Krimpování - servokonektory a jim podobné
Re: Krimpovací kleště na servokonektory
Protože vlákna o krimpování jsou celkem aktivní už tři a sloučením by z toho byl těžko stravitelný guláš, nesloučením je to guláš vlastně také, proto ostatní vlákna zamykám a prosím pokračovat jen v tomto. Děkuji az pochopení.
Informace samozřejmě najdete:
viewtopic.php?f=18&t=41284
viewtopic.php?f=39&t=46207
Informace samozřejmě najdete:
viewtopic.php?f=18&t=41284
viewtopic.php?f=39&t=46207
jyrry.webnode.cz
Re: Krimpovací kleště na servokonektory a jim podobné
Jyrry, díky za upozornění i za sloučení s už existujícím vláknem.
Koukám, že tohle má už 10 stránek, další má dokonce 15 a ještě další 6 stránek - tak to si fakt počtu.
Je pravda, že jako dost zkušený diskutér jsem si opravdu mohl nejprve ta vlákna najít, a teprve pak se ptát. A ne jako začátečník hned zakládat nové vlákno - tak za to se omlouvám.
I když ta moje otázka byla myšlena zcela konkrétně na ty univerzální kleště v mém odkazu.
Každopádně vidím, že ty univerzálky z Uni-maxu asi nebudou to pravé-ořechové.
Tam píšou, že jsou vhodné na kabely s izolací A (0,5 – 1/ 1,5 – 2,5/ 4 – 6 mm²) a bez izolace B (1,5/ 2,5/ 6/ 10 mm²). Jenže mně tato označení skoro nic neříkají.
Já totiž v tom velikostním označení kabelů/dutinek dost tápu.
Kódy jako AWG18-22 nebo 24-30 - to mi zatím moc neříká.
Budu muset nastudovat. Koukám taky, že větší číslo znamená tenčí kabel a naopak (jaká je v tom logika?).
Nicméně občas potřebuji nahodit i nějaké větší fastony (ty zatím úspěšně pájím), tak jsem si myslel, že kdybych koupil univerzálky, tak bych nimi obsáhl většinu dutinek, co používám. Já totiž mám doma pouze kleště na RJ11/45 - ale je fakt, že tam není zbytí, síťový kabel bez kleští nevyrobíš, zatím co třeba ty zlaté fastony jdou úspěšně pájet (jen je to proti krimpování o dost pracnější).
Jinak, doposud jsem všechno pájel, nebo kupoval prodlužovací kabely, případně jednostranně nakrimpované, které jsem uprostřed spojoval pájením s jinými, na tu správnou délku. Taky jsem na to občas využíval i kablíky od nefunkčních serv.
Pokud to úspěšné krimpování není zrovna triviální věc, tak pájení těch dutinek tak, aby se to vešlo do domce, je už úplná zvrácenost
, to si uvědomuji. Nicméně i takové konektory jsem měl (většinou napájecí) a zatím s tím naštěstí nebyl problém.
To, že krimpování není triviální jsem se přesvědčil nedávno, když nám na stroji začal vypadávat monitor. Firma, co ten stroj stavěla, tam vyráběla nestandardní delší síťový kabel, kde na fousy nakrimpovali očka pod šrouby, ale tak, že ten kabel s tím očkem držela pohromadě jen samo smršťovací bužírka. Zatlačení i obyčejnými kulatými kleštěmi dalo mnohem lepší výsledek, ale jí to pochopitelně proletoval a byl klid.
Koukám, že tohle má už 10 stránek, další má dokonce 15 a ještě další 6 stránek - tak to si fakt počtu.
Je pravda, že jako dost zkušený diskutér jsem si opravdu mohl nejprve ta vlákna najít, a teprve pak se ptát. A ne jako začátečník hned zakládat nové vlákno - tak za to se omlouvám.
I když ta moje otázka byla myšlena zcela konkrétně na ty univerzální kleště v mém odkazu.
Každopádně vidím, že ty univerzálky z Uni-maxu asi nebudou to pravé-ořechové.
Nicméně občas potřebuji nahodit i nějaké větší fastony (ty zatím úspěšně pájím), tak jsem si myslel, že kdybych koupil univerzálky, tak bych nimi obsáhl většinu dutinek, co používám. Já totiž mám doma pouze kleště na RJ11/45 - ale je fakt, že tam není zbytí, síťový kabel bez kleští nevyrobíš, zatím co třeba ty zlaté fastony jdou úspěšně pájet (jen je to proti krimpování o dost pracnější).
Jinak, doposud jsem všechno pájel, nebo kupoval prodlužovací kabely, případně jednostranně nakrimpované, které jsem uprostřed spojoval pájením s jinými, na tu správnou délku. Taky jsem na to občas využíval i kablíky od nefunkčních serv.
Pokud to úspěšné krimpování není zrovna triviální věc, tak pájení těch dutinek tak, aby se to vešlo do domce, je už úplná zvrácenost
To, že krimpování není triviální jsem se přesvědčil nedávno, když nám na stroji začal vypadávat monitor. Firma, co ten stroj stavěla, tam vyráběla nestandardní delší síťový kabel, kde na fousy nakrimpovali očka pod šrouby, ale tak, že ten kabel s tím očkem držela pohromadě jen samo smršťovací bužírka. Zatlačení i obyčejnými kulatými kleštěmi dalo mnohem lepší výsledek, ale jí to pochopitelně proletoval a byl klid.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr píše: jaká je v tom logika?
Anglosaská. Přesná čísla Ti neřeknu, ty si musíš vygooglit.
Ale princip je kolik získám když...
Spotřebu auta udávají v kolik ujedu na galon.
Střelivo udávají v kolik kulek uliju z kusu olova.
A kabely kolik jich udělám z nějakého základu.
Pak jim to jde naopak než nám. Čím větší číslo, tím více mám kusů - ale menších.
VTjr píše:... Kódy jako AWG18-22 nebo 24-30 - to mi zatím moc neříká. ...
Ve smyslu nedávné debaty zda na často se opakující dotazy trpělivě a shovívavě radit či méně shovívavě jen nasměrovat ti tímto dávám ono zmíněné nasměrování
Jinak univerzální kleště, no, nevím... Obvykle ta univerzálnost je vykoupena nějakou skrytou neduživostí.
Mám zmíněné HT225D a jimi dělám asi jen servokonektory, k nim mám kleště z HK s tenčími čelistmi na kterých ty servokonektory fakt nejdou, zato s nimi dělám jak JST balanční konektory tak i pidi JST k malinkým servům.
Od všeho se tu najdou obrázky včetně komentářů o použití a/nebo použitelnosti.
Bylo to dost trpělivé a shovívavé?
P.S.
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:...
Bylo to dost trpělivé a shovívavé?![]()
![]()
Jó, bylo. Díky.
Na svou obranu můžu říct, že já sám nejednou, shovívavě a velmi trpělivě (a někdy i dost obsáhle a podrobně) odpovídám na různé opakující se dotazy ohledně spalovacích motorů. Tak je dobře, že v mém případě jsi udělal výjimku a neposlal mě hned do pr...
jyrry píše:P.S.Kdyby si někdo dal tu práci, trpělivost a shovívavost tak by se zde mohlo vytvořit jakési FAQ fórum, kam by se trpělivě a shovívavě odkazovali tazatelé místo opětovného vypisování dotčené problematiky
Nevím, zda se někdo takový najde
Myslím si, že dát odkazy na příbuzná vlákna, nebo je rovnou spojit, je asi nejlepší.
Ale někdy je potřeba vlákna i rozdělit.
Já, kupříkladu, marně čekám na to, aby admin vytvořil vlákno k volně létajícímu vrtulníku Pirueta (ten model své vlákno nemá, ale určitě by si ho zasloužil). Jak si to představuji Ti upřesním v SZ.
jyrry píše:Ve smyslu nedávné debaty zda na často se opakující dotazy trpělivě a shovívavě radit či méně shovívavě jen nasměrovat ti tímto dávám ono zmíněné nasměrování...
Díky za to shovívavé nasměrování na převodní tabulky. I díky vysvětlení anglosaské logiky od Zdzd už tomu začínám trochu rozumět.
To znamená, že zmíněné A 0,5-1,0mm2 by odpovídalo nejspíš asi tomu AWG 18-22 (tedy přesněji 17-20) a pak další jsou už jen výrazně větší, tedy A 1,5-2,5 <=> AWG 13-15 a A 4-6 <=> AWG 9-11. Rozměr AWG24-30 by musel být A 0,05-0,2. Tak to v těch kleštích z uni-maxu opravdu není.
jyrry píše:Jinak univerzální kleště, no, nevím... Obvykle ta univerzálnost je vykoupena nějakou skrytou neduživostí...
Tak to často bývá, ale ne vždycky. Asi si koupím ty, co mi radíte. Sáhnu na jistotu.
Re: Jake krimpovací kleště na servokonektory
jyrry píše:Asi bych začal umístěním dotazu do již existujícího vlákna se zkušenostmi uživatelů kleští...
Čtu to a zjišťuji jednu nevýhodu. Pokud se to čte od začátku, tak valná většina odkazů (ať už na konkrétní kleště nebo různé návody, či videa) dnes už nefunguje.
Každopádně i to oživení diskuse opakovaným položením stejných otázek a k mim nové odpovědi na ty již mnohokráte položené otázky má svůj význam. V nových odpovědích jsou aktuální nové fungující odkazy.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 07.03.2017 18:46, celkem upraveno 1 x.
jyrry.webnode.cz
No jó, za to Tě chválím.
VTjr píše:Asi si koupím ty, co mi radíte. Sáhnu na jistotu.
Teď cituji sám sebe, protože už zase pořádně nevím co je tou jistotou.
Totiž, když to celé čtu, tak mě napadá, že všechny neupravené (nedopilované) kleště dělají na izolaci tu "prdélku", jak jste to nazvali.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 07.03.2017 18:44, celkem upraveno 1 x.
2VTJr - az budes mit zaver tak dej vedet 
Idealka by byla kdyby to zvladalo servo i balancaky
Idealka by byla kdyby to zvladalo servo i balancaky
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper píše:... kdyby to zvladalo servo i balancaky
Takhle to zvládají HT225D:
Dlouhý je JST červený napájecí, kratinký je JST balanční. Jen se musí strefit správná poloha v širokých čelistech ale jde to.
jyrry.webnode.cz
-
JardaRůžička
VTjr : Přidám pár fotek - nejsou vzorem kvality, ale něco se na nich vykoukat dá. Psal jsem o tom již dříve. Ať nakonec pořídíš kleště jakékoli značky, pro servokonektory by čelisti měly mít plochu dělenou na "žlábek" a "dvojžlábek" (lepší termín mě nenapadá). Na fotce je to vidět až při vynaložení značného úsilí. Sekce dvojžlábek tvaruje část konektoru do žíly vodiče, část žlábek zahne "uši" konektoru kolem izolace vodiče, takže ho "obejmou". Ty uši na konektoru jsou nesymetrické, takže vodič obejmout mohou aniž by se potkaly. Jiné konektory (např. typu FASTON) mají i tuto část symetrickou a určenou ke stejnému vytvarování jako ta část do žíly. Víckrát jsem viděl záměnu těchto čelistí x konektorů (v obou smyslech), kdy se uživatel diví, proč to nefunguje jak má, když ta velikost je přece správná... Tak na to si dej pozor.
Mně jo - "bříško" a "prdelka"JardaRůžička píše:... "žlábek" a "dvojžlábek" (lepší termín mě nenapadá).
JardaRůžička píše:... Jiné konektory (např. typu FASTON) mají i tuto část symetrickou a určenou ke stejnému vytvarování jako ta část do žíly. ... Tak na to si dej pozor.
No právě... Ty JST balanční a "napájecí" mají ty nožičky proti sobě a tedy to (jinde žádoucí) zabalení není možné realizovat. To samé piny do servokonektorů - myslím že jsem se nesetkal s typem pro "zabalení", všechny mám pro styl "prdelka"... Proto se mi HT225D hodí tak jak jsou, tedy dvě "prdelky".
jyrry.webnode.cz
Jardo, dík za ty fotky. Lepší jednou vidět než ..., i když tak nějak mi to už bylo jasné už předtím. Tvar toho
Jde ale o to, které z kleští, doporučovaných v tomhle a jiných vláknech fóra, jsou ty pravé? Které to budou tak dělat bez úprav těch čelistí? Protože já samozřejmě mohu koupit nějaké a upravit je tak, abych změnil dvoj-žlábek na jedno-žlábek, ale raději bych koupil rovnou ty s jedno-žlábkem a nemusel nic upravovat i kdyby stály dvakrát tolik.
Jde ale o to, které z kleští, doporučovaných v tomhle a jiných vláknech fóra, jsou ty pravé? Které to budou tak dělat bez úprav těch čelistí? Protože já samozřejmě mohu koupit nějaké a upravit je tak, abych změnil dvoj-žlábek na jedno-žlábek, ale raději bych koupil rovnou ty s jedno-žlábkem a nemusel nic upravovat i kdyby stály dvakrát tolik.
jyrry píše:... myslím že jsem se nesetkal s typem pro "zabalení", všechny mám pro styl "prdelka"... Proto se mi HT225D hodí tak jak jsou, tedy dvě "prdelky".
Tak to je pro mne další nový poznatek