nevím zda a jak moc jsi vyzkoušel Betaflight - což je něco jako pokusný fork Cleanflightu. To co nabídl a nabízí mě úplně odzbrojilo. Někam do Cleanflightu 1.8-1.9 bych s tebou celkem souhlasil. Lítal jsem tehdy na OP a když jsem zkusil CF, tak i když někteří říkali, že lítá líp, tak to bylo IMHO jen o nastavení a nevýhody CF mě držely v pohodlí u OP ... Jenže v té době kdy byl CF 1.9 se začal rozvíjet ten Betaflight Fork a to začalo být o dvě ligy někde jinde ... vyházeli balast CF a soustředili se jen na dva controllery (rychlejší rewrite a náročnější Lux), pokročilé filtrování senzorů, vyházení hromady balastu. Looptime se přestal nastavovat a šel automaticky na maximum HW možného podle přerušení senzorů ... tedy i u F1 desek na 1000 a teď už na 500. To bylo jako zjevení vedle toho, jak se mi do té doby choval OP a pak LP. Nastavení setupu bylo najednou daleko snazší a většina uživatelů vystačila s default hodnotami a i tak jim to lítalo líp

, přestaly se objevovat různé "duchy" zákmitů způsobené různými mechanickými vlivy, co se potkávaly s nějakým alliasingem čtení senzorů. Pak přišel s verzí 2.1.6 doladěný Airmode u toho Betaflightu a to začal úžasný freestyle mazec, který neměl na OP/LP vůbec obdobu ... pak jsem přeszal přiznám se LP sledovat ... už nebylo pro mě moc proč. Ale pochybuji, že by se tomu LP projektu podařilo byť jen vzdáleně držet vývojové tempo jaké má nyní Betaflight. S nějakým zpožděním pak postupně cpou věci vyzkoušené v BF zpět do CF ... takže stabilní verze 1.10 a 1.11 postupně některé ty dobré věci absorbují a ve 1.12, co je nyní v RC stádiu, už má být většina vyzkoušeného. Nicméně posun v přínosu tohoto FW pro právě tuhle kategorii je ohromný a strašně rychlý. Popravdě to vidím paradoxně nyní jako největší problém ... když jsem teď 3 týdny moc vývoj nesledoval, jsem zase skoro úplně mimo obraz jak jsou zase daleko.
Betaflight sice nehodlám doporučit žádnému začátečníkovi ... vyvíjí se příliš rychle, takže nikdo nestíhá dělat nic jako podporu a je potřeba se s mířit s tím, že USB konektor je od neustálých updatů dost ošoupaný. Ale jelikož je to jen předvoj CF, a mnoho dobrého se do CF rychle dostává, tak vidím nyní CF platformu jako nejperspektivnější - specielně pro ty race a akro věci.
Další ohromná výhhoda je, že narozdíl od LP a OP je CF ohromně univerzální. Když dělám upgrade setupu nebo další setup, tak je mi prakticky jedno po jaké desce sáhnu a mohu se rozhodnout zcela libovolně podle HW vlastností ... prostředí, nastavení, chování, ovládání ... vše bude nakonec díky CF stejné bez ohledu na HW jaký zvolím.
Vývoj jde nicméně v téhle větvi tak rychle, že už u F1 desek narazili na hranice možností a třeba 2kHz režim (looptime 500) na nich jede jen s některými controllery a jen za cenu vypnutí všech senzorů krom gyr. F3 jsou tedy jednoznačně perspektivnější. Já už mám doma nachystaného F3 Lumeniera Luxe na nejbližší přestavbu

.