Vikos f3f elektro
Re: Vikos f3f elektro
Takže práce na inteligentnějším provedení pákování ocasních ploch pokračují...koncepce vnitřkem je instalovaná, a po vlepení vnitřních pák byl i test funkčnosti o.k.
Uchycení serv jak už bylo probíráno, bude těmi páskami nebo vlepení speciálním termotmelem, který umožní odinstalaci serva po zahřátí styčné plochy na 60- 70C. Krytky vyuhlíkuju na míru s vyboulením pro pohyb páky jako je to u křídel. Poté si pohraju s nastavením kormidel a půjdeme na trup. Jak už jsem předeslal... motorově to bude Mega, Kontronik, Phasor na 6,7:1...to je ještě předmětem úvah.
no já jsem asi srna, ale takhle večer se to dá omluvit... Jak tam bude ten náhon? Mě to přijde, že páka na klapce je v ose otáčení a tedy je skoro nulová, nebo jako to funguje? Díky
- LV
- Kontaktovat uživatele:
ono to nejak fungovat bude, ale vyuzita draha serva bude tak 10°. Paka mala byt otocena o 180°.Skorpion píše:no já jsem asi srna, ale takhle večer se to dá omluvit... Jak tam bude ten náhon? Mě to přijde, že páka na klapce je v ose otáčení a tedy je skoro nulová, nebo jako to funguje? Díky
Vsetko spatne....
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
Ahoj srnko, v podstatě jsem už popis tohoto postupu nastínil v předešlých vstupech...dle obrázků tam páka je, ne velká, ale na výchylky ocasek to stačí...je to hodně miniaturní, což jste asi ještě neviděli zblízka, ale hlavně to nejsou brzdící klapky
ale výškovka, kde jsou výchylky pár milimetrů.
Navíc jsi mě utvrdil v poloze pák. Toto pákování není běžné, ale třeba u třímetrovky Avalona, kterou jsem stavěl, je tento způsob aplikován na křídlech.
Je to funkční a tím pádem záměru dostačující.
Toto je ovšem jiný kalibr
...na SK děláte modely s trčícími kabely, že se tak divně ptáš
Pokud by byla páka obráceně, nebylo by to skryté, funkčnost stejná, a v podstatě tak jak jsem to měl původně....trčící
..asi se z toho neosypu a nekoupím si bublinky 
Navíc jsi mě utvrdil v poloze pák. Toto pákování není běžné, ale třeba u třímetrovky Avalona, kterou jsem stavěl, je tento způsob aplikován na křídlech.
Je to funkční a tím pádem záměru dostačující.
LV píše:Tie kable ti tam budu trcat?
Toto je ovšem jiný kalibr
Pokud by byla páka obráceně, nebylo by to skryté, funkčnost stejná, a v podstatě tak jak jsem to měl původně....trčící
No mě spíš přijde, že to přepákování je na dost veliké výchylky, od osy závěsu je páka třeba 3mm a u serva třeba 10mm? Což bych čekal přesně obrácen, nebo se pletu? Pokud ne, tak tam bude dost problém s vůlí a to myslím v převodech, k instalaci může být vůle silná 
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Tie paky mali byt obratene obe. Ta v kormidle na druhej strane oproti odtrhovke. Takto to chyti flutter na 99%.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
- Standa Stuchlý
obrázek "a" . Ten šroubek v nylonové páce, co drží táhlo, to máš ověřené? Bál bych se jeho vykvedlání a vylomení.
Popravdě řečeno jsem to ještě obešel, nainstaloval na ocas a udělal servo zkoušky výchylek výškovky i směrovky.
Takže jsem udělal všem pokusům konec a udělal to původním způsobem venkovního pákování..akorát bez plastu. Udělám tomu pěknou uhelnatou krytku s tunýlkem pro táhlo, a už se nebudu touhle ocasárnou zabývat.
Díky vám za důležité indície...teď se zabývám motorizací trupu, abych si od vocasu orazil

Toto pákování má výšku páky jak je silný kořen kormidla..aby to bylo aerodynamicky bez čouhání.U Avalona jsou kořeny kormidel silnější. Jelikož je to u tohoto kormidla poměrně slabé, je i páka nižší, tzn. s menší přídržností. Ikdyž to funguje i líp vypadá, určité nestabilní vůle to vykazuje..Skorpion píše:tak tam bude dost problém s vůlí a to myslím v převodech, k instalaci může být vůle silná
..takto ano..ale zas řešit čouhání páky na pohledové horní straně...LV má pravdu...ano, malá účinnost páky by neudržela pevnou pozici kormidla = flutter.LV píše:Tie paky mali byt obratene obe. Ta v kormidle na druhej strane oproti odtrhovke. Takto to chyti flutter na 99%.
Takže jsem udělal všem pokusům konec a udělal to původním způsobem venkovního pákování..akorát bez plastu. Udělám tomu pěknou uhelnatou krytku s tunýlkem pro táhlo, a už se nebudu touhle ocasárnou zabývat.
..závit M2 v nylonkách používám bez nějakých patálií..při našroubování zakápnu jemně závit momenťákem..u víc namáhaných serv to na druhý straně pojistím tenkou M2 matkou.Standa Stuchlý píše:Ten šroubek v nylonové páce, co drží táhlo, to máš ověřené? Bál bych se jeho vykvedlání a vylomení.
Díky vám za důležité indície...teď se zabývám motorizací trupu, abych si od vocasu orazil
Nyní je vše OK, jen šroubek do mosazi zapájet, nebo zeleným Würthem zalepit a pojistit i vidličku, třeba modrým. Letu zdar!
Ahoj,
nemám dlouhodobě čas
..ale jsem si pořídil pohon...žádný NEU a spol., žádná jaderka DŠ....poctivý AXI p.Čepka 2835/12 potažmo 2835/10...s obrovským krouťákem místo převodovky.
Stojanové zkoušky na 4S - 6S (16x10 - 13 x10 ) v poho..repráček YGE 100.
Jediná věcička je dostat dráty z dosahu oběžky...špička Vikose je dost úzká..
nemám dlouhodobě čas
Stojanové zkoušky na 4S - 6S (16x10 - 13 x10 ) v poho..repráček YGE 100.
Jediná věcička je dostat dráty z dosahu oběžky...špička Vikose je dost úzká..
Pokukavam po tomto motore uz nejaky cas pre jeden projekt, no nepodarilo sa mi najst ziadny prakticky test ktory by napovedal o rozumnej kratkodobej zatazitelnosti. Mohol by si sa prosim podelit o skusenosti/merania na 4S-6S?
Ahoj...popravdě řečeno je to můj první AXI v životě, u heli jsem používal Kontronik, a jinak u letadel jsem byl vždy benzíňák
Byl jsem pro něj osobně v AXI v HK a pan Čepek mě provedl provozem...takovou preciznost výroby a přístup jsem ještě neviděl...exkurzi doporučuji
Moc jsem nevěřil udávanému krouťáku na tak málo amper, a takový vrtule....ale když jsem to roztočil na stojanu tak mě spadla brada....do 65 A vrtule od 18/8 na 4S až po šestičlánek na 13-12/10.. cca 1-1,2 kW...samozřejmně v aeronautských CAMkách, RFM a spol. uvidíme.....ale je to jenom stojan.
Doma ¨mám pár stovkových YGEček, tak jsem to tam šoupnul s rezervou. V příloze posílám setupy doporučené výrobcem a sedí to prakticky na chlup...jinak odkaz modelmotors.cz Je doporučováno chladit motor náporovým vzduchem...což se asi v mém případě hodí, neboť určitým nafučákem vyřeším oběžkové kabely a jejich instalace v tak úzkém trupu, což je jediný problém oběžek v úzkých trupech větroňů..
Do čtrnácti dnů by to mělo jít do luftu...až se mě to podaří napípat do nové T14SG...potom poreferuju
Byl jsem pro něj osobně v AXI v HK a pan Čepek mě provedl provozem...takovou preciznost výroby a přístup jsem ještě neviděl...exkurzi doporučuji
Moc jsem nevěřil udávanému krouťáku na tak málo amper, a takový vrtule....ale když jsem to roztočil na stojanu tak mě spadla brada....do 65 A vrtule od 18/8 na 4S až po šestičlánek na 13-12/10.. cca 1-1,2 kW...samozřejmně v aeronautských CAMkách, RFM a spol. uvidíme.....ale je to jenom stojan.
Doma ¨mám pár stovkových YGEček, tak jsem to tam šoupnul s rezervou. V příloze posílám setupy doporučené výrobcem a sedí to prakticky na chlup...jinak odkaz modelmotors.cz Je doporučováno chladit motor náporovým vzduchem...což se asi v mém případě hodí, neboť určitým nafučákem vyřeším oběžkové kabely a jejich instalace v tak úzkém trupu, což je jediný problém oběžek v úzkých trupech větroňů..
Do čtrnácti dnů by to mělo jít do luftu...až se mě to podaří napípat do nové T14SG...potom poreferuju
...ty ...ole ještě ty přílohy 
- Přílohy
-
- 2835 10.docx
- (70.98 KiB) Staženo 100 x
-
- 2835 12.docx
- (73.51 KiB) Staženo 174 x