Mládež x směrnice SMČR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Amper

Re: Mládež x směrnice SMČR

#31 Příspěvek od Amper »

On neni problem udelat soutez pro necleny, hokej/fotbal taky delaj souteze pro "neregistrovane" ale problem je ze takovy clovicek nebude pojisten v ramci soutezniho pojisteni SMCR. Uz jsem videl ze nektere souteze/akce byly uvedeny jako "Clenove SMCR nebo individualne pojisteni" a organizatorum se nelze divit.

Takze je potreba nezapominat na tento pohled
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
msob

#32 Příspěvek od msob »

Amper píše:On neni problem udelat soutez pro necleny, hokej/fotbal taky delaj souteze pro "neregistrovane" ale problem je ze takovy clovicek nebude pojisten v ramci soutezniho pojisteni SMCR. Uz jsem videl ze nektere souteze/akce byly uvedeny jako "Clenove SMCR nebo individualne pojisteni" a organizatorum se nelze divit.

Takze je potreba nezapominat na tento pohled

No... jak to říct slušně... když si přečtem text "pojistky" kterou má uzavřen SMČR, tak se o nějakém pojištění dá hovořit jen s velkou nadsázkou a nadhledem. Takže tenhle argument (zhusta používaný vedením SMČR) je taky lehce mimo.

Pěkný den přeju :)
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
SHU

#33 Příspěvek od SHU »

Ano.... pojistka. Teď nechme stranou, jestli opravdu před něčím chrání anebo je jen pro dobrý pocit.

Myslíš, že by byl problém sjednat pojistnou smlouvu kterou má SMČR tak, že kryje členy na oficiální akci a za 20/30/50/100 Kč zaplacené na místě je možno pojistit i nečlena pro tuto konkrétní akci a pořadatel by pak pojistnou částku spolu s výsledkovkama poslal na SMČR a to následně na pojišťovnu? Anebo určitě by šel vymyslet jiný model pojištění jen pro danou akci....
Jen je třeba chtít....
Nacelnik

#34 Příspěvek od Nacelnik »

Je možné sem dát i stanovisko, proč to nejde?

ví to někdo konkrétně?

David
PS: Nerejpu, jen si chci udělat ucelený obraz, jestli ty překážky jsou (i)relevantní...
tomashr

#35 Příspěvek od tomashr »

SHU píše:Prosím, nerozvíjejte zde diskuzi, jak by to šlo vyřešit ve smyslu "obejít", přepsat výsledkovku, nahlásit místo klubu DDM,atd... V normálním životě člověk musí dělat různé kličky, tak se to nedělejme aspoň v našem hobby a neučme to hned děcka od mala....

Mě by spíš zajímalo, zda jako vedoucí DDM znáš odpověď na to, co jsem tu nakousl - je v současné právní úpravě reálné, aby kroužek při DDM se stal zároveň formálně i klubem SMČR? Pokud ano, tak nic přepisovat nemusíš, klub SMČR se naprosto regulérně může jmenovat "DDM Horní Dolní", tomu nic nebrání, není mi ale zcela jasné, jak je to s tím momentem registrace klubu...
Teď nechme stranou, že i toto je byrokracie navíc, zajímá mě pouze to, zda to vůbec jde?
Pokud by to šlo, tak je to nakonec možná nejjednodušší a nejlevnější, SMČR v podstatě nechce nic jiného než těch 50 korun za známku (u mládeže), tohle by obvykle nedělalo problém ani rodičům z nižších příjmových skupin. Pokud je to ale skutečně problém, tak pak je možná škoda, že to více nezdůraznil pan Dostál rovnou v tom otevřeném dopisu, pak by se SMČR skutečně trochu dostával do rozporu se svým deklarovaným cílem (a rýpavě bych podotkl, že by to byl námět na jistý nátlak přes MŠMT)...
msob

#36 Příspěvek od msob »

tomashr píše:Mě by spíš zajímalo, zda jako vedoucí DDM znáš odpověď na to, co jsem tu nakousl - je v současné právní úpravě reálné, aby kroužek při DDM se stal zároveň formálně i klubem SMČR? Pokud ano, tak nic přepisovat nemusíš, klub SMČR se naprosto regulérně může jmenovat "DDM Horní Dolní", tomu nic nebrání, není mi ale zcela jasné, jak je to s tím momentem registrace klubu...
Teď nechme stranou, že i toto je byrokracie navíc, zajímá mě pouze to, zda to vůbec jde?
Pokud by to šlo, tak je to nakonec možná nejjednodušší a nejlevnější, SMČR v podstatě nechce nic jiného než těch 50 korun za známku (u mládeže), tohle by obvykle nedělalo problém ani rodičům z nižších příjmových skupin. Pokud je to ale skutečně problém, tak pak je možná škoda, že to více nezdůraznil pan Dostál rovnou v tom otevřeném dopisu, pak by se SMČR skutečně trochu dostával do rozporu se svým deklarovaným cílem (a rýpavě bych podotkl, že by to byl námět na jistý nátlak přes MŠMT)...

Myslím, že v současném stavu legislativy a statutu SMČR není možné, aby DDM byl členem.

Jednak SMČR je v současné době dle NOZ spolek a jednotlivé kluby jsou pobočné spolky, což znamená, že mají svou právní subjektivitu odvozenou od spolku hlavního - zjednodušeně řečeno, kluby bez SMČR nemůžou existovat, SMČR bez klubů existovat může. Jelikož má DDM svou samostatnou právní subjektivitu, nemůže být tímpádem pobočným spolkem, jako ostatní kluby - prostě jeden subjekt nemůže mít zároveň přímou i odvozenou subjektivitu.

Další pohled je ze strany sponzorů - DDMka sponzorují např. fabriky a ty své prostředky posílají cíleně na tyto DDM. Je otázkou, jak by se sponzoři tvářili, když by měli posílat své prostředky někomu, kdo je právně vázán na jiný subjekt. Myslím, že to by asi nedělalo dobrotu.

Řešením je paradoxně i tady individuální členství, protože podle platné legislativy může být členem spolku i právnická osoba - tímpádem by DDM jako samostatný subjekt mohl být řádným členem spolku SMČR. A je vymalováno :) Sponzoři posílají dále své peníze právnímu subjektu DDM a SMČR má právoplatného člena - nikde nic nekoliduje, nikde netřeba švindlovat :)

Pravda je, že přecednictvo se indyvindy členství brání zuby-nehty... protože (můj názor) to znamená práci! Musí se vést evidence členů, musí se s něma komunikovat a bůhví co ještě. No a to je pro současné vedení nejspíše strašák, který je ochromuje v činnosti - museli by změnit léta zaběhaný systém, který se stejně bude muset změnit, ale když vydrží co nejdéle, tak se máme fajn.

A tady je další "pandořina skříňka" - proč se nic neděje se současným právním stavem, když NOZ jasně říká, že je třeba něco u současných spolků udělat - nejdříve, a to do konce roku 2015, změnit název tak, aby byl v souladu s NOZ a do konce roku 2016 uvést do souladu stanovy. Máme téměř květen 2015 a rok a pět měsíců se nic neděje - za dalších pět měsíců příjde výzva od soudu k nápravě a pokud se ani pak nic nestane, spolek bude ZRUŠEN - a to bude teprve masakr! Když si představím bohorovnost předsedy a jeho nejbližších spolupracovníků, tak se jenom ptám, co svým konáním sledují.... komu to prospěje.... kdo ví...
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
SHU

#37 Příspěvek od SHU »

tomashr píše:
Mě by spíš zajímalo, zda jako vedoucí DDM znáš odpověď na to, co jsem tu nakousl - je v současné právní úpravě reálné, aby kroužek při DDM se stal zároveň formálně i klubem SMČR? Pokud ano, tak nic přepisovat nemusíš, klub SMČR se naprosto regulérně může jmenovat "DDM Horní Dolní", tomu nic nebrání, není mi ale zcela jasné, jak je to s tím momentem registrace klubu...
...

Nejsem právník, tak to, co napíšu ber s velkou rezervou jako jen můj názor...

Stará úprava byla taková, že existovaly kluby (měly své sídlo, IČO, atd.) a ty se sdružovaly pod hlavičkou SMČR do jedné velké organizace. V podstatě si myslím, že by nebyl problém, aby takový klub byl současně členem SMČR a taky Svazu rybářů a třeba i zahrádkářů.
O tento model klubu jsem se před x lety, to ještě šéfoval Koudelka, snažil, že by DDM (konkrétně Sdružení rodičů a přátel při DDM - to bylo nějaké schůdnější z hlediska papírování) byl klubem SMČR. Tak jak to měli judisti, karatisti a další. Ovšem toto bylo panem Navrátilem (tehdy tajemníkem) smeteno ze stolu jako neakceptovatelné, že nebude ručit za dluhy DDM...

NOZ spolky staví naopak - Je spolek a ten má členy. Individuální členy. Pokud jich má moc nebo je to z nějakého jiného důvodu výhodné, může vytvořit pobočné spolky. Ale ty spolky vytváří mateřský spolek!!! třeba na přání svých členů, nikoliv že by se do spolku připojila nějaká již existující organizace. Prostě na to není mechanismus. Takže si myslím, že možnost, aby něco jako DDM, SMTe, Středisko volného času, prostě organizace s jiným zřizovatelem, se stalo pobočným spolkem SMČR v současné době není.
Prý má být novela NOZ. Navrátil na to spoléhá, já jinde četl že bude spíš jen kosmetického rázu... jak to bude, kdo ví. Možná přidají nějaký mechanizmus, jak se stát pobočným spolkem a přitom mít jiného zřizovatele.
Obávám se, že ve stanovách bude snaha NOZ ohnout na starou strukturu a vznikne paskvil....

Přitom individuální členství by všechny problémy elegantně vyřešilo. Ale to je problém spíš personální než problém NOZ.
tomashr

#38 Příspěvek od tomashr »

Díky moc za odpověď, čekal jsme něco takového.
Jinak svůj názor na individuální členství jsem už napsal dříve - taky si myslím, že i čistě individuální členstvů jednotlivců (i kdyby to nešlo ve formě celých DDM atd.) by vyřešilo nadpoloviční většinu problémů, které se zde diskutují (asi ne vše, ale každopádně dost věcí ano). Smutné na tom je, že nejde o novinku, ale o návrat k stavu existujícímu v minulosti, občas mi přijde, že důvodem neochoty ho zřídit je spíš pocit některých lidí, že by tím vlastně uznali to, že někdejší zrušení byla hloupost :-(
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že pokud se chce, tak lze. Ale musí se chtít.

Pravidelně pořádám největší halovou soutěž RC Modely Slow Flyer. Jenž je zároveň v posledních mnoha letech i mistrovstvím republiky v kategoriiích RCEA, RCHP, F3P, F6B.
Zcela běžně (tedy více než 5x) jsem dostal přihlášku od nečlena SMČR. Prostě jsem mu na registraci přinesl průkazku a známku. A člen byl přihlášen. Není to absolutně problém.

Ale chce to prostě od zájemce komunikovat a řešit předem. Jestli někdo přijde na soutěž a TEPRVE v ten okamžik se začíná vztekat, tak za mě odpověď "SMŮLA".

Ještě k názvu soutěže "Veřejná" je běžný text. Stejně jako "Májová", "RCmodely", atd... Abych to přiblížil lodním modelářům, "Volvo Ocean Race" nemá v podmínkách vlastnictví vozu volvo :D. (včera jsem se koukal na etapu, tak odpusťte).

Zahraniční závodník přístup má, vysvětleno to zde bylo dostatečně. Mohu řící, že toto je uznáváno reciprocitně v Evropě, kde stačí průkaz SMČR a je lepší individuální pojistka pro zahraničí. Pokud je závod vyšší úrovně je potřeba licence FAI, kterou pro SMČR zařizuje Aeroklub ČR.

A žáci. Myslím, že je vpodstatě žádoucí do dětských hlaviček dostat, že když něco chci, tak pro to bude třeba něco udělat. Samo to nepůjde. To je i věc vedoucího kroužku.
ladous
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od ladous »

TomasC píše:Prostě jsem mu na registraci přinesl průkazku a známku. A člen byl přihlášen. Není to absolutně problém.

Ale chce to prostě od zájemce komunikovat a řešit předem. Jestli někdo přijde na soutěž a TEPRVE v ten okamžik se začíná vztekat, tak za mě odpověď "SMŮLA".

Informace svazu pro kluby 2/2015 praví:
"Dokoupení členských známek pro další členy klubu je možné za předpokladu, že klub zašle doplněnou evidenční kartu klubu, kde vyznačí nové členy."

Takže ano, pokud je uzávěrka přihlášek na soutěž cca týden před soutěží, aby se vše stihlo zadministrovat, rozroste se pořádající klub o jednoho člena. V případě jednoho žáka tedy svaz získá úchvatných 50 Kč, 13 Kč hned utratí za poštovné a něco si strhne banka za transakci. Těch pět minut, které nás stojí provoz pražského sekretariátu, raději nepočítám :wink:.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od TomasC »

Jestliže je poselství dopisu:

kdo může a nemůže na soutěž. Tak za mě je to tak, že POKUD SE CHCE, TAK TO JDE. Modelář a MacGyver si vždy poradí.

kritika vedení SMČR. Tak to je stará písnička a je třeba to řešit na zasedání SMČR, nemyslím, že se tohle zde vyřeší.
Drondys

#42 Příspěvek od Drondys »

Stručně řečeno. Žáček získá roční členství v klubu i když si nakonec bude mít zájem zasoutěžit třeba jen v jediné soutěži pořádané pod hlavičkou SMČR a pak už v žádné, ale aspoň si uvědomí, že byrokracie je podstatou lidstva a nelze bez ní žít a SMČR si žáčka bude moci aspoň na rok vykázat jako člena. :D
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že pokud bude soutěžit jen na jedné soutěži, tak ho to chytne tak, že bude létat dál. Chce se to zvednout od počítače a jít to zkusit.

Třeba na pyloňáky do Ostrova u Karlových Varů. 2.5.2015 tedy v sobotu :D
SHU

#44 Příspěvek od SHU »

TomasC píše:kdo může a nemůže na soutěž. Tak za mě je to tak, že POKUD SE CHCE, TAK TO JDE. Modelář a MacGyver si vždy poradí.

tak, tak... děcka je třeba od mládí učit, že v tomto státě se vždy a všechno "nějak" udělá.... čti "ojebe". Za mě říkám - děkuji nechci a dělat to nebudu.

Ano, na úrovni mistrovských soutěží zatím jiná alternativa není a řekněme si to upřímně, je to uzavřená společnost stále stejných lidí a ti průkazky už mají. Takže tam stav nečlena asi nehrozí...
Ale je už hodně nižších soutěží, kde pořadatelé chtějí být otevřeni všem, a když nedostanou podporu od Svazu, půjdou si vlastní cestou.
Časem bude skupina pár "vrcholových" organizovaných modelářů a velká skupina neorganizovaných "hobbystů.
Bude zajímavé, až se bude žádat o dotace s tím, že je to sice na několik, ale zato vrcholových, modelářů.
ladous
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od ladous »

ladous píše:Dnes se mezi modeláři začal šířit dopis z pera Bc. Pavla Dostála z DDM Vikýř v Jablonci nad Nisou, jež se nejvyšších modelářských míst táže, jak se to s veřejnými akcemi SMČR, když se jich neregistrovaný jedinec nemůže zúčastnit. Dovoluji si celý text připojit.
dotaz_svaz_Dostal.doc

Nejvíce smutné na celé věci je, že se autor dopisu po třech týdnech nedočkal odpovědi z oficiálních míst.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“