Reverzní osmoza

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Martin.P

Reverzní osmoza

#1 Příspěvek od Martin.P »

Dobrý den,
Zvažuji nákup vodního filtru pod dřez. Vodu bereme ze studně. Ale obsahuje dusičnany a není chuťově moc dobrá. A tahání lahví balené vody už mě nebaví.
Našel sem tento filtr http://www.reverzni-osmozy.cz/reverzni-osmoza-ro-106-domaci-system-se-zasobnikem-p43
Nemáte někdo něco podobného a jaké máte zkušenosti. Něco sem si snažil přečíst, voda po projiti reverzní osmóza je téměř destilovana a tudíž nevhodná k pití.tady je i nějaký minelarizator, který by měl vrátit minerály zpět.
Nemělo by takovéhle zařízení spíš na míru? Ale nikde nepíšou, že by se měl dělat rozbor a že sestaví filtr na míru.

Diky za každou zkušenost a nebo radu.
guchar

Re: Reverzní osmoza

#2 Příspěvek od guchar »

Pro začátek si zkus přečíst tohle. Nevím zda jsem nevybral něco příliš náročného - zbytečně složitého.
Tuším, že v místech s nedostatkem vody, s mořskou vodu pro průmyslové použití provedli demineralizaci.
Z ní potom část obohatili o potřebné minerály a napájeli s ní rozvod vody pitné.
Úpravy pitné vody
TOHLE BY MĚLO BÝT PRO DOMÁCNOSTI - určitě to má i nějaké provozní náklady EDIT sri, je to co jsi našel ty
Reverzní osmóza RO 106-M (domácí systém se zásobníkem)
při vlastní výrobě je 0,11 – 0,20 Kč/l

demi voda - povídání pro akvaristy

EDIT 02 Máš pravdu v tom, že ne každá ionexová úprava odstraní každou látku. Potíž mohou být křemičitany,
Amper

#3 Příspěvek od Amper »

ten mineralizator - ono to nevraci z vody ale je tam kazeta naplnena "necim" co se postupne do vody uvolnuje.

Kdyz jsem si precetl hlasku o tom ze osmoza je ok protoze spoustu mineral do sebe clovek dostane potravinama tak jsem sel od toho. Vim co dela treba nedostatek horciku a radsi preziju lehce zvlastni chut od manganu (ale zadna tragoska) nez dohanet mineraly buhvi jak.

Posilal jsi rozbor do nejake firmy co delaj upravy vody ? Mam na vstupu do baraku chlorinator (sousedi obcas zaplavi okoli vypustenou/pretecenou zumpou tak je lepsi mist jistotu ze pripadne hajzly zabiju na vstupu a diky regulaci to muze byt tak aby to zabijelo ale nebylo cejtit na chuti) a osmozu doporucovali az jako posledni reseni. Kdyz uz nic tak i proto ze kohoutku mas po baraku spoustu a je blbe kdyz ti pri cisteni zubu voda chutna jak splasky.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Martin.P

#4 Příspěvek od Martin.P »

Na rozboru byla voda cca před 2 roky. Ale bohužel nemůžu najít protokol. Ale ty dusicnany si pamatuji. Ta osmóza byl takový nápad. V baráku ve sklepě máme dotaženou městskou vodu. Ale nechci ji připojovat na celý dům. Tak druhá možnost je do kuchyně dotáhnout městskou, ale to obnáší bourání. Tak mě napadlo se tomu takhle vyhnout (asi víte, co je za bordel když se doma seká) Osobně si myslím, že ta osmóza je spíš do průmyslu a nebo jako krajní řešení.
Spíš sem se chtěl zeptat jestli s tím nemá někdo kladnou zkušenost. A nebo sem si potvrdil, že vymýšlím kraviny, zasekam trubku a používám na pití městskou vodu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

A proč budeš něco sekat? Studenou tam už snad máš a teplou samostatně taky. Prostě přepoj studenou do kuchyně na městskou, tedy pokud ta roura nejde ještě někam jinam. Bacha, je zakázaný mít na konci míchací baterii, ale neslyšel jsem, že by to někdo kontroloval :wink: Já to tak mám už asi 20 let, městská je jen kohoutek v kuchyni, zbytek studená a celá teplá je moje studna.
Jirka
Martin.P

#6 Příspěvek od Martin.P »

Já bych nechtěl celý barák na městskou. WC, koupání a hlavně zalévání.tak by to finančně vyšlo draho. Tak by byl v kuchyni jen samostatný kohoutek a baterie na městskou.na vaření a pití.proto to sekání.
Edit: kuchyně je odpichnuta z rozvodu po celém dome
TominoLel

#7 Příspěvek od TominoLel »

Ahoj, Něco info z vlastní zkušenosti.
Dusičnany - http://www.enviromarket.cz/cz/dusicnany/dnf-500-a--27/
Dezinfekce - http://www.enviromarket.cz/cz/bakterie/ ... -linku--8/
Dusičnany jsou problém celé republiky (dědictví soc. zemědělství a jeho přehnaného hnojení).
Doma máme studnu a městskou vodu prakticky nezapínám. Před dvěma lety před příchodem prvního potomka jsem to namontoval do kuchyně na dřez na studenou vodu, klasik pákovka teplá/studená beze změny.
S tchánem děláme studny už nějákej pátek a tyto filtry používáme cca 10 let k plné spokojenosti
Graupner MC-20, Filip 600 V, EDGE 540 Great Planes, Z-37 Čmelák, Z-50
Amper

#8 Příspěvek od Amper »

ty nejsi napojeny na kanalizaci ? Co vim tak se hooodne moc prska kdyz je voda ze studny a zaroven kanalizace. Kdyz uz tak jen proto ze "kanalizace" je vlastne zpoplatnena podle toho kolik vemes vody z vodovodu.

Nevim jak moc je agilni tvoje manzelka ale ta moje by po tom co voda v kuchyni by byla mestska zacla prskat proc neni dobra aj v koupelne, co pri cisteni zubu a koupani se atd.... takze na studnu by zustala klasika co se da ject sedivkou tj. WC a zalivka.

WC neni zase takova darda a zalivka by se dala prepojit ve sklepe bez rozkopani celeho baraku. Co se tyka teple tak pokud nemas hodne dobrou studnicni vodu (coz nevypada) tak ja bych si dal teplou na mestskou. Vyplachovat kazdej rok usady z bojleru me osobne teda docela nebavi :-D

btw : spocitej si kolik vody by jsi spotreboal pro domacnost (da se nejaky odhad) a pak rozpocitej cenu osmozy + naklady na mineralizaci atd... treba na 10 let (pochybuju ze ta osmoza vydrzi vic nez 10 let). Pak to porovnej a uvidis. Obcas se clovek nestaci divit.

Je jasne ze zalivka je brutalni zrout vody ale na druhou stranu - pokud tim zalejvas zeleninu tak ti ty dusicnany lezou do ni a rozhodne to neni tak zdrave jak si clovek mysli. Samo ze na travu je to jedno :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
TominoLel

#9 Příspěvek od TominoLel »

Stočný se průměruje, aspoň u nás. vychází to na nějaký 4000,- ročně(4 dosp.a prcek). Máme studnu 16 metrů vystřílenou do skaly a už neumíme pít jinou vodu. Městská chlorovaná je proti tomu hnus. Jinak jsem před dvěma rokama při připojení na kanalizaci použil 16 kubíkovej septik na dešťovku z celé střechy na zalívání a takovou zelenou travičku i při zákazu zalívání nikdo nemá.
Naposledy upravil(a) TominoLel dne čtv 23.02.2017 20:52, celkem upraveno 1 x.
Martin.P

#10 Příspěvek od Martin.P »

U nás se za kanalizaci platí paušálně. Tak schválně zkusím pustit na týden barák přes městskou a uvidím kolik bude spotřeba. Asi nejspíš vymýšlím kraviny s osmozou. Filtry se mění po 6 až 12 měsících. Jedná výměna vyjde na 700kc.
Asi když to spočítám, tak přepojeni na městskou vyjde nejlevněji. Uvidíme.
Jeden kolega z práce to má, žene přes to městskou. Prý chutná výborně a bez chlóru. Tím mi nasadil brouka do hlavy. Ale pokud je voda z vodovodu, tak si myslím že musí být nezávadná a není ji potřeba upravovat.
TominoLel

#11 Příspěvek od TominoLel »

to Martin.P
Ty filtry, co jsem psal mají životnost dusičnany do rozpuštění náplně (po dvou letech cca půlka)
a bakterie jednou za měsíc vyperu ve vřelé vodě a cca po dvou letech vyměnit.
coro

#12 Příspěvek od coro »

TominoLel píše: Ty filtry, co jsem psal mají životnost dusičnany do rozpuštění náplně (po dvou letech cca půlka)
..

Zaujímalo by ma, čo to presnejšie konkrétne je, tá náplň - veď sa to v podstate pije.
.. to si môže každý prisypať napríklad aj do polievky ako soľ, keby nemal filter.. teda, ak je to také dobré. ?? :-)

O osmózu som sa trochu zaujímal kvoli rybičkám v akvarku, ale keď som sa dopracoval k tomu že možno už po mesiaci začnú membránou pretekať aj vyššie molekuly a je teda takmer o ničom, nechal som to tak.
O životnosti membrán sa píše nejak málo, a hláška na tom odkaze "1x za 2-3 roky výměna membrány"
mi nepripadá vôbec v súlade s tým čo som si o osmózach zapamätal..
Inak šokovala ma v nákrese aj potreba aktívneho uhlia ešte po RO, to načo ak by RO fungovala?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Celeron »

Amper píše: Co se tyka teple tak pokud nemas hodne dobrou studnicni vodu (coz nevypada) tak ja bych si dal teplou na mestskou. Vyplachovat kazdej rok usady z bojleru me osobne teda docela nebavi :-D

Jo tak to tě opravím. Já mám vodu ve studni takovou, že když s ní umeju auto, tak jsou na něm vápený mapy. Dokud existovala Konvekta, tak jsem měl jejich ležatej 200l kombinovanej bojlér. Vnitřek vymazanej šedivým sajrajtem, třífázová tyč rovnou ve vodě. Vydržel 3 x cca 6 let a pak se vždy prožral. Po dvou letech jsem z něj vždy vyhrabal kolečko bordelu ve formě šupin a hrubýho písku.

Když se už nedala Konventa sehnat, předělal jsem TUV na ležatej 200L Dražice. Jak jsem byl navyklej, po dvou letech jsem ho rozdělal a byl v šoku. Byla v něm hrst jemnýho písečku a celej smaltovanej vnitřní povrch netknutej. Na rozdíl od Konventy má topnou patronu v rouře a hlavně anodovou tyč. Patrona v rouře nepustí do vody kapacitní proudy a ta anodovka zabraňuje žraní nádoby a vytváření bordelu. Anodová tyč byla z poloviny sežraná, takové dolíky. Vyměnil jsem ji, stojí pár korun. Od tý doby jsem bojlér čistil 2 x po 3 letech a vždy to je stejný, půlka tyče fuč a hrst na dně a netknutej smalt. Takže jen výměna tyče a posledně těsnící guma příruby, už byla lepivá. Už teď ty Dražice drží jednou tak dlouho než Konventa.
Jo a vodu ohřívám na stále stejných 60-65 st. Jo a žádnou úpravu za studnou nemám, pouze sintrovou patronu proti pevným nečistotám. Ale faktem je, že ten sintr se musí každých cca 4-5 let měnit, úplně se zacpe.
Jirka
Amper

#14 Příspěvek od Amper »

jo, tyc me voda ze studny vyzere za rok tak ze zustane jen drat :-) A proto ze je zespoda tak tam nemuzu dat tu titanovou aktivni :-(
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Celeron »

A co máš za patronu? Keramiku v rouře a nebo hada přímo ve vodě? Jestli hada, tak je to jasný. Jinak anodovky jsou různých průměrů a délky, dej větší.
Kdysi u tý Konventy pomohlo propojit vstupní a výstupní trubku s přírubou ve který je topení a s nulákem pořádným Cu lanem u mě průřez 25mm2. Ale byly to železný roury, městská voda a po přívodní rouře mi teklo přes bojlér do nuláku asi 12mA trvale. Na ulici byl souběžně s vodovodem letitej 6kV kabel do místní pily a asi trochu "sáknul".
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“