zítřejší zatmění slunce
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: zítřejší zatmění slunce
-
oplu
- Kontaktovat uživatele:
Při zatmění v roce 1999 šel pás totality (úplného zatmění) jižní Anglií, Francií, jižním Německem, Rakouskem, Maďarskem atd. a na území ČR byl Sluneční kotouč zastíněn z 94-97% v závislosti na poloze. Dnešní zatmění mělo pás totality v severním Atlantiku Přes Faeyrské ostrovy a nahoru na Špicperky což je mnohem dál
Tak jsem to taky zkusil.
"Zbývajícího" světla bylo opravdu moc, takže výsledek je stejný, jako bych vystřihl srpek do papíru a z druhé strany dal lampičku
Použil jsem, zde diskutovaný, proměnný ND filtr, abych dostatečně ubral světlo, musel jsem ho ovšem přetáhnout až za doporučený pracovní rozsah a tudíž vznikaly už různé artefakty v obraze. No tak na focení slunce to prostě není...
Přikládám dva výřezy (a fakt to není papír a lampička
)
"Zbývajícího" světla bylo opravdu moc, takže výsledek je stejný, jako bych vystřihl srpek do papíru a z druhé strany dal lampičku
Použil jsem, zde diskutovaný, proměnný ND filtr, abych dostatečně ubral světlo, musel jsem ho ovšem přetáhnout až za doporučený pracovní rozsah a tudíž vznikaly už různé artefakty v obraze. No tak na focení slunce to prostě není...
Přikládám dva výřezy (a fakt to není papír a lampička
- MarthiR
Na jižní moravě to bylo max 60 procent a to v dobu 10:37 Teplota před zatměním byla 11 stupnu po pouze 3 stupně
Mrzí mě že nejsem v části takové že by bylo zatmění na 100 procent, další má být prý za 200 let což už jistě nebudu mít čas
Mrzí mě že nejsem v části takové že by bylo zatmění na 100 procent, další má být prý za 200 let což už jistě nebudu mít čas
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Ja som sedel v kancli a tam chodili vsetky baby sa divat cez moj ohnuty disketovy kotuc.
Pozrel som zadky, ked sa nahybali ale nic moc. Zavolala ich tam moja zena, co ma dvere kancelarie od mojich asi 250 cm.
Potom poobede ked sme isli domov tak furt vravila o ochladeni, ja som z kancla kvoli robote nevysiel, ale ona mi bola kupit obed...
A naraz tu citam, ze fakt bolo nejake meratelne ochladenie...
Pozrel som zadky, ked sa nahybali ale nic moc. Zavolala ich tam moja zena, co ma dvere kancelarie od mojich asi 250 cm.
Potom poobede ked sme isli domov tak furt vravila o ochladeni, ja som z kancla kvoli robote nevysiel, ale ona mi bola kupit obed...
A naraz tu citam, ze fakt bolo nejake meratelne ochladenie...
- JosefSvejk
Jo, jo, to ochlazení bylo fakt citelné. Stáli jsme chvilku u auta a hleděli přes disketu a sluníčko sice svítilo, ale vůbec nehřálo.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
JosefSvejk píše:Jo, jo, to ochlazení bylo fakt citelné. Stáli jsme chvilku u auta a hleděli přes disketu a sluníčko sice svítilo, ale vůbec nehřálo.
po tom zatmění byla ale termika super a vcelku teplo--teda v mikině a bundě.Nosilo to ale super, jeden stoupák za druhym.
radevica píše:Použil jsem, zde diskutovaný, proměnný ND filtr, abych dostatečně ubral světlo, musel jsem ho ovšem přetáhnout až za doporučený pracovní rozsah a tudíž vznikaly už různé artefakty v obraze.
jak ti ten proměnlivý filtr funguje na běžné focení?
já se dočetl, že ten proměnlivý nic mnoho,že barevně kecá stejně jako dva polarizáky --cirkulární--lineární,to používám já, ale pokud potřebuji ztmavít hodně, tak se snímek zbarvuje do modra---na to zatmění to nešlo vubec použít.
Tady je krásně vidět ten pokles teplot po 10. hodině na různých místech:
http://www.chmi.cz/portal/dt?portal_lan ... last=false
http://www.chmi.cz/portal/dt?portal_lan ... last=false
pepin píše:jak ti ten proměnlivý filtr funguje na běžné focení?
já se dočetl, že ten proměnlivý nic mnoho,že barevně kecá stejně jako dva polarizáky --cirkulární--lineární,to používám já, ale pokud potřebuji ztmavít hodně, tak se snímek zbarvuje do modra---na to zatmění to nešlo vubec použít.
Abych řekl pravdu, mockrát jsem ho nepoužil a moc jsem to neřešil...můj pocit je, že do neutrálnosti má daleko, nevím jestli to jde do modra, ale do studených tónů určitě. Tady je případně pár obrázků, všechny foceny s tímto filtrem a na některých je to vidět i přesto, že je to dodatečně barveno: http://radevica.wix.com/12_04_doubrava
A většina pokusů s dnešním zatměním byla taková, že tam bylo slunce několikrát, nebo z něho vycházely různé "záře", atd...
radevica píše:
.můj pocit je, že do neutrálnosti má daleko, nevím jestli to jde do modra, ale do studených tónů určitě. Tady je případně pár obrázků, všechny foceny s tímto filtrem a na některých je to vidět i přesto, že je to dodatečně barveno:.
tak to mi na moje nároky přijde uplně v pohodě.
díky
Tak jsem to také zkusil cvaknout. Dělal jsem to přes svářečské sklo. Na displeji to není až tak dobře čitelné (ě palečky). Stáhnu a prohlédnu. Ovšem jak jsem to tady viděl od kolegu, tak budu za břídil. Obávám se, že bude spíš vidět jasný flek, než srpek (aspoň na displeji to tak vypadalo). Jinak pohled přes svářečské sklo byl velmi pěkný.
Hitec Aurora 9X
JosefSvejk píše:Tak mě to dnes nějak nenadchlo. Při minulém zatmění jsem viděl i nějaké hvězdičky na nebi a dnes ani ťuk.
při zakrytí 74% slunečního kotouče by si chtěl vidět hvězdy
jinak by mě zajímalo kde si to viděl. protože hvězdy jsou vidět při uplným zatmění slunce, které se u nás konalo v r.1706 a další připadá na r.2135.
pepin píše:...já se dočetl, že ten proměnlivý nic mnoho,že barevně kecá stejně jako dva polarizáky...
On totiž proměnlivý ND filtr jsou ve skutečnosti dva polarizáky v "jednom balení"
Z hlediska optické kvality to není zrovna optimální řešení, ale pro běžné použití by to mělo být v pohodě...
radevica píše:"Zbývajícího" světla bylo opravdu moc
to je kolko? ... aky to malo cas, clonu a ohnisko?
povedal by som ze vidim na mesiaci kopce, co znamena ze to asi az tak moc preexponovane nebolo