Snowmobile universal

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ticcino

Snowmobile universal

#1 Příspěvek od Ticcino »

Ahoj,

Asi před dvěma lety jsem si chtěl postavit nějaké sněžné vozítko.
Jako základ jsem použil nefunkční 1:16 model Nitro Fire od Dickie toys.
Vybrakoval jsem komplet střeva, naistaloval MG servo řízení, vrtuli a autíčkový obousměrný regulátor.
Jelikož nebyl sníh, zkoušel jsem to nejdřív na kolech. Musím říct, že je to bomba. Zvuk jak od spalováku, jezdí to rychle jak čert, jen je potřeba myslet na to, že brždění vrtulí je slabé. Zatáčky se nesmí v rychlosti řezat, jinak to začne poskakovat nebo v horším případě se převrátí. Tady s tím asi nic nevymyslím. Chtělo by to měkčí pružiny (ty co tam jsou v podstatě vůbec nepruží jak jsou tuhé).

No, ale řešil jsem přestavbu na lyže. Na koberci to vypadá dobře, ale na sněhu to je nepoužitelné. Hlavní problém je v tom, že lyže jsou umístěné na osách kol a mohou se protáčet. Na malých nerovnostech to "zakopává", což je kritické hlavně u zadních lyží, které se dostanou do vrtule.
Lyže na obrázku jsou sice bytelné - destičky PA-G30, ale nefunguje to. Navíc jsem omezen rozměrem (nemám tak velké destičky)

Sehnal jsem nyní jiný materiál. Pěněné PVC tl.5mm. Dělají se z toho reklamní desky. Matroš je to měkčí, ale dá se krásně obrábět (řezat). No a nyní mám tedy vyřezány 4 placaté lyže a potřeboval bych jim ohnout špičky.
Nemáte někdo zkušenost s ohýbáním PVC? Na internetu jsem našel, ohřát na cca 120°C a ohnout. Mám nějaké odřezky na testování, čili pokud nedostanu radu tady, tak budu experimentovat.

Řešení problému se "zakopáváním" mám tak nějak v hlavě, ale esteticky to nebude nic moc. Nějaký tip na jednoduché a hlavně funkční řešení? Zadní náprava nebude problém. Ale přední potřebuje zatáčet a tam teda nevim.

Dík
Přílohy
DSC00404_resize.jpg
DSC00408_resize.jpg
Beep
Kontaktovat uživatele:

Re: Snowmobile universal

#2 Příspěvek od Beep »

Z pružinového drátu namotat pružinu aby zvedala špičky, možná bych zkusil nejdřív na konec lyží dát olůvka co se s tím vyvažují kola u aut, třeba by to stačilo.
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
Woita
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Woita »

Z toho plastu jsem dělal lyže na historika, viz tady:
http://rc.ludl.cz/index.php/video/101-the-kid-na-lyzich
Ohýbá se to opravdu snadno, nahřát horkovzduškou a ohnout jako po másle, jde to fakt dobře. To nahříváhí dělej pomalu a ohni podle nějakého kopta. Když to nahřeješ moc, má to tendenci se smršťovat.

Mimochodem: ten plast se krásně lepí vteřiňákem (spoj je pevnější než základní materiál), lepil jsem z toho už ledacos - super matroš na modely!

A ohledně toho upevnění lyží tak, aby fungovaly, si zde na RCM vyfiltruj příspěvky, zadej "Lyže". Přední strana se musí přizvedávat (dává se guma nebo pružinka), a zadní strana se fixuje provázkem, aby se ta špička gumou nezvedla až do nebe...

Koukni sem:
http://sechtech.wz.cz/navody/lyze.htm

Tohle autíčko je ale docela malé (25cm?) s tím budeš mít na sněhu problém hvůli velikosti dun a hrudek sněhu, budou srovnatelné s výškou autíčka. Budeš muset hledat opravdu rovnou plochu, čerstvě posněšenou asfaltovou plochu nebo tak něco. Ale poježdění bude asi dobrá zábava!
Naposledy upravil(a) Woita dne sob 30.08.2014 20:09, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Ticcino

#4 Příspěvek od Ticcino »

Jen pro info budoucím generacím. Nastavit Einhelku na 120 nestačilo. Jako ideální teplota se ukázalo 200 stupňů, střídavě po dobu dvou minut z obou stran. Lyže naohýbané na první dobrou podle kopyta - tuhé papírové roury na výkresy co jsem měl ještě z dob studií.
Fixace zadních lyží vyřešena. Zbývají přední lyže. Funkční řešení mám, ale estetika nic moc. Takže přemýšlím dál.
V hlavě mám ještě další cíl. Trojživelné auto. Aby to ještě jelo i po vodě.
Ticcino

#5 Příspěvek od Ticcino »

Ahoj,

koukám, že jsem nedokončil článek...

Takže závěr:

Na lyžích to jezdí blbě. Rovně to ještě jakš takš jde, ale když přijde zatáčka, tak zakrtkuje.

Na asfaltu to jezdí tak dobře, až se to nedá řídit. Hlavně ve vyšších rychlostech. Těžiště je příliš vysoko a člověk musí být velmi, ale velmi opatrný co se tahání za volant týče.
Brzdící účinek je znát, je to však slabé. ... sakra... koukám, že tohle jsem už psal v původním příspěvku...

No, zkusíme ještě přestavbu na vodu.
Pokud ani ta nebude s uspokojivými výsledky, tak už leda přestavba na popelnici.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ufon13 »

na popelnici je vždycky času víc než hodně.....
tohle je také z popelnicového materiálu:
PICT8217.jpg
Odpovědět

Zpět na „Auta“