graup15 píše:Ahojky padre .
Pepine zase tu Ranou nepřeceňuj..a nemysli si,že ji neznám.? Ono totiž to není o tom,jestli znáš každý kozí bobek co tam holky rohatý produkují. Ale jestli znáš létání v termice ,odhad kde se to tvoří..jak v ní létat a s čím,v jakém počasí..
na todle Dalibore opravdu nemám, kdybys nerozmastil vikinga, do Coráda bys ani nekopnul už z toho duvodu, že výškové rekordy byla tvá parketa a s corádem v tomto směru moc parády nenaděláš---maximálně výškový rekord pro malé ero
nezlob se na mě---létáš kompozity, které primárně někdo jiný, než ty vyrábí pro soutěže, ty soutěže nelítáš, ale ledva ti někdo nadělí z těch výrobcu nějaký model, hned seš zavzdušněný, že jiný typ modelu nemá smysl kupovat----a to vše na pouhém základě létání pro zábavu za barákem a vystavováném grafu, když si počasí s modelem sedlo
ale rád tě mám ale věřím tomu, že si fakt umíš vnutit, že to a jak to děláš ty, neumí nikdo jiný , jen jsme bohužel ochuzeni o to, že nemáš čas jezdit na ty soutěže a všechny je vyhrávat:D--to fakt ale neřeš--jen trošku z legrace rejpu
za sebe mohu napsat už jen to, že když na soutěži nejsi první, kecy na diskuzním foru zájmového létání pak o ničem více méně nevypovídají.
já si uvědomuji, že až tu já jednou nebudu, modelařina se mnou určitě neumře, ale až tu jednou nebudeš ty---z těch tvých příspěvku mám někdy pocit, že bude s modelařinou totální konec, co nenalítáme za života Dalibora, nenalítáme už nikdy a promítne se to i do paragliningu, rogalového létání a zrovna tak do létání na větroních, prostě plachtařina skončí s dnem, kdy Dalibor štěrba dojde na konec své cesty----krávovina, že jo

nechme to ale už bejt, moje chyba, že jsem zmínil, že kus hadru někdy v určitých termických podmínkách stoupá rychleji, než model a že jsem nedomyslel, že jediný problém je v tom, že jsem to nepoměřoval s corádem se servy- futaba ----bla bla bla----za týden budou jiné a ještě lepší, tak jsem nepřikládal duležitost si to číslo těch serv vubec zapsat.
Dalibore, chápeš vubec tu podstatu---padák--kus hadru---vedle toho pevné křídlo modelu---asi by mělo být výtěžnější i jen obyčejné---třeba model Tracy, tady vubec nejde o to, jestli kompozit, tady mi šlo o to, že ten prohnutý hadr dolu pobere uzký stoupák líp , než pevná ušatá V2
ale pochopím, že to nepochopíš

prostě ted lítáš s corádem a je to ložené, co je momentálně z tvého pohledu---páč o pohled někoho jiného je tady neadekvátní ---corádo je momentálně nejlepší ero na světě

nic na tom opravdu nezmění fakt, že kdybys nezmastil vikinga-------- nepamatuji si, že by v té době před jeho zmaštěním mělo smysl létat s něčím jiným, než právě s vikingem---evidentně se ale nakonec ukázalo, že když si jeden chce jen tak pro zábavu polétat, jde to opravdu i bez vikinga--tím nechci říct, že vikouš je zbytečné ero, to vubec ne, ani náhodou, ale je to pro obyč poletovače---jako třeba já oproti jinému eru rozdíl investice vcelku zásadní a co to má vlastně za význam, když nesoutěžíš , neprohráváš, prostě jen na pohodu polétáš a pak jdeš spokojený třeba na pivo.se honit za erem---které pokud nesoutěžíš určitě ani nejsi schopný posoudit, zda raději nezvolit model od konkurenčního výrobce---a to vše pouze o nepoznatelném rozdílu v případě, že nelétáš soutěžně a jsi schopný to špatnější soutěžní umístění dát za vinu opravdu tomu modelu.
nechme to ale fakt být,
prvotní dotaz zněl--jak létat optimální kruhy s corádem--já psal že optimální kruhy nejsou, ty jsi psal něco o vlaštovkách, je už jen na dotazovateli, co si z toho jako použitelné vybere---třeba dojde k závěru, že je to jen a pouze o těch servech futaba, to už je opravdu pouze na něm a každém dalším co se tady vubec musí ptát---jak na termiku.
abych jen nerejpal, jednoznačně platí v tom čistém bezmotorovém létání--bez pomocného elektromotoru do toho moc nehrabat a létat na nastavení s optimálním minimálním opadání í a čekat----AŽ SE KONEČNĚ TERMIKA DOSTAVÍ---to jsou ale sranda plky opravdu mazáku, kteří v V REÁLU VNÍMAJÍ--ODKUD FOUKÁ VÍTR, KDE JE NA KTERÉ ČÁSTI POLE STÍN, JESTLI JIM DO TVÁŘE ZAVANUL STUDENÝ, NEBO TEPLEJŠÍ VÍTR a hlavně---mazák pozná, že když pár kámošu na ploše s elektromodelama nejsou schopni kolegové dohledat jedinou použitelnou bublinu, rozhodně do takových podmínek nehodí bezmotorovou maketu, což docela právě klame ty zajíce---začátečníky, že on tam nakonec hodí tu maketu a ona v termice stoupá----no jasně, proč by ji tam nehodil, když vidí, že vy točíte stoupák i s easygliderem
----zásadní chyba termického létání--termika občasně stoupá pouze z míst, kam svítí slunce--to musí být v radiusu dostupnosti toho daného modelu, dost to opravdu ve slunečných termických dnech s mraky--beránky klame---slunečný den, ale model vypustíš v danou chvíli před sebe nad pole, které je momentálně ve stínu pohybujícího mraku-----ve strínu se bublina opravdu vytvořit a utrhnout nemuže, pokud nevyvstane nějaká anomálie.
s tím i souvisí právě to, čemu se brání Dalibor---nedělej pepine z raný modlu--já z ní Dalibore modlu nedělám, stejně tak, jako Raná poslouží každý jiný kopec, dost šikmý, vysoký a s velkou plochou ---takže v čechách pro modeláře opravdu pouze Raná --na to, aby se do něj mohlo slunce opřít víc, než do rovného pole---solární články se taky přece staví proti slunci v uhlu optimálním do kolmosti proti slunci, v tomto ohledu je podle mého v čechách nejideálnější modelářský svah, páč při variáblu to v předpolednim slunci nosí od JV a odpoledene, jak přejde slunce od západu, navíc k podvečeru často fouká i pasátek---vylejvání udolí--vítr stoupá po svahu nahoru.
noo, myslím, že Raná byl a je muj osud a přišlo to před lety přitom tak zákeřně,když manželka jednoho dne vylezla ze stanu v kempu na Rané a pronesla zásadní větu---asi by bylo dobrý tady mít karavan .většinou má blbný nápady, ale tady ten uplně ujetej nebyl