pro visení. V tom případě bude chyba zřejmě někde v konfiguraci NAZY, protože klesá i když by neměla. Zkus si aktivat ten autolanding a někde v konfigu NAZY pohledat hodnotu toho napěťového limitu okolo těch cca 11,3V pro klesání a snížit ji na 3,5 V na článek tj. pro 3S na hodnotu 10,5V.
x.line

#122 Příspěvek od x.line »

Drondys píše:Těch 1500mAh odpovídá tomu odběru cca 47A po dobu 2 minut, ale to znamená, že je v aku ještě dostatek zbytkového náboje na další cca 4 minuty letu akorát řídící jednotka ho nevyužije a zbytečně brzy se snaží ukončit let. Není důvod k tomu, aby řídící jednotka dávala povel ke klesání když napětí 11,3V není nijak extrémně nízko a proud je dostatečný pro visení. V tom případě bude chyba zřejmě někde v konfiguraci NAZY, protože klesá i když by neměla. Zkus si aktivat ten autolanding a někde v konfigu NAZY pohledat hodnotu toho napěťového limitu okolo těch cca 11,3V pro klesání a snížit ji na 3,5 V na článek tj. pro 3S na hodnotu 10,5V.

Je pravda, že dioda začne blikat jak o život červeně a plynovou páku mám až nahoře a koptéra se pak drží cca 10cm nad zemí,a le nklesne úplně. Drží do té doby co nevypnu otory. Jakmile koptéra sedne a vypne motory, tak ikdyž vystoupá napetí na cca 11,7V, tak už se ani neodlepí. Jen se roztočí vrtule, ale ne tak, aby se vznesla
JosefSvejk

#123 Příspěvek od JosefSvejk »

Neznám to, poradí jistě zkušenější, ale není to nějaká funkce nazy?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
gardenroute

#124 Příspěvek od gardenroute »

x.line píše:Je pravda, že dioda začne blikat jak o život červeně a plynovou páku mám až nahoře a koptéra se pak drží cca 10cm nad zemí,a le nklesne úplně. Drží do té doby co nevypnu otory. Jakmile koptéra sedne a vypne motory, tak ikdyž vystoupá napetí na cca 11,7V, tak už se ani neodlepí. Jen se roztočí vrtule, ale ne tak, aby se vznesla
Zkontroluj si nastavení "Voltage" v "Advanced" v NAZA Assistantu pro First a Second Level Protection, velmi zjednodusene 3.7V (11.1V pro 3S) na clanek pro první uroven (varování), 3.3-3.5V/clanek pro druhou uroven, ta je pro automaticke pristani.

Presny popis jak na to zde Naza-M Voltage Monitoring
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
x.line

#125 Příspěvek od x.line »

Jelikož jsem s koptérou jen pocukával, tak jsem měl ochranu vypnutou. Problém byl opravdu nakonec v akumulátoru. Použil jsem kamarádovu(taky novou) baterku a doba letu okolo 8i minut. Myslím, že po pár cyklech bych se na těch deset mohl dostat 8)

No huráááá :D
Drondys

#126 Příspěvek od Drondys »

x.line píše:Jelikož jsem s koptérou jen pocukával, tak jsem měl ochranu vypnutou. Problém byl opravdu nakonec v akumulátoru. Použil jsem kamarádovu(taky novou) baterku a doba letu okolo 8i minut. Myslím, že po pár cyklech bych se na těch deset mohl dostat.

V tom případě muselo kecat to měření napětí při odběru a pokles napětí za letu zřejmě musel být mnohem níže než těch dříve zmíněných 11.3V. Pak by to znamenalo, že jsou oba ty problémové aku tzv. proudově měkké tj. mají zřejmě vysoký vnitřní odpor a tudíž jim už po krátké době začíná při tom odběru proudu výrazněji opadat napětí.
dt

#127 Příspěvek od dt »

x.line píše:Hodnoty na esc se měřili klešťovým, skrz který vedl jeden drát od esc a nastavený proud byl pro střídavý.

To jako na výstupu, tzn. mezi ESC a motorem? Nejsem si úplně jistý, jestli tento způsob měření na *jedné* z fází motoru je dobře. Minimálně tam chybí proud tekoucí mezi dvěma zbylými vodiči toho motoru, tzn. třetina spotřeby. A pokud to bylo měřeno na druhé straně, tzn. před ESC, pak bylo špatně nastavení na střídavý proud.
Troll

#128 Příspěvek od Troll »

Já vždy v takovýchto případech měřím proud který teče do reglu z baterky. Stejnosměrný. Nenapadlo by mne měřit střídavou složku do motoru. A i když se problém zdárně vyřešil, copter létá dle obvyklých předpokladů, jedna zajímavá věc která není vyřešena stále zůstává : jak je možné, že jsi opakovaně došťouchal do baterek po 2 min letu 4000 mAh ? Buď se ta energie někde záhadně ztratila a to je skutečně nesmírně pozoruhodné 8O , nebo jsi nám sem nenapsal správné informace , nebo Ti velmi silně kecá měření na nabíječi. A vzhledem k velikosti odchylky a možným následkům to je rovněž velice pozoruhodný jev. Doporučoval by Ti, zabývat se i tímto. :!:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#129 Příspěvek od jyrry »

Troll píše:... proud který teče do reglu z baterky. Stejnosměrný. ...

Stejnosměrný je, ale pro digitální měřidýlka je zajímavý i jeho průběh... Pak se občas vyskytne nesoulad mezi měřením, výpočtem a jiným měřením...
jyrry.webnode.cz
gardenroute

#130 Příspěvek od gardenroute »

x.line píše:Jelikož jsem s koptérou jen pocukával, tak jsem měl ochranu vypnutou. ...
Tato ochrana vypnout nejde, jen nastavit nějak nesmyslne nizke hodnoty, to jsi ale nijak myslím neuvedl nebo jsem to přehlédl. ..
dt

#131 Příspěvek od dt »

gardenroute píše:Tato ochrana vypnout nejde

Aha? A volba Protection switch on/off tam tedy dělá co?
x.line

#132 Příspěvek od x.line »

dt píše:Aha? A volba Protection switch on/off tam tedy dělá co?

No, to jsem měl vypnuté a tudíž myslel, že to je vypnutá ochrana.
x.line

#133 Příspěvek od x.line »

Troll píše:Já vždy v takovýchto případech měřím proud který teče do reglu z baterky. Stejnosměrný. Nenapadlo by mne měřit střídavou složku do motoru. A i když se problém zdárně vyřešil, copter létá dle obvyklých předpokladů, jedna zajímavá věc která není vyřešena stále zůstává : jak je možné, že jsi opakovaně došťouchal do baterek po 2 min letu 4000 mAh ? Buď se ta energie někde záhadně ztratila a to je skutečně nesmírně pozoruhodné 8O , nebo jsi nám sem nenapsal správné informace , nebo Ti velmi silně kecá měření na nabíječi. A vzhledem k velikosti odchylky a možným následkům to je rovněž velice pozoruhodný jev. Doporučoval by Ti, zabývat se i tímto. :!:

Opravdu informace, které jsem podával byly pravdivé. Problém se vyřešil až jinou baterií.
gardenroute

#134 Příspěvek od gardenroute »

dt píše:Aha? A volba Protection switch on/off tam tedy dělá co?
Jo, beru zpět, pamatoval jsem si ještě z doby, kdy to nebylo možné vypnout, jen nastavit nesmyslně nízké hodnoty, kterými se to de-facto vyplo... Moje chybka... :(
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#135 Příspěvek od JirkaA »

x.line píše:Opravdu informace, které jsem podával byly pravdivé. Problém se vyřešil až jinou baterií.

Nebyly. Pokud jsi měřil klešťákem na střídavém rozsahu na fázi motoru, naměřil jsi naprostou blbost. Střídavý klešťák je kalibrovaný pro sinusový průběh proudu a síťový kmitočet. Na motoru za regulátorem máš průběh proudu silně neharmonický s daleko vyššími kmitočty (kmitočet PWM je obvykle 8 kHz, ale někdy i více), s tím by měl co dělat i "TrueRMS" klešťák za hodně tisíc.. Takže jsi vlastně nic použitelného nezměřil.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Coptery - pohony“