Nabíjení baterie na auto 2s 4000mAh cca 14 hodin
Re: Nabíjení baterie na auto 2s 4000mAh cca 14 hodin
Asi by bylo dobré přečíst si návod. Tlačítky DEC/INC si můžeš listovat nejen v menu, ale během nabíjení i v dalších obrazovkách a číst další informace.
- Michal.Necek
Lark píše:Asi by bylo dobré přečíst si návod. Tlačítky DEC/INC si můžeš listovat nejen v menu, ale během nabíjení i v dalších obrazovkách a číst další informace.
čím dál víc si připadám jako úplný amatér
Návody jsou proto, aby se četly. Přinejmenším alespoň když máš problémy. 
Edit: Navíc se v něm dozvíš i čeho se máš vyvarovat, abyy si něco nepoškodil.
- Michal.Necek
Lark píše:Návody jsou proto, aby se četly. Přinejmenším alespoň když máš problémy.
To ano, ale když do teď problém nebyl a z ničeho nic problém je, nepředpokládal jsem, že je to v nastavení nabíječe a vlastně až na to, že jsem nabíjel LI-PO programem LI-LO, což nakonec vlastně neudělalo nic jsem nebyl daleko od pravdy, že to není v nastavení nabíječky.
A to, že nevím o tom, že umí ukázat nabíječka, kolik nabíjí na jaký článek jsem dříve nepotřeboval vědět, protože dříve jako začátečnický jezdec jsem byl rád, že jsem si tu baterku dokázal nabít
Michal.Necek píše: protože dříve jako začátečnický jezdec jsem byl rád, že jsem si tu baterku dokázal nabít
Nesmíš si klást nízké cíle
Jenže právě to napětí jednotlivých článků taky hodně vypovídá a takové věci by si měl znát už od začátku.
Taky je důležitý vnitřní odpor článků, ale to nevím jestli tvoje nabíječka umí. Já čtu návody hned alespoň zběžně, abych věděl co kde najdu a čemu se mám vyhnout. No a pak se postupně podle potřeby vracím ke konkrétním problémům, funkcím, případně k chybovým hlášením. Někdo zastává názor, že "návody jsou pro blbce" a ladí všechno systémem pokus/omyl, ale já asi patřím mezi ty první. 
Neber to jako urážku.
Neber to jako urážku.
Vybral sis technický koníček a ten vyžaduje jisté technické znalosti.
A elektropohon vyžaduje alespoň základní znalosti elektriky.
Nicméně v profilu máš uvedeno, že jsi sevisní technik, takže tady bych problém neviděl, to se rychle doučíš
Apropo máš-li elektropohon a nabíječku a akumulátory ... tak máš mít taky svůj vlastní multimetr, je to základní výbava!
Ale abychom nezakecali řešení daného problému
Z tvých starších fotek o srážce s koloběžkou vyplývá, pokud dobře vidím a nemýlím-li se, že v autíčku byl původně obyčejný akumulátor, pravděpodobně NiMH.
Takže zcela zásadní otázka zní:
Máš regulátor v autíčku správně přepnutý pro použití s akumulátorem typu LiPol
Až si něco nastuduješ o akumulátorech tak asi zjistíš, že "zcela vybitý" LiPol akumulátor nemá 0 voltů, ale rozhodně více než 3V na článek. Ty máš akumulátor dvoučlánkový, takže napětí tvého akumulátoru nikdy v jeho životě neklesne pod 6V. Ve skutečnosti se nikdy nevybíjí pod cca 3,3V na článek, protože ta hranice 3V jej již desktruktivní. Laicky řečeno, vybití LiPol pod 3V na článek tento článek nezvratně znehodntí (čest existujícím výjimkám, které ale jen potvrzují pravidlo
).
Tohle si musí nutně pohlídat regulátor v autíčku a pokud to neumí, musíš na to mít další extra bazmek, který napětí akumulátoru neustále hlídá a včas upozorní.
Hlídání napětí bývá nastaveno dokonce přísněji, protože Lithiové (LiPo nebo LiOn nebo jakékoliv jiné Li-) akumulátory se zásadně nedoporučuje vybíjet do "nuly" - myšleno do odevzdání celé své jmenovité kapacity. Reálně, pokud chceš delší životnost akumulátoru, se vybíjí nanejvýš jen cca 80% jeho kapacity, tedy po doježdění zůstává v akumulátoru zbytek cca 20%.
Ale tohle by ti měl právě pohlídat regulátor...
Nicméně v profilu máš uvedeno, že jsi sevisní technik, takže tady bych problém neviděl, to se rychle doučíš
Apropo máš-li elektropohon a nabíječku a akumulátory ... tak máš mít taky svůj vlastní multimetr, je to základní výbava!
Ale abychom nezakecali řešení daného problému
Z tvých starších fotek o srážce s koloběžkou vyplývá, pokud dobře vidím a nemýlím-li se, že v autíčku byl původně obyčejný akumulátor, pravděpodobně NiMH.
Máš regulátor v autíčku správně přepnutý pro použití s akumulátorem typu LiPol
Až si něco nastuduješ o akumulátorech tak asi zjistíš, že "zcela vybitý" LiPol akumulátor nemá 0 voltů, ale rozhodně více než 3V na článek. Ty máš akumulátor dvoučlánkový, takže napětí tvého akumulátoru nikdy v jeho životě neklesne pod 6V. Ve skutečnosti se nikdy nevybíjí pod cca 3,3V na článek, protože ta hranice 3V jej již desktruktivní. Laicky řečeno, vybití LiPol pod 3V na článek tento článek nezvratně znehodntí (čest existujícím výjimkám, které ale jen potvrzují pravidlo
Tohle si musí nutně pohlídat regulátor v autíčku a pokud to neumí, musíš na to mít další extra bazmek, který napětí akumulátoru neustále hlídá a včas upozorní.
Hlídání napětí bývá nastaveno dokonce přísněji, protože Lithiové (LiPo nebo LiOn nebo jakékoliv jiné Li-) akumulátory se zásadně nedoporučuje vybíjet do "nuly" - myšleno do odevzdání celé své jmenovité kapacity. Reálně, pokud chceš delší životnost akumulátoru, se vybíjí nanejvýš jen cca 80% jeho kapacity, tedy po doježdění zůstává v akumulátoru zbytek cca 20%.
- Michal.Necek
FlyBear píše:Vybral sis technický koníček a ten vyžaduje jisté technické znalosti.
Nicméně v profilu máš uvedeno, že jsi sevisní technik, takže tady bych problém neviděl, to se rychle doučíš![]()
Ale abychom nezakecali řešení daného problému![]()
Máš regulátor v autíčku správně přepnutý pro použití s akumulátorem typu LiPol![]()
![]()
![]()
Až si něco nastuduješ o akumulátorech tak asi zjistíš, že "zcela vybitý" LiPol akumulátor nemá 0 voltů, ale rozhodně více než 3V na článek. Ty máš akumulátor dvoučlánkový, takže napětí tvého akumulátoru nikdy v jeho životě neklesne pod 6V. Ve skutečnosti se nikdy nevybíjí pod cca 3,3V na článek, protože ta hranice 3V jej již desktruktivní. Laicky řečeno, vybití LiPol pod 3V na článek tento článek nezvratně znehodntí (čest existujícím výjimkám, které ale jen potvrzují pravidlo).
Při dřivější srážce s koloběžkou jsem měl ještě jinej regl, motor i baterku, od te doby auto prošlo kompletní elektronickou renovací, nicméně, nastavování reglu je porod a spíš bych si troufnul říct potrat, nejsme vubec kamaradi ba naopak, prijde mi, ze si ze me regulator dela legraci, kdyz se s nim snazim rozumně domluvit. Je to pacholek...
Byl jsem i v jednom rc servise, kde mi prislo, ze tomu rozumneli asi jako já, ale i u nich si to delalo co chce.
Jinak postupem casu pricházím do RC problematiky cim dal vic... Jen ta elektroniky mi dalá vrásky už nějakou dobu...
Takže abych odpověděl na otázku, zdali mám správně nastavený regulátor, tak vlastně nevím, jsem rád, že je nějak nastaveny a vlastně funguje, uz jsem i rozhodnutý klidně za někým dojet 100kiláku, kdo mi s tím pomůže.
To co nejdřív udělej, protože LiPo akumulátory jsou na příliš velké vybití velmi háklivé.
Jesltiže nemáš regulátor správně nastavený tak, aby je chránil, je velmi pravděpodobné, že sis akumulátor zničil právě tímto způsobem.
Ale teď ještě nějak zjisti taky to napětí na jednotlivých článcích.
A dej si práci s nastavením LiPo režimu na regulátoru.
Jesltiže nemáš regulátor správně nastavený tak, aby je chránil, je velmi pravděpodobné, že sis akumulátor zničil právě tímto způsobem.
Ale teď ještě nějak zjisti taky to napětí na jednotlivých článcích.
A dej si práci s nastavením LiPo režimu na regulátoru.
- Michal.Necek
FlyBear píše:Stále tu nezazněla celkem důležitá informace - jaké je napětí jednotlivých článků při zahájení nabíjení a v jeho průběhu?
Ta nabíječka tohle umí zobrazit.
Tak při zahájení nabíjení na toto nastavení :
Je to na jednotlivých článcích takto:
Pote jsem ukončil nabíjení a změnil nastavení :
A při tomto nastavení je to takto na jednotlivých článcích :
- Michal.Necek
FlyBear píše:Stále tu nezazněla celkem důležitá informace - jaké je napětí jednotlivých článků při zahájení nabíjení a v jeho průběhu?
Ta nabíječka tohle umí zobrazit.
Po 45 minutach:
A na jednotlivých článcích :
To na první pohled vypadá dobře.
Na začátku nabíjení oba články stejné - 3,7V.
To odpovídá zhruba 20% kapacity, takže nějak takhle by měly být IMHO vybité na konci ježdění.
Po zvednutí nabíjecího proudu se samozřejmě zvedlo i napětí, ale to je OK, oba články jsou stále stejné a tak to má být.
Po 45 minutách už máš ale jeden článek plně nabitý na 100%, zatímco druhý má "jen" 4,16V, tedy cca 95%.
Chtěl bych vidět, co nastane dál po delší době...
Odhadnul bych, že nabíječka se bude snažit dobalancovat akumulátor, což jí ale bude dělat problém, protože jeden článek je již plný a neměla by tak přes něj už hnát vůbec žádný další proud. Jak si s tím poradí? Je docela možné, že tady je zakopaný pes toho dlouhého nabíjení.
Zkus lepší nabíječku.
Pokud budeš kupovat novou, tak vezmi takovou, která umí i vybíjet.
Na začátku nabíjení oba články stejné - 3,7V.
To odpovídá zhruba 20% kapacity, takže nějak takhle by měly být IMHO vybité na konci ježdění.
Po zvednutí nabíjecího proudu se samozřejmě zvedlo i napětí, ale to je OK, oba články jsou stále stejné a tak to má být.
Po 45 minutách už máš ale jeden článek plně nabitý na 100%, zatímco druhý má "jen" 4,16V, tedy cca 95%.
Odhadnul bych, že nabíječka se bude snažit dobalancovat akumulátor, což jí ale bude dělat problém, protože jeden článek je již plný a neměla by tak přes něj už hnát vůbec žádný další proud. Jak si s tím poradí? Je docela možné, že tady je zakopaný pes toho dlouhého nabíjení.
Zkus lepší nabíječku.
Pokud budeš kupovat novou, tak vezmi takovou, která umí i vybíjet.
takže tam nateklo 2400 mAh , což by zhruba odpovídalo.
rozdíl napětí článků po nabití je velký, ale může to být i přechodovým odporem konektoru.
s tím mám čas od času taky problém.
Nicméně baterka byla evidentně vybitá.A články po vybití byly srovnané .
Takže by to mělo jezdit.
rozdíl napětí článků po nabití je velký, ale může to být i přechodovým odporem konektoru.
s tím mám čas od času taky problém.
Nicméně baterka byla evidentně vybitá.A články po vybití byly srovnané .
Takže by to mělo jezdit.
Tohle ale ještě není konečná odpověď.
Nevíme, proč nabíječka neudržela balanc článků během nabíjení - vadný článek (moc to na to z tohohle nevypadá) nebo nedokonalá nabíječka (asi tak...)?
Nebo je už dobře nabito, ale nedokonalá nabíječka neumí měřit dostatečně přesně napětí (zase nedokonalost nabíječky) a tak zbytečně dobalancovává na konci...?
Ani nevíme, co s tím vlastně teď nabíječka dělá dál po 45 minutách.
Taky jsme ještě s jistotou nepořešili, jak regulátor chrání akumulátor před přílišným vybitím, jestli je správně nastaven na LiPo.
Nebo se dá říct, že těch 7,4V na akumulátoru při začátku nabíjení byl stav po vypnutí regulátorem v autíčku? To by pak asi byl regl nastaven správně.
Ještě k té přesnosti měření napětí - platí pro nabíječky ale i pro případný nákup multimetru.
Je třeba si uvědomit, že u LiPo si hrajeme na setiny voltu a to při hodnotě okolo 4 V vyžaduje přesnost pod 1%. To každý přístroj nedá...
Jinak souhlasím též s dudajem.
A dodal bych ještě jednou - zkus lepší nabíječku.
Nevíme, proč nabíječka neudržela balanc článků během nabíjení - vadný článek (moc to na to z tohohle nevypadá) nebo nedokonalá nabíječka (asi tak...)?
Nebo je už dobře nabito, ale nedokonalá nabíječka neumí měřit dostatečně přesně napětí (zase nedokonalost nabíječky) a tak zbytečně dobalancovává na konci...?
Ani nevíme, co s tím vlastně teď nabíječka dělá dál po 45 minutách.
Taky jsme ještě s jistotou nepořešili, jak regulátor chrání akumulátor před přílišným vybitím, jestli je správně nastaven na LiPo.
Nebo se dá říct, že těch 7,4V na akumulátoru při začátku nabíjení byl stav po vypnutí regulátorem v autíčku? To by pak asi byl regl nastaven správně.
Ještě k té přesnosti měření napětí - platí pro nabíječky ale i pro případný nákup multimetru.
Je třeba si uvědomit, že u LiPo si hrajeme na setiny voltu a to při hodnotě okolo 4 V vyžaduje přesnost pod 1%. To každý přístroj nedá...
Jinak souhlasím též s dudajem.
A dodal bych ještě jednou - zkus lepší nabíječku.
- Michal.Necek
Tak takhle to vypadá dál.