reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
tomashr

Re: reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

#406 Příspěvek od tomashr »

tomashr píše:Tak na okraj - Hobbyking naskladnil filamenty do EU skladu, ABS i PLA. Viz http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... s-PLA.html
Ceny bez diskuse velmi zajímavé i přes růst USD proti EUR. Uvidím příští týden, objednal jsem sedm různých cívek (směs ABS a PLA, něco v 1kg a něco v 0,5kg), odhaduji, že do středy to GLS přiveze.

Přiloženou fotku už jsem dával do threadu o copterech, ale sem ji dávám z jiného důvodu - je to ilustrace mého prvního tisku z filamentu, který se dá nyní koupit v Hobbykingu i v EU skladu. Jde o tu oranžovou část - PLA. První dojmy v pohodě, výsledek mi přijde stejný jako u PLA Mladeč, ale za nezanedbatelně nižší cenu (a to je to přitom z EU skladu, kde se v EU odvede DPH, žádná černý dovoz).
K dokonalosti si jen budu muset vytisknout modifikované středy na držák cívky. No co, to už mám nacvičeno, už jsem si udělal model na ty kartonové cívky 3D filamentum, tady bude úprava ještě jednodušší :-)

IMG_0895.jpg
tomashr

#407 Příspěvek od tomashr »

janekx píše:Ty remenice by nemeli byt vubec tistene. To je zvrhlost.
Prave ze jsem cekal tak jsem to opracoval taky a nebyl problem ale potom jak jsem slozil pojezd extruderu tak se rozlepila strana motpru uproster mezi tycema.
Myslim ze tyto dily by se nemeli tisknout s nizsi vnotrni vyplni.

Tohle mi přijde jako nějaký zmetek, možná bych i reklamoval. Já neměl jediný problém (nepočítám jeden díl, který jsem si napraskl evidentně vlastní blbostí), nejen že se mi nic nerozpadalo, ale i vše celkem pasovalo přesně. Muselo by se to vidět, ale normální mi to nepřijde.
Ta řeměnice se mi na pohled taky nelíbila, nicméně ložisko jsem tam s trochou opatrnosti dostal a v provozu si docela sedly a v podstatě vyhovují. Tuning za dural je jistě čisté řešení, nicméně v reálu ty tištěné k mému jistému překvapení problémy nedělají. Uvidíme za rok, ale nepřekvapilo by mne, kdyby držely, v podstatě po nich jezdí jen měkký řemen, osa je v ložisku.
dt

#408 Příspěvek od dt »

U mě řemenice zatím taky v pohodě, zhruba po 4 měsících téměř denního provozu žádná známka problému.
Naopak bych měl strach, že ty kovové urychlí opotřebení řemenu.
dt

#409 Příspěvek od dt »

Amper píše:Kdyz jsem stavel tiskarnu tak todle byl jeden z duvodu pro celokov. Cetl jsem ze zvlast ruzne cinske klony JHeadu jsou na todle citlive. Bohuzel netusim co s tim protoze JHead neznam, sorry :-(

Možná už jsem na příčinu přišel.
Dneska jsem spustil znova tisk po včerejším posledním zaseknutí a po zhruba 30 vteřinách mi vystupující filament mírně zrůžověl. Musel tam být kousek červeného ABS z předchozího tisku. A na ten je 177 stupňů poměrně málo. Mohlo by to být tím, že při té nízké teplotě se nedařilo tu šponku ABS vytlačit ven?
tomashr

#410 Příspěvek od tomashr »

Mohlo... Já po změně z ABS na PLA manuální dávám pro úvodní zavedení filamentu 240st, ať se pořádně roztečou zbytky ABS a "prošťouchne se to", na "PLA teplotu" uberu až pak.
Mimochodem já PLA tisknu při 210st...
Amper

#411 Příspěvek od Amper »

janekx píše:Tak uz stavim, ale mam z toho nejake smisene pocity. Ty plastove dily se rozlepuji jen se na to clovek spatne podiva. Snazim se vse opracovat pilnickem nebo postupne vrtakem tak stejne to sem tam prdne. Zrejme nekalej divokej tisk.

Zajímavý, ze by to JRC flakalo? Dily od Zahradníka drzej perfektně, všechny díry protazene a všechno v pohodě. Na piknik a vrtak jsem nesahnul, i ložiska tam šla v pohodě tj. v pohodě nalisovat sverakem.

Bych asi reklamoval - nějak si nedovedu představit tiskárnu z beckoveho delaminujiciho se tisku. Se ti to rozpadne za chodu
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#412 Příspěvek od Amper »

Hele jedna věc co jsem řešil, možná na to nekdo narazi.

Tisknu ABS na 250 i o chlup vejs a stalo se me ze selhal tisk. Stalo se to při přechodu z mista tisku s vetrakem na bez vetraku. Vypnul se vetrak tisku a hotend vyběhl nad 270 stupňů. A Marlin mel v kódu 270 jako Max temp takže stopnul tisk. Změnil jsem v kódu tu teplotu na 320 a problém zmizel.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#413 Příspěvek od RCStudio »

Prikladam fotky aby jste vedeli o cem mluvim
Na te druhe to neni moc videt ale je tam taky trhlinka skoro uprostred
Přílohy
uploadfromtaptalk1424816341931.jpg
uploadfromtaptalk1424816333349.jpg
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#414 Příspěvek od RCStudio »

Dale dost spatne konstrukcne vyreseny horni drzaky svislych tyci. Tam by sluselo zavetrovani at je to pevnejsi. Jeden jsem lepil.
Remenice z tisku na prd. Lozisko tam nejde ale finta jde to zmekcit acetonem a vrtakem jen rukou projet jak maslo pak natlacit lozisko.
Drzaky stolku s lozisky sice maji vetsi diry na srovnani ale beztak to je malo.
Po vlozeni loziska se ty drzaky jeste prohnou.
Pojezd extruderu ma 3 loziska. Mel by mit 4.
Jinak jsem ve fazi jen srovnat kabelaz a ozivit.
Stabebnice je dobra, navod taky jen lepsi tisk to chce!!!
Je tam novy hotend od rebela a ne 3draty pro zajimavost.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Amper

#415 Příspěvek od Amper »

pojezd extruderu pro 4 loziska je k disposici na Rebelove. Ale pouzivam taky ten 3 a nevidim v tom nejaky zasadni problem. Az budes tisknout tak si muzes problemove dily pretisknout sam ale ta kvalita tisku na fotce je fakt tragicka. Prijde me jako kdyby meli nizkou teplotu pro pruhledny ABS (vyzaduje o neco vyssi jinak se prave takto delaminuje)
dt

#416 Příspěvek od dt »

tomashr píše:Mohlo... Já po změně z ABS na PLA manuální dávám pro úvodní zavedení filamentu 240st, ať se pořádně roztečou zbytky ABS a "prošťouchne se to", na "PLA teplotu" uberu až pak.
Mimochodem já PLA tisknu při 210st...

Já taky vyplachuju při vyšší teplotě, ale tentokrát se to asi nepovedlo úplně dokonale.
Zdá se ale, že ten můj problém má příčin více. Tisk mi běžel necelých 5 hodin a pak se opět přerušil (resp. tiskárna jela dál, ale naprázdno). Praskla struna ještě *před* extruderem během odvíjení z cívky. Musí to být nějaký problém materiálu, struna byla v délce nějakých 10-15 cm úplně křehká, sebemenší pokus o ohnutí končil prasknutím. O 20 cm dál jde ohýbat normálně. Na cívce bylo posledních cca 20%. Tak letěla do koše a tím jsem s PLA definitivně skončil. Nepotřebuju ho, ani ten materiál, ani ty problémy.
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#417 Příspěvek od CyCo »

Ja mam tedy radeji PLA.Z ABS mi to vzdycky nekde praskne.
dt

#418 Příspěvek od dt »

CyCo píše:Ja mam tedy radeji PLA.Z ABS mi to vzdycky nekde praskne.

Mě to taky praskalo, než jsem se naučil tisknout tak, aby předmět chladnul pomalu a v celém objemu homogenně. Tzn. vyšší teplota heatbedu (původně jsem měl 80, nyní 110-120), pokud možno bez ventilátoru, u větších předmětů použiju dost vysoký skirt, u hodně velkých klidně i v plné výšce předmětu. Zabrání proudění chladného vzducho kolem stěn předmětu. Jiná možnost je tiskárna v krabici, ale to se zas hodně hřejou motory a ložiska.
V místnosti nesmí být moc chladno a zejména ne průvan.
Po tisku čekám, až předmět sám odskočí od podložky, když je to něco většího, tak nevypínám heatbed najednou, ale teplotu snižuju postupně na 2-3 kroky (120->100, 100->80, 80->50, 50->off). Blbé je, že to neumí Slic3r sám, musím hlídat konec tisku a pak to dělat ručně.

Jinak mě PLA nevyhovuje zejména kvůli tomu, že je za normální teploty křehčí (ABS mi přijde houževnatější a pružnější) a při zvyšování teploty strašně rychle měkne. A to potom udělat třeba držák na ESC je o hubu. :wink:
Amper

#419 Příspěvek od Amper »

Souhlas, tisknu na bed 115 a tiskarna je v boxu (v dilne mam docela zimu takze box byl jedina moznost) z 2cm polyse a polypropylenu a je to v pohode i bez skirtu. Resil jsem to protoze jsem nechtel mit ramena pro copter ktery budou sejdrem :-)

Ohledne tech teplot - Slic3r umi to ze na konec tisku prida vzdy nejaky GCode. Treba ja tam mam to ze se me zvedne hlava od tisku ciste smerem nahoru. Kdyby jsi tam dal tu praci s teplotou tak to budes mit automaticky po kazdem tisku.

Co jeste hodne pomaha proti zvedani se pri chladnuti je brim a nebo pridani mickeymouse usi. Ja je pouzivam kdyz tisknu krabicky nebo neco co ma ostre rohy - v tech rozich se to obcas o cloupecek zvedalo ale brim nebo ty placky to v pohode vyresi. Nemyslim ze by je to drzelo na podlozce ale spis to stabilizuje chladnuti kolem rohu.
dt

#420 Příspěvek od dt »

Amper píše:Ohledne tech teplot - Slic3r umi to ze na konec tisku prida vzdy nejaky GCode. Treba ja tam mam to ze se me zvedne hlava od tisku ciste smerem nahoru. Kdyby jsi tam dal tu praci s teplotou tak to budes mit automaticky po kazdem tisku.

Já tam mám taky hromadu kódu, ale tohle jsem nezjistil, jak bych udělal. Možná jenom blbě čtu, ale on je nějaký gcode na "čekej a nic nedělej 30 minut"? Protože jestli ne, tak nevím jak bych to udělal.

S odlepováním rohů problém nemám, na tom tyčinkovém lepidle to za horka drží jako prase, dřív bych rozlámal to sklo než urval předmět. Pokud by tam bylo opravdu takové pnutí, praskne to dřív po vrstvách výš, než by se to odlepilo z podložky. Stávalo se mi to dokud jsem tisknul na džus. Teď už jedině easy stick.
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“