RC paragliding.

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
johnf56

Re: RC paragliding.

#556 Příspěvek od johnf56 »

dub píše:Mě ty páky nikdy nepraskly v tom těle co jsou ty dírky, ale vždy se mi podařilo strhnout ten tisícihran co je uvnitř té plastové páky.
Včera jsem objevil tyhle serva. V Rc paraglidech mám se servy HD Power s kovovými převody dobrou zkušenost
http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288
Nemaj střídavý elektromotor a nejsou HV, ale pro naše účely by měla úplně stačit. 20 kg se mi líbí proto, že by se dala prodloužit ovládací ruka na panákovi a tím prodloužit dráhu stažení řidičky. To proto, aby vyblbnutí při létání bylo ještě lepší :lol:

Ja to som to okukal od hackera oni urobili take čudo a cez toto ťahaš brzdu a maš dvojitu vychylku
Přílohy
100_4990.JPG
johnf56

#557 Příspěvek od johnf56 »

No jeto pekne servo ale pri moje penzi to je veľa penez asi ostanem pri činakoch.. :lol: :lol:

a ešťe jedna pomocka je toto:
Přílohy
100_5303.JPG
dub
Kontaktovat uživatele:

#558 Příspěvek od dub »

Dík za pomůcky a nákresy.
Jelikož jsem při fyzice nedával pozor :lol: :lol: , tak teď nevím, jestli když tu ruku s tím očkem použiješ jako kladku volnou tím pádem se zdvojnásobí délka stahované řidičky při stejné výchylce ruky, ale nevím jak je to se sílou na servu, jestli rovněž není třeba dvojnásobná a nebo naopak je poloviční, než při přímém uvázání řidičky na konec ruky. Snad nějaký pozornější žák odpoví :wink:
Jo když nám učitel fyziky říkal, že nikdy nevíme, kdy se nám to bude hodit, tak jsme mu nevěřili. A ejhle za 37 let je to tady :lol: :lol:
Naposledy upravil(a) dub dne úte 24.11.2015 12:13, celkem upraveno 1 x.
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
dub
Kontaktovat uživatele:

#559 Příspěvek od dub »

Jestliže je toto pravda:
Volná kladka umožňuje zvedat tělesa poloviční silou, než je tíha tělesa na ní zavěšeného. viz
http://fyzika.jreichl.com/main.article/ ... lna-kladka
Tak bude síla na servu poloviční :wink:
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
johnf56

#560 Příspěvek od johnf56 »

dub píše:Jestliže je toto pravda:
Volná kladka umožňuje zvedat tělesa poloviční silou, než je tíha tělesa na ní zavěšeného. viz

Hezky ty si koumak a ja to všechno musel zažiť v osobne v živote :lol: no nam ide hlavne o dlžku šnury tak to pišu že je dvojnasobna. taťka googl mi to povedal. https://www.lindinger.at/de/flugzeuge/e ... steuerwege
Naposledy upravil(a) johnf56 dne úte 24.11.2015 12:30, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#561 Příspěvek od zdzd »

dub píše:Jestliže je toto pravda:

Dovolím si oponovat. Síla na servu bude dvojnásobná, neb ono je tou kladkou. Jedna síla je od padáku, druhá od pevného zavěšení lanka. Do kupy dvě.

Něco za něco. Utáhnout jedním pohybem dvojnásobnou vzdálenost = potřeba dvojnásobné síly.

Do detailu vzato více jak dvojnásobné, protože navíc přibude tření lanka v kladce.
dub
Kontaktovat uživatele:

#562 Příspěvek od dub »

No já se bál hlavně proto, že tam, kde stačilo 10 kg servo při uvázání řidičky přimo na konec ruky, tak tam by v případě té volné kladky pak muselo být servo 20 kg, ale jestli je to pravda co jsem výše napsal, tak by mělo stačit servo 5-ti kilové :wink: , ale 10-ti kilové je jistota.
No když ona ta síla na servu je udávána na 1 cm délky páky a když je ruka 10 cm dlouhá tak na 10-ti kilovém servu za řidičku tahá silou která uzvedne už jen 1kg. Při délce ruky 12 cm to dělá 0,8 kg.
Zajímalo by mě jaká síla je zapotřebí ke stažení odtokovky vrchlíku, aby se padák dostal do spirály. Vůbec mě nenapadá, jak by se to dalo zjistit popř. změřit.
Vím, že se síla udává v N , ale pro zjdednodušení jsem přešel na kg :lol: :lol: :lol:
Proč to všechno, jen pro jistotu, aby servo za letu neodešlo přetížením. Pak už je to jen o náhodě v jaké poloze se ruka pod vrchlíkem zastaví. Když je slušná termika, tak vrchlík v pohodě uletí :(
dub
Kontaktovat uživatele:

#563 Příspěvek od dub »

zdzd píše:
Dovolím si oponovat. Síla na servu bude dvojnásobná, neb ono je tou kladkou. Jedna síla je od padáku, druhá od pevného zavěšení lanka. Do kupy dvě.

Něco za něco. Utáhnout jedním pohybem dvojnásobnou vzdálenost = potřeba dvojnásobné síly.

Do detailu vzato více jak dvojnásobné, protože navíc přibude tření lanka v kladce.

Moc dík, za vysvětlení, vždyť je to tak jednoduché a logické, jen to umět vysvětlit. Tak pozor jsem fakt nedával a koukám , že už to asi ani za pomoci pana Googla nedoženu :D :D
Takže to 20 kg. servo co jsem výše psal nebude na závadu v případě využití té volné kladky.
dub
Kontaktovat uživatele:

#564 Příspěvek od dub »

johnf56
https://www.lindinger.at/de/flugzeuge/e ... steuerwege

to tedy valím oči 8O , 5 euro za 2 kusy oček na kousku popruhu propáleném pájkou. Možná k tomu dávaj i ten šroubek. :wink: To snad ani nikdo koupit nemůže i když :D :D
johnf56

#565 Příspěvek od johnf56 »

dub píše:johnf56
https://www.lindinger.at/de/flugzeuge/e ... steuerwege

to tedy valím oči 8O , 5 euro za 2 kusy oček na kousku popruhu propáleném pájkou. Možná k tomu dávaj i ten šroubek. :wink: To snad ani nikdo koupit nemůže i když :D :D

Ale hej ved maju vyprodano . :lol: A šrubky su ku pakom ktomu asi ne.
dub
Kontaktovat uživatele:

#566 Příspěvek od dub »

Teď mi nějak uniklo, jestli tento systém na principu volné kladky používáš a nebo ne. Ono to musí být na řízení dvakrát citlivější než při přímém navázání řidiček na ruce. Určitě bych zvolil exponenciální výchylky, aby to řízení okolo středu bylo takové měkčí :wink:
johnf56

#567 Příspěvek od johnf56 »

dub píše:Teď mi nějak uniklo, jestli tento systém na principu volné kladky používáš a nebo ne. Ono to musí být na řízení dvakrát citlivější než při přímém navázání řidiček na ruce. Určitě bych zvolil exponenciální výchylky, aby to řízení okolo středu bylo takové měkčí :wink:

Nie nepouživam na tie male to netreba to mam pripravene až si nasporim na 4,5 metrovy Flair tam to vraj už treba. :lol:
dub
Kontaktovat uživatele:

#568 Příspěvek od dub »

Tak to jo, štěstí přeje připraveným :wink: . Taky jsem ve fázi šetření a asi dlouho budu :( . I když není nač si stěžovat, vrchlíky mám dva k tomu abych je naplno využil je třeba hodně času, kterého moc nemám. A důchod je v nedohlednu, jestli vůbec nějaký bude.
No , ale nějaký pořádný kus "hadru" by se mi líbil :)
johnf56

#569 Příspěvek od johnf56 »

dub
Kontaktovat uživatele:

#570 Příspěvek od dub »

johnf56 píše:tam bolo 5€ aco tato cena kukni http://www.der-schweighofer.net/product ... _umlenkung

To jsou fakt blázni 8O , kdyby na tom bylo alespoň vyšité logo Hacker, a to z obou stran, ale takto :roll:
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“