novfra píše:
10S5P z LiIon 18650 pro elektrokolo (podle předpisů max. 250W) je odběr z celé baterie do 7A a v přepočtu na jednu baterku je to 1,4A. To dá spousta baterek.
tomu by přesně odpovídalo, proč ty sady pro elektrokola skládají převážně 5P, navíc podle legislativy nesmí být použitý na kole přímý plynový ovladač, ale pouze senzorová příšlapová přípomoc, tím pak odpadá i špíčkový odběr třeba při rozjezdu a odběr při šlapání pro 250W pohon pak bude brát i ve špíčkách podle mého odhadu maximálně něco přez 10A.
já mám 250W pohon, nic méně i plynový ovladač, na watmetru maximální odběr v paměti cca 17A a maximální výkon v paměti wattmetru cca 370W.
co je šunt a co je kvalita, to je otázka, mužu mít třeba baterku, co dá pouze 2C, při přetížení napětí padne, ale vydrží i při přetížení po výrazném poklesu napětí plácnu--1000cyklu.
pak mohu koupit dvakrát dražší tvrdou baterku, která dá 10-20-30C ale při takové zátěži vydrží jen 100 cyklu.
to právě netuším, jak na tom ty-- KVALITNÍ-- dražší lionky opravdu jsou v reálném provozu pak s životností.
Nimhy si taky prošli obdobím, kdy dobrá tužková nimh byla až ta, která měla kapacitu alespon 3000ma a časem se ukázalo, že to zase až tak není pravda, pak mě napadá ještě fotáky a jejich hodnocení podle počtu pixelu, nebo reproduktory--změnila se asi nějaká norma pro měření a najednou byli z reproduktoru 15W reproduktory 50W.
k čemu se chci díky tomuto vláknu především dobrat, chci si na elektropohon sestavit záložní baterii pro případ nejvyšší nouze,
je doba lionová, tak samozřejmě uvažuji o lionkách, odběr je mi jasný a je trvale daný--maximálně 17A, spokojil bych se i s tím, že baterie nedá víc, jak 10A, ovšem za předpokladu, že se to neodrazí na její životnosti----zatím se mi opravdu zdá, že přez lionky to na jistotu nepujde, s měkkými už z principu, z tvrdšími nejsou zatím zkušenosti s životností--osobně se ale domnívám, že jde více méně o stále stejnou technologii a tvrdé lion budou mít ve výsledku kratší životnost--než se z nich nakonec stanou také měkké lion.
pak tu jsou lipolky, ty fungujou, ale nic mnoho v případě podvybití---výkon ještě dají, ale v případě podvybití se výrazně sníží pak jejich kapacita a obal se mění v nafouknutý pytlík.
pak tu jsou ještě life A123, jde mi o ty s kapacitou 1100ma, mám je od roku 2008 cyklu v letadle s krátkodobým odběrem do cca 25A nepočítaje, vypínání reglu na program nicd, pak nespočet cyklu v elektro nářadí--vypínání--když už nic nedali, uskladnovací napětí--jak kdy, někdy leželi dlouho uplně nabitý, jindy dlouho uplně vybitý, pokud pominu sadu, kterou jsem nejspíš vybil do mrtě a pak ležela v tomto stavu opravdu hodně dlouho--několik měsícu a dá už dnes pouze cca 270 ma, ostatní sady dají po ruznu ještě dnes 600-800ma a v aku šroubováku umí pořád velice ochotně zatahovat a ampéry v pohodě dodávat.
v podstatě nikdy nebalancované.
mě z toho pro to mé použití co by zálohy ty life vycházejí pro špičkový odběr cca 17A asi nejvhodnější--jako 12 článková sada.