Pevnost vs pruznost materialu na copter

Rámy pro coptery, závěsy pro kamery a jiná mechanika na coptérách
Odpovědět
Zpráva
Autor
Amper

Pevnost vs pruznost materialu na copter

#1 Příspěvek od Amper »

Narazil jsem na par zajimavych videii :

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=opNSP59TTcY[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ok6c2hfyM3k[/youtube]

Uvazuju ze bych pres zimu zkonvertoval Y6 vytisknute na tiskarne na "nahace" ktery bude mit minimalni hmotnost ramu. A premejslim jak moc se clovek vlastne ma hnat za nejakou pevnosti/tuhosti ramu a zda jsou nejake moznosti jak to doma spocitat bez pristupu k nejake pevnostni analyze.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
dudaj

Re: Pevnost vs pruznost materialu na copter

#2 Příspěvek od dudaj »

pokud budeš chtít minimální hmotnost při maximální tuhosti a pevnosti, tak konstrukce z uhlíku.
Ovšem dobře navržená . Ne paskvily z videa.
tomashr

#3 Příspěvek od tomashr »

Poznámka k 3D tisku copteru - mám toho vyzkoušeno dost a vidím docela problém v tom, že při snaze o menší hmotnost a tedy tisku s menším infillem se mi díly měly tendenci "loupat" po vrstvách. Podotýkám, že tisk byl v pořádku a za normálních okolností si ničeho nevšimneš, ale při pořádné ráně je to velmi patrné.
Jinak s tou tuhostí je to vždy o daných požadavcích. Třeba u copteru 250 je velmi zásadní rozdíl mezi osazením s tříčlánkem a 1806 motory a nadupanou alternativou se čtyřčlánkem a RS2205 ještě navíc s tří či čtyřlistými vrtulemi.
Třeba známý Peon se pro první variantu dá klidně tisknout s 40% infilem (myslím z hlediska odolnosti za letu, ne výše uvedené nárazy), naproti tomu u druhého osazení je docela na hraně i se 80% infill...
Amper

#4 Příspěvek od Amper »

nechtel jsem ani moc diskutovat konkretni vysledky na videu. Spis zkusenosti s tim jak moc ovlivnuje a jak se projevuje nedostatecna tuhost pri letani.

Tomasi, jak se projevuje ten nedostatecny infill na nabusene 250tce ? Fatalnim selhanim nebo tim ze pruznost/blatovitost ramu ma neblahy vliv na letove vlastnosti v nejakych drsnejsich obratech ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jaroslav.falcon

#5 Příspěvek od jaroslav.falcon »

jednou jsem postavil asi 280 s 1mm sklotextitu prostorově slepenou, ultralehkou, prořezanou, motory 1806 vrtule 6x2 3S a asi na 60-70 procent plynu OK na 100% se ve vzduchu roztrhla a popadala, dostalo to nějakou rezonanci a šlo to do kopru.
Torm

#6 Příspěvek od Torm »

Tak ono určitou představu o pevnosti a pružnosti člověk potřebuje, obvykle plusmínus zafunguje intuice, ale stejně je vždycky dobré hotovou mašinu upoutat a vyzkoušet v různých režimech. Mám na to starý stativ, ke kterému jsem si dodělal kotvicí rámek. Jinak zrovna sklotextit je na rezonance děsivý prevít, vinou svého nízkého vnitřního tlumení.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
tomashr

#7 Příspěvek od tomashr »

Amper píše:Tomasi, jak se projevuje ten nedostatecny infill na nabusene 250tce ? Fatalnim selhanim nebo tim ze pruznost/blatovitost ramu ma neblahy vliv na letove vlastnosti v nejakych drsnejsich obratech ?

To druhé celkem jednoznačně. Zažil jsem ale i fatálku, kdy mi u těsnější konstrukce sekla vrtule do sloupku rámu - prostě se prohlo rameno tolik, že na pohled vyhovující provedení nestačilo :-( Že by se rameno vyloženě ulomilo snad ani nehrozí, ale nepřijatelný průhyb ano. Koneckonců to lze zkusit, porovnání průhybu při zátěži 500g (špička light setupu s 3s a menšími motory) a 1000g (špička nabušeného na 4s) se pozná velmi snadno.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - technika“