Startovaci kabely - pozor na ty levne

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
JosefSvejk

Re: Startovaci kabely - pozor na ty levne

#16 Příspěvek od JosefSvejk »

Ten výše uvedený test jsem ani nedočetl, protože je o ničem: "Odpojením kostry (pól minus) na startovaném vozidle jsme simulovali nejhorší možnou situaci, tedy zcela vybitou baterii." Právě takto se kabely používat nemají. A to, že chtěli jen přes kabely startovat diesel (nedejbože v mrazu) svědčí spíš o tuposti těch testerů. Ale což, každý svého štěstí strojvůdce, já nevozím kabely vůbec a dokážu bez toho žít :) .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Lark

#17 Příspěvek od Lark »

pepin píše:
NORMÁLNÍ JE STARTOVACÍ KABELY NEPOTŘEBOVAT--nebo jednou za 5-10 let, když přijdou mrazy a ráno zjistíš , že už je tvá baterka v háji.

V tomhle s tebou souhlasím. Že odchází baterka, se většinou pozná ještě dřív, než úplně klekne. A pokud je motor v cajku, tak dnešní motory chytnou na drcnutí. Jestli to někdo nechá dojít až na doraz, tak ať si pořídí pořádné startovací kabely. :D
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

JosefSvejk píše:Ten výše uvedený test jsem ani nedočetl, protože je o ničem: "Odpojením kostry (pól minus) na startovaném vozidle jsme simulovali nejhorší možnou situaci, tedy zcela vybitou baterii." Právě takto se kabely používat nemají. A to, že chtěli jen přes kabely startovat diesel (nedejbože v mrazu) svědčí spíš o tuposti těch testerů. Ale což, každý svého štěstí strojvůdce, já nevozím kabely vůbec a dokážu bez toho žít :) .

chce to ty kabely opravdu používat pouze jako dobijecí---s kleklou --mrtvou baterkou po odpojení z druhého auta stejně nikam nikdo nedojede--teoreticky stačí pro to dobití opravdu obyčejná dvoulinka--ale v praxi hrozí, že pokud je autobaterka v autě opravdu mrtvá--né jen vybitá---stará a v mrazu už nedostačující--při pokusu o další startování se ta obyč dvoulinka připojená k druhému autu propálí dběrem---proto mají právě ty---- startovací kabely---- i přezto, že uvnitř jde drátek titěrného pruměru objemný plastový plášt---aby ti došlo dřív, než se ten drát protopí na kostru auta--že prostě nenastartuješ, že ta tvoje baterka je totálně mrtvá--nikoli pouze už v né nejlepší kondici, nebo omylem vybitá třeba magnetákem, nebo světlama.
Lark

#19 Příspěvek od Lark »

Jenže aby ta silná izolace byla něco platná, musela by být silikonová, a ne ten obyč. plast. Když startuješ, tak na ten kabel asi moc není vidět, a když se začne propalovat tak to ani neuvidíš. Podle mě, pokud chceš pořádný startovací kabely, chce to vodiče s pořádným průřezem a nejlíp se silikonovou, nebo gumovou izolací.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od arda1 »

Obávám se za silná izolace má pouze navodit dojem mohutnýho vodiče a tím oklamat zákazníka jinak nic. Radek
ICQ 638556901
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Celeron »

Já si startovací kabely udělal z CYA 16 mm (cca 1,5m) a levných svářecích kleští pro kostru. Průřez 16 mm přenese v pohodě 100A. Plusový kleště jsem zaizoloval smršťovačkou a samovulkanizační páskou. V -20 st. C s těmi kabely šel nastartovat diesel, kde baterka ani nezatroubila. Před prvním protočením byly zmrzlý kabely sice velice obtížně narovnatelný ale pak se ohřály a změkly. :) Lepší by byla silikonová izolace, ale sehnat 3 - 4 metry silikonový 16-ky je utopie.
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Jenže aby ta silná izolace byla něco platná, musela by být silikonová, a ne ten obyč. plast. Když startuješ, tak na ten kabel asi moc není vidět, a když se začne propalovat tak to ani neuvidíš. Podle mě, pokud chceš pořádný startovací kabely, chce to vodiče s pořádným průřezem a nejlíp se silikonovou, nebo gumovou izolací.

startovací kabely---co by prodejní artikl je kometrční záležitost--jednoznačně to koupí mraky lidí těsně před tím, než jim dojde, že musejí koupit novou autobaterku---vyjma opravdu těch případu, kdy necháš přez noc rozsvícaná světla, nebo jedeš celou noc z auta discotéku.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od lubo1 »

Celeron píše:Já si startovací kabely udělal z CYA 16 mm (cca 1,5m) a levných svářecích kleští pro kostru. Průřez 16 mm přenese v pohodě 100A. Plusový kleště jsem zaizoloval smršťovačkou a samovulkanizační páskou. V -20 st. C s těmi kabely šel nastartovat diesel, kde baterka ani nezatroubila. Před prvním protočením byly zmrzlý kabely sice velice obtížně narovnatelný ale pak se ohřály a změkly. :) Lepší by byla silikonová izolace, ale sehnat 3 - 4 metry silikonový 16-ky je utopie.

Nječo takéto?
Přílohy
IMG_20150713_014139.jpg
http://lubo111.rajce.idnes.cz
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od JirkaA »

arda1 píše:Správný modelář nepotřebuje startovací kabely ale startuje pomocí SCR nebo A123 - to bys mohl vědět :wink: Radek
Jinak mě fascinuje jak se tu hned hovoří o kilech či tunách mědi a pod- kolik metrů potřebuješ z baterky na baterku když si stoupneš šikovně vedle ?

Lipolka je lepší.. 2200 mAh tříčlánek v pohodě utáhne 1,9 TDI :mrgreen:
OK2WY
coro

#25 Příspěvek od coro »

súhlasím s tým že modelárovi stačí 4s A123, a dokonca si myslím že zaberú aj s konektormi menej miesta než ten nakrútený plast čo sa predáva ako "štartovacie káble"..
Ale ešte stále som nenašiel odvahu vymeniť autobaterku za ne a mať ich tam trvale, vozím ich len v kastlíku a baterku som kúpil normálnu.. len som nad tým dlho špekuloval že A123.. keby, a ako, a že dalo by sa, ale... Tak ich len vozím v tom kastlíku. A už som štartoval autá viacerým susedom a jednému aj úplne cudziemu čo to chcel tlačiť na pumpe..

Ale inak si myslím že keby neznalému alebo nejakej paničke predali poriadne hrubé káble a dotyčný by to niekde vyskratoval, mohlo by dôjsť k väčším škodám, a to aj na "zdroji", nielen poškodená tá dobrá baterka.. (videl som odídenú riadiacu jednotku keď chlapík chcel len na rýchlo čosi drobné privariť, ale viac o tom neviem).

Proste sú to "dobíjacie káble", a tak aj fungujú. Ale ak odíde baterka úplne, sú nanič.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Dejfak »

Dobré startovací kabely se prakticky koupit nedají.
Jedině poskládat a vyrobit.
Prošlo mi rukama spousta start. kabelů.
Vždy je tam nějaká slabina.
Buď průřez vodiče, nebo špatný kontakt v rukojeti (dráty jsou zastrčené jen pod držadlem) nebo plechové čelisti.
Dokonce se mi do rukou dostaly kabely se slušným drátem, ale svorky byly jak s alobalu.
Ono to jde natočit i těma šuntama, musí se ale mačkat ty rukojeti, jak jsou zastrčené ty dráty. Nebo to doma proletovat.
Každopádně průřes je průřes.
Nejlepší čelisti jsou masivní co mají mosazné plošky na obou koncích a obě plošky propojené drátem.
Takové kabely ale vyjdou na hrozné peníze a použít to jednou za X let?
Stačí ty klasické, vybrat ale s dostatečně tlustým průřezem a doma si je dotuningovat.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
OrDa

#27 Příspěvek od OrDa »

Dejfak píše:Dobré startovací kabely se prakticky koupit nedají.
Jedině poskládat a vyrobit.
Prošlo mi rukama spousta start. kabelů.
Vždy je tam nějaká slabina.
Buď průřez vodiče, nebo špatný kontakt v rukojeti (dráty jsou zastrčené jen pod držadlem) nebo plechové čelisti.
Dokonce se mi do rukou dostaly kabely se slušným drátem, ale svorky byly jak s alobalu.
Ono to jde natočit i těma šuntama, musí se ale mačkat ty rukojeti, jak jsou zastrčené ty dráty. Nebo to doma proletovat.
Každopádně průřes je průřes.
Nejlepší čelisti jsou masivní co mají mosazné plošky na obou koncích a obě plošky propojené drátem.
Takové kabely ale vyjdou na hrozné peníze a použít to jednou za X let?
Stačí ty klasické, vybrat ale s dostatečně tlustým průřezem a doma si je dotuningovat.

Já kabely kupoval před lety, když se okrádalo jen na připojení svorek. Trocha cínu to vyřešila. A sousedovic kočár to natočilo bez dobíjení.
pepin

#28 Příspěvek od pepin »

JirkaA píše:
Lipolka je lepší.. 2200 mAh tříčlánek v pohodě utáhne 1,9 TDI :mrgreen:

to je sice fajn---já jsem si takto pomohl 12čl nicd, ale běžně ho v autě pro tyto případy nevozím---to jde použít, pokud nenastartuješ pár metru od místa, kam jde dojít--do bytu -- jinak je ti to houby platný----kabely mužeš mít hozený v autě bez nutnosti jejich udržby a dobijení pořád--nepředpokládám, že někdo vozíte v autě imrvére lipolky pro případné nastartování.
igorb

#29 Příspěvek od igorb »

nikdy som s tenkymi kablami nemal problem, vzdy som nastartoval co bolo treba, naopak mal by som tensiu dierku keby som vedel ze je drot hruby ako prst ... predsalen clovek si niekedy skrtne aj ked je "skuseny" :mrgreen: ... a neviem si predstavit kolko aut by uz horelo keby tie centimetrove kable mal kazdy BFU :mrgreen:
JosefSvejk

#30 Příspěvek od JosefSvejk »

Přesně to je ono, už to psal i coro. Ta "tenkost" kabelů se dá považovat taky za bezpečnostní prvek. Ale každý chce mít ty "echt" kabely, které startují i bez baterky a dá se s nimi případně něco propálit, když je potřeba. A že budou stát víc než nová baterka? Hlavně, že budou "kvalitní". Pokud je baterka po smrti, musí se vyměnit, ne ji nahrazovat při startování baterkou od souseda.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“