Krimpování - servokonektory a jim podobné

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
varok

Re: Krimpovací kleště na servokonektory

#121 Příspěvek od varok »

Jyrry: Aha tak to možná jen tak vypadá. Třeba pin s černými káblíky vypadá pěkně nalisovaný, ale ty blíže k foťáku, myslím že červený a modrý vypadají málo.
Vy to berete takhle přísně? Tak se opět omlouvám, já beru jako mini nebo mikrokonektory i ty JST-HX tedy balanční. Normální velikost konektorů je pro mě Faston 6,3. :D

Bořík: Ale notak, je to sice téma o servokonektorech, ale poprosil jsem o radu u jiných typů konektorů.
Bořík

#122 Příspěvek od Bořík »

Já to chápu, jen Jyrry si musí za každou cenu do mě rejpnout - jinak bych v tom nedělal rozdíly.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od jyrry »

varok píše:... pin s černými káblíky vypadá pěkně nalisovaný, ale ty blíže k foťáku, myslím že červený a modrý vypadají málo.
....

Fakt to tak jen vypadá. Konstrukce kleští nedovolí udělat nevědomky nějaký nedokončený stisk - prostě se to musí promačknout naplno a pak už zalisování záleží na tom jak je to nastavené.
Vypadá to různě, to podle toho jak se promačkne bužírka a taky jak je to natočené směrem k foťáku.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od jyrry »

varok píše:... Vy to berete takhle přísně? ...

Neberu to přísně, jen rozlišuji velikost :-)
konektory.jpg
Z těch "velkých" (standardních) to předělávám na ty malé. Tam kde to je vhodné či nutné.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#125 Příspěvek od jyrry »

Zrovna osazuji předvánoční dárek od HonzaS :mrgreen: a předělávám konektory. Možná by se to mohlo někomu hodit tak to zkusím popsat jak to dělám já. Platí to především pro ty pidikonektory (JST 1.5) ale podobné to je i pro "klasické" servokonektory.

Pin si napíchnu na špendlík, jnak se s tím nedá rozumně manipulovat:
mini_krimp_1.jpg

Pin umístím do menšího výřezu kleští z HK (je tu o nich dost napsáno dříve) tak aby kontaktní část pinu byla vně čelisti; před tím si čelisti na předposlední zoubek:
mini_krimp_2.jpg

Pohled z druhé strany čelistí, "U" plíšky si vyrovnám do osy zářezů:
mini_krimp_3.jpg

Do pinu zasunu kablík, oholený v délce cca 1,5mm; hloubku zasunutí je nutné zkušeně odhadnout (nebo si to naměřit a na kablíku udělat značku). Plným stiskem kleští kablík zalisuji a zde je výsledek:
mini_krimp_4.jpg

Protože výřezy čelisti nejsou až tak optimálně tvarované na tyto pidipiny, zůstává část plíšků kolem bužírky nedovřená. Jednoduchá pomoc - založím pin do čelistí tak aby nedovřená část byla v té části kde se předtím lisovaly drátky a opatrným stiskem plíšky dohnu:
mini_krimp_5.jpg

Kablík je nyní (myslím :) ) správně zalisován do pinu = na mírné popotáhnutí drží:
mini_krimp_6.jpg

Teď zbývá jen namačkat (hodinářským šroubováčkem) piny do plastového těla. POZOR na správné pořadí kablíků plus-mínus-signál; zde to je k vidění pro pidipřijímač HoTT, jiné přijímače to mohou mít jinak:
mini_krimp_7.jpg

Takhle potom vypadají opravdu minikonektory v opravdu mimipřijímači (ještě je kategorie mikro... :mrgreen: ):
mini_krimp_8.jpg
jyrry.webnode.cz
varok

#126 Příspěvek od varok »

Děkuji za návod, tak nějak to dělám i já, ale ty dva drátky mi nějak nejdou.
Golfista

#127 Příspěvek od Golfista »

Ty mikrokonektory jdou dělat na stejných čelistech jako servokonektory?
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#128 Příspěvek od jyrry »

Ne. Podle mně ne.
Dělám to na kleštích z HK které nejsou na servokonektory vhodné (na to mají tenké vložky do čelistí) i když to tam o nich píšou (jen v nadpisu přiznávají), zato balanční JST a červené dvojpinové JST na nich jdou krásně a v tom menším výřezu dělám tyhle pidi.
jyrry.webnode.cz
VTjr

Jake krimpovací kleště na servokonektory

#129 Příspěvek od VTjr »

Delší dobu uvažuji, že bych si pořídil kleště na krimpování servokonektorů, jenže nevím jaké jsou nejvhodnější. :roll: Potřebuji poradit. :wink:
Uni-max má momentálně v akci tyto https://www.uni-max.cz/krimpovaci-kleste-ab/d/, jsou dost univerzální, jenže nevím, jestli se hodí i na titěrné dutinky servokonektorů. :?
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
vlada123

Re: Jake krimpovací kleště na servokonektory

#130 Příspěvek od vlada123 »

No takhle od pohledu tam zářez na servokonektory není, mělo by tam být něco jako tady:

https://www.rcguru.cz/uploads/products/ ... kleste.jpg

Teda na ty běžný servokabely je ten zářez 24-30 AWG
JardaRůžička

#131 Příspěvek od JardaRůžička »

Hlavně musí mít ty správné čelisti, na fotkách je nevidím.
zelkar

#132 Příspěvek od zelkar »

Já mám myslím tyhle http://www.rc-zoom.cz/krimpovaci-kleste-nejen-na-servokonektory/ Musí být vyloženě na servokonektory (navzdory názvu).
Není to žádná superkvalita, ale na těch pár konektorů ročně úplně stačí. Zamáčknou plíšky pinu tak, jak to bez nich neuděláš. Ovšem domečky nejsou od všech výrobců stejné, např. od Graupnera musím pin pak ještě maličko zmáčknout kleštičkama, aby prošel. Prvních pár pokusů prostě přijde nazmar :)
FrSky / Dingo, F5J ...
draceq
Kontaktovat uživatele:

#133 Příspěvek od draceq »

Celkem bez problémů (navzdory některým, v jiném vlákně uváděným ne zrovna pochvalným recenzím) používám tuhle sestavu:

https://www.gme.cz/krimpovaci-kleste-s- ... kit-cp-371

https://www.gme.cz/krimpovaci-celisti-p ... pk-3003d36

Odkrimpováno pár set konektorů (i pro jiné projekty než je modelařina), a spokojenost. Není to úplně špičkově dokonalé jako z kleští za 10 litrů, ale v poměru cena/kvalita je to více než dostačující. Důležité je, že je to schopno krimpovat i AWG30, takže piny bez problémů drží i na 0,15 drátu a i po nakrimpování padesátky konektorů na jeden zátah můžu hýbat rukou :mrgreen: .

Jinak téma kleští se řešilo i tady: viewtopic.php?f=18&t=19351&p=1338326&hilit=krimpovac
Nahoru to padat nebude a dole to najdem.....
JYNDRA
Kontaktovat uživatele:

#134 Příspěvek od JYNDRA »

Určitě doporučuji tyhle kleště:
http://www.rcm.cz/produkt/Krimpovaci-kleste-i62174

Přečti si něco z tohoto rozsáhlého vlákna:
viewtopic.php?f=18&t=41284&start=150

A rozhodně skoukni tato videa:
https://youtu.be/Vptd2n5p5-I
https://youtu.be/2qdU-a3pNUU

Krimpování není podle mě úplně triviální záležitost typu, "strčím to tam a pak to zacvaknu", úspěch záleží na drobnostech, které je nutno vychytat.

Přeji ti úspěšné krimpování.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#135 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:... Potřebuji poradit....

Asi bych začal umístěním dotazu do již existujícího vlákna se zkušenostmi uživatelů kleští... :mrgreen:

Jinak doporučuji HT225D, jde to s nimi skoro samo :-)
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Dílna“