Nitro spalovací motor pro generování elektřiny

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
raptor181
Kontaktovat uživatele:

Nitro spalovací motor pro generování elektřiny

#1 Příspěvek od raptor181 »

Ahoj,
napadlo mě zda by bylo možné použít spalovací motor i pro generování elektřiny v modelu. Jde mi primárně o modely autíček s nitro pohonem. U letadel je to asi blbost. Chtěl bych použít malý BLDC motor s vysokým KV jako generátor. Jen bych připojil rotor motoru přes převod k motoru. Problém bude asi kolísání napětí v závislosti na otáčkách, ale s tím bych si možná nějak poradil. Chtěl bych z toho dostat tak 5-10W elektřiny pro osvětlení modelu. Myslíte, že je to reálné? Vidíte v tom nějaké další problémy? Díky.
elhynek

Re: Nitro spalovací motor pro generování elektřiny

#2 Příspěvek od elhynek »

určitě bys musel použít stejnosměrný motor, takový ty brushless motory (kterým i já říkám chybně střídavé) svým způsobem nejsou střídavé, jako třeba motor v pračce atd...
raptor181
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od raptor181 »

elhynek píše:určitě bys musel použít stejnosměrný motor, takový ty brushless motory (kterým i já říkám chybně střídavé) svým způsobem nejsou střídavé, jako třeba motor v pračce atd...

Proč stejnosměrný? Chci to použít na osvětlení. Střídavý proud mě nevadí.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od blesk »

I "stříďák" může být použit na výrobu stejnosměrného proudu. (akternaltor v autě taky moc stejnosměrný není) už dávno jsme vynalezli usměrňovaci diody a v případě stříďáku jich stačí 3 páry.
bigbenc

#5 Příspěvek od bigbenc »

Dobrý den, než vymýšlet převody, uchycení alternátoru(motoru jako zdroje), tak bych šel cestou silnějšího v Ah napájecího akumulátoru pro napájení přijímače a serv.
Zatím se učím a učím se pořád, ať je to cokoliv, i když penze se blíží
arda1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od arda1 »

Na nitro autíčku je to total blbost - Radek
ICQ 638556901
elhynek

#7 Příspěvek od elhynek »

tak ono i ten stejnosměrný motor vyrábí střídavý proud ;) šlo mi spíš o to, že u těch brushless se třema vývodama to bude těžší to napětí nějak zpracovat.. u stejnosměrného to bude stačit usměrnit, popřípadě jestli chceš svítit žárovkama, je to asi jedno... ale u diod by to problém být mohl..
JosefSvejk

#8 Příspěvek od JosefSvejk »

Tady se melou takové nesmysly, že je škoda se do debaty zapojovat. Jediné, s čím souhlasím je, že je to u nitro autíčka blbost :wink: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

JosefSvejk píše:Tady se melou takové nesmysly, že je škoda se do debaty zapojovat. Jediné, s čím souhlasím je, že je to u nitro autíčka blbost :wink: .

Naprostý souhlas! :lol: Ale přes to bych rád na starý kolena věděl, jakej u Elhynků vzniká proud usměrněním jednosměrného. 8O :lol:
elhynek

#10 Příspěvek od elhynek »

sakra :D tak jsem se do toho zamotal, stejnosměrný motor bude samozřejmě vyrábět stejnosměrné napětí :)
jen jsem chtěl říct, že ten brushless modelářský motor snad prý není klasický třífázový, takže s tím napětím to tam asi bude trochu složitější, ale u toho nevím ;)
raptor181
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od raptor181 »

Vidím, že v tom máte trochu hokej. Tomu čemu říkáte "stříďák" je BLDC motor, který je elektronicky komutovaný. Takový motor neroztočíte "obyčejným" stejnosměrným ani střídavým napětím. Musíte zajistit jeho elektronickou komutaci, která je odvozená od polohy rotoru.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od arda1 »

Proč vymýšlíš takový krávoviny s nějakým motorem ? Radek
ICQ 638556901
raptor181
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od raptor181 »

arda1 píše:Proč vymýšlíš takový krávoviny s nějakým motorem ? Radek

Chci vyzkoušet BLDC motor ve funkci generátoru. Podle mě je to celkem reálné. Ale uznávám, že u nitro motoru to může být nakonec kravina, která přinese víc problémů než užitku.
dudaj

#14 Příspěvek od dudaj »

já nevím, ale při dnešní svítivosti ledek a spotřebě považuji za nesmysl brát energii ze spalováku.
Jeden malej lipol a nějaká ledka a svítí to celej den ! A bez komplikací s minimální váhou.
Na druhou stranu, pokud někdo chce vymejšlet blbosti a baví ho to, nic proti tomu - ale praktický to není.
raptor181
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od raptor181 »

dudaj píše:já nevím, ale při dnešní svítivosti ledek a spotřebě považuji za nesmysl brát energii ze spalováku.
Jeden malej lipol a nějaká ledka a svítí to celej den ! A bez komplikací s minimální váhou.
Na druhou stranu, pokud někdo chce vymejšlet blbosti a baví ho to, nic proti tomu - ale praktický to není.

Jo vím, že praktický to není ale spíš pro mě zajímavý.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“