jak na vlastní PCB (tišťák)? poradí někdo něco jednoduchého?
jak na vlastní PCB (tišťák)? poradí někdo něco jednoduchého?
lidi včera jsem se mořil, že si udělám vlastní rozvodnou destičku do letadla. Už jsem nějaké dříve s úspěchem dělal ale tady jelikož tam mám málo místa, šetřil jsem s ním i na té desce. Snažil jsem se to udělat za pomoci univerzální desky, ale jak jsem to hňahňal, tak to nevypadá nic moc - nakonec to funguje, ale nejsem s tím moc spokojen a nejraději bych to předělal. Destička je to co do zapojení naprosto primitivní - jen propojených několik konektorů a kablíků. Ale nejsem si jist, zda to s pomocí univerzální desky předělám nějak výrazně efektivněji než to už mám. Ideál by bylo udělat si vlastní PCB pro tohle zapojení.
Nevím vůbec kolik je s tím práce a zda to tedy stojí za námahu a tak se ptám. Dá se to udělat nějak jednoduše amatérky doma, aniž by k tomu člověk musel nakoupit vybavení za tisíce? Bavíme se o desce 2,5x3 cm ve které bude pár třípinových konektůrků (asi 3) a 4 kablíky. Fakt nevím zda o něčem takovém uvažovat.
dík za náměty a případně rady
Nevím vůbec kolik je s tím práce a zda to tedy stojí za námahu a tak se ptám. Dá se to udělat nějak jednoduše amatérky doma, aniž by k tomu člověk musel nakoupit vybavení za tisíce? Bavíme se o desce 2,5x3 cm ve které bude pár třípinových konektůrků (asi 3) a 4 kablíky. Fakt nevím zda o něčem takovém uvažovat.
dík za náměty a případně rady
Re: jak na vlastní PCB (tišťák)? poradí někdo něco jednoduch
Podivej se sem - http://www.devfor8.com/pcb_home/ - navod je pro pripad ze nemas doma laserovku. S laserovkou to jde i bez fotocesty.
Eagle je pro rozmery mensi nez 100x80 zadarmo takze to neni problem.
Krome toho potrebujes :
- foto tistak - ja pouzivam normalni + pozitiv sprej ktery je drazsi (215,-) ale vydrzi a mas kontrolu nad tim jak kvalitni mas vrstvu. Navic kdyz se nepovede vyvolani tak to muzes vzdy splachnout a zacit znova. Dal by se asi pouzit i hotovy foto tistak ale to nemam overeno, nevim jak je to s pozitiv/negativ nakresem a nevim zda staci ta lampa
- vyvojku - 35kc
- chlorid na leptani - 48kc
- inkoustovou tiskarnu
- par kapek oleje (pouzival jsem WDcko)
- a stolni lampicku s G93 zarivkou. Pro takto maly tistaky neni potreba ani specialni UV vybojka. Ta normalni zarivka toho UV vyprodukuje dost.
V pohode to dalo tistak pro SOIC8 SMD veci. Takze rozvodna deska s normalnima konektorama nebu zadnej problem.
No a nebo muzes pouzit starej dobrej lak/barvu/lihovej fix - namalujes to na tistak rucne, co pomalujes to se neodlepta a je to hotove.
Eagle je pro rozmery mensi nez 100x80 zadarmo takze to neni problem.
Krome toho potrebujes :
- foto tistak - ja pouzivam normalni + pozitiv sprej ktery je drazsi (215,-) ale vydrzi a mas kontrolu nad tim jak kvalitni mas vrstvu. Navic kdyz se nepovede vyvolani tak to muzes vzdy splachnout a zacit znova. Dal by se asi pouzit i hotovy foto tistak ale to nemam overeno, nevim jak je to s pozitiv/negativ nakresem a nevim zda staci ta lampa
- vyvojku - 35kc
- chlorid na leptani - 48kc
- inkoustovou tiskarnu
- par kapek oleje (pouzival jsem WDcko)
- a stolni lampicku s G93 zarivkou. Pro takto maly tistaky neni potreba ani specialni UV vybojka. Ta normalni zarivka toho UV vyprodukuje dost.
V pohode to dalo tistak pro SOIC8 SMD veci. Takze rozvodna deska s normalnima konektorama nebu zadnej problem.
No a nebo muzes pouzit starej dobrej lak/barvu/lihovej fix - namalujes to na tistak rucne, co pomalujes to se neodlepta a je to hotove.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
http://www.postreh.com/phprs/view.php?c ... 2006122802 - tady mas rucni klasiku za pouziti lihoveho fixu. Pokud clovek nedela SMD tistak tak je to dostatecne
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
- jaroslav.falcon
Mne se osvědčilo toto:
Očisti destičku, vlož do inkoustové tiskárny místo CD natiskni obrazec, potom zasypej nějakým zbytkem toneru, ofoukni studeným vzduchem přebytečnej toner a následně foukni horkovzdušnou pistolí a šup do chloridu. Nepotřebuješ, vývojku ani fotolak. dělám tak i 0.2 spoje.
Očisti destičku, vlož do inkoustové tiskárny místo CD natiskni obrazec, potom zasypej nějakým zbytkem toneru, ofoukni studeným vzduchem přebytečnej toner a následně foukni horkovzdušnou pistolí a šup do chloridu. Nepotřebuješ, vývojku ani fotolak. dělám tak i 0.2 spoje.
Kdysi jsem dělal plošňáky velmi různě, od propisotu a kreslení lihovým fixem nebo "kýblpérkem" přes polepování izolepou a vyřezání dělicích čar až po transfer toneru z laserovky - to vše plus leptání.
Teď si je dělám na frézce - vyfrézuji dělicí čáry, vyvrtám dírky a vyfrézuji větší nebo i tvarové díry a obvod. Pro ty rozvodné desky je to vhodné - zůstane tak hodně mědi na cestičky (na to šlo použít i to polepení izolepou, vyřezání cestiček + leptání).
Pokud nechceš dělat každý týden novou/jinou destičku, není možná nutné něco se učit, koumat - dost lidí má frézku doma, vhodné nástroje jsou v podstatě 3 - používám "V" nástroj pro rytí dělicích čar, vrták 0,85mm a frézička 1,2mm - kromě toho "V" to obvykle frézaři mají doma. Vrták může být třeba až 1,0mm ale v těch dírkách po 0,85mm vrtáku hezky drží lámací piny než je zapájím; 0,8mm je už málo, neprocpou se. Výhoda "strojního" vrtání je i přesnost roztečí dírek - lámací trojřadou lištu (navíc 90° zahnuté piny...) tam nasunu dost těsně, při ručním vrtání to obvykle moc nesedí.
Teď si je dělám na frézce - vyfrézuji dělicí čáry, vyvrtám dírky a vyfrézuji větší nebo i tvarové díry a obvod. Pro ty rozvodné desky je to vhodné - zůstane tak hodně mědi na cestičky (na to šlo použít i to polepení izolepou, vyřezání cestiček + leptání).
Pokud nechceš dělat každý týden novou/jinou destičku, není možná nutné něco se učit, koumat - dost lidí má frézku doma, vhodné nástroje jsou v podstatě 3 - používám "V" nástroj pro rytí dělicích čar, vrták 0,85mm a frézička 1,2mm - kromě toho "V" to obvykle frézaři mají doma. Vrták může být třeba až 1,0mm ale v těch dírkách po 0,85mm vrtáku hezky drží lámací piny než je zapájím; 0,8mm je už málo, neprocpou se. Výhoda "strojního" vrtání je i přesnost roztečí dírek - lámací trojřadou lištu (navíc 90° zahnuté piny...) tam nasunu dost těsně, při ručním vrtání to obvykle moc nesedí.
jyrry.webnode.cz
Pokud nešlo o nějaký "extra jemný" tišťák, kreslívával jsem lakem na vlasy, leptal ředěnou kyselinou chlorovodíkovou(solnou) s peroxidem vodíku(kysličník). Páchlo to. Po vyleptání oplach vodou, vysušení a nátěr kalafunou rozpuštěnou v lihu.
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
jyrry píše:Kdysi jsem dělal plošňáky velmi různě, od propisotu a kreslení lihovým fixem nebo "kýblpérkem" přes polepování izolepou a vyřezání dělicích čar až po transfer toneru z laserovky - to vše plus leptání.
tak zkoumám ty různé leptací cesty, ale tohle je zvlášť zaujalo .... pokud to chápu správně, tak bych jen dremelkou projel dělící čáry....už jsem chtěl zajásat, ale teď mi ale došlo, že jak to mám natěsno a potřebuji tam dostat ty 3-piny z lišty a to dokonce jeden dvouřadý, tak nevím,zda bych to rukou obtáhl dost přesně o vrtání ani nemluvě - vrtáky bych měl, ale mám trochu obavy z té přesnosti a roztečí (udržet mřížku 2,54 mm nebude asi úplně easy) no uvidím jak to nazraje
Jsem teď letmo zkusil ten eagle, jak by se mi v tom něco malovalo ... no nic moc intuitivního. Za 5 minut rozhlizeni jsem neprišel na to, jak tam načmárnout díry v rastru a propojit je. Tak nevím - asi budu muset potupně prozkoumat nějaký návod.
- JosefSvejk
jindraj píše:Jsem teď letmo zkusil ten eagle, jak by se mi v tom něco malovalo ... no nic moc intuitivního. Za 5 minut rozhlizeni jsem neprišel na to, jak tam načmárnout díry v rastru a propojit je. Tak nevím - asi budu muset potupně prozkoumat nějaký návod.
To se ti jen zdá. Jednou jsem si řekl, že to vyzkouším, sedl jsem si k tomu odpoledne a do 4 hodin ráno (tak mě to chytlo) jsem měl hotovou dvouvrstvou desku včetně popisů atd., vhodnou i pro průmyslovou výrobu. Desku dělej jen jako PCB, vůbec se nezabývej schématem a automatickým návrhem.
Od té doby není problém nakreslit téměř jakoukoliv desku a velmi elegantně. Začni výběrem součástek
Jednoduché desky pro vlastní výrobu fotocestou jsem dělával v corelu. Nastavil jsem mřížku 2,54 mm a k té jsem přichytával kolečka a čáry. Dnes už to ale všechno dělám v eagle, je to pohodlnější.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jindraj píše:... to mám natěsno a potřebuji tam dostat ty 3-piny z lišty a to dokonce jeden dvouřadý...
no, dovolím si nabídnout své služby...
Má to svá specifika, mezi nožičkama (2,54mm) se tím neprotáhnu ale jinak...
jo, kreslím si to v Corelu...
jyrry.webnode.cz
Ahoj,
ne že bych to dělal často, ale pro mě nejjednodušší nakonec je vytisknout na laserovce a pak nažehlit na desku.
inspirace zde: http://ok1kvk.cz/web/index.php/technick ... onych-spoj
musíš si sám vyzkoušet ten postup, každej nakonec dospěje k tomu "svému".
ne že bych to dělal často, ale pro mě nejjednodušší nakonec je vytisknout na laserovce a pak nažehlit na desku.
inspirace zde: http://ok1kvk.cz/web/index.php/technick ... onych-spoj
musíš si sám vyzkoušet ten postup, každej nakonec dospěje k tomu "svému".
JosefSvejk píše:
.... Desku dělej jen jako PCB, vůbec se nezabývej schématem a automatickým návrhem.
Od té doby není problém nakreslit téměř jakoukoliv desku a velmi elegantně. Začni výběrem součástek.
Návrhem desky bez schématu ale ztratíš kontrolu o správnosti propojení. Já to dělám tak, že si na plochu schématu nasázím napřed součástky z knihoven (mám udělané i svoje pro různé součástky, které tam nejsou), ty si pak přibližně rozmístím a propojím. Má to ohromnou výhodu, že když vybereš spoj, tak se ti ostatní související spoje nasvítí a zobrazí se ti název spoje. Tím máš kontrolu co propojuješ. Pak klikneš na vytvoření PCB ze schématu. V návrhu se ti zobrazí součástky vedle ohraničení desky. Ohraničení si upravíš na požadované rozměry, a pak si do něj přesuneš jednotlivé součástky na požadované pozice. Součástky jsou propojené "gumovými spoji", a když klikneš na tlačítko přepočítání, tak se propojení gumových spojů přepočítá a z něj se dá už odhadovat, jestli to půjde snadno propojit na jednostranné desce. Jednoduché propojování pak můžeš dělat rovnou ručně a přepínat požadovanou šířku spojů. Když klepneš na pin, který chceš propojovat, nasvítí se ti všechny ostatní piny, včetně gumových spojů, které mají být propojené, takže máš pořád kontrolu, že neuděláš chybu. Osobně dělám PCB ještě v EAGLE v.3.5 a na vyšší verzi se mi nechce přecházet, protože mám spoustu svých knihoven součástek a vymoženosti vyšších verzí stejně nevyužiju. Používám positivní fotoemulzi ve spreji z GM-elektronik a leptám kyselinou solnou s peroxidem. Předlohu tisknu na laserovce.
Jestli ale jindraj potřebuje udělat jen jednu destičku, tak si myslím, že asi nemá význam, aby se vybavoval vším, co je potřeba pro výrobu PCB a učil se ovládat EAGLE, protože nad tím stráví spoustu času. Když dodáš schéma zapojení (stačí od ruky) a popis součástek (kvůli roztečím pinů). můžu ti ho udělat. Nebo si ho nech udělat od jyrry.
- JosefSvejk
Složitější obvody je samozřejmě lepší dělat komplet od schématu. Ale tady se jedná o jednoduchou desku, která už je asi i ve šmíráku, takže není třeba se učit v tom eagle kompletní návrh. Samotná deska je o mnoho jednodušší.
Hmm, takže na plochu PCB sázíš samostatné piny do požadovaného rastru, a ty pak propojuješ?
- JosefSvejk
Lark píše:Hmm, takže na plochu PCB sázíš samostatné piny do požadovaného rastru, a ty pak propojuješ?
Sázím celé součástky z knihovny a propojím čárou (wire). V případě rozvodné desky bude stačit v podstatě jen pinová lišta (pinhead).