VTjr píše:Já bych to neviděl zas tak černě. Jde o to , jak se k tomu postaví naše úřady. Nesmí se k tomu postavit totálně formalisticky a reze byrokraticky.
Pokud si vemou za vzor neco, co léta funguje, třeba to, jak se to řeší třeba v sousedním Rakousku, tak to zas nemusí moc bolet ani státní kasu ani nás modeláře. Jednoduše ta agenda kolem registrace se dá přesunout na kluby. Prostě každý klub bude mít určeného zodpovědného funkcionáře, ketrý bude vést evidenci modelů členů klubu a taky posoudí jejich způsobilost k letu, jakož i schopnosti jejich pilota. Evidenční číslo modelu by pak mohl přidělovat s prefixem čísla klubu + pořadové číslo v rámci klubu. Navíc doplněna o číslo FAI licence vlastníka/pilota modelu. Takhle evidence by se pak mohla shromažďovat v národní modelářské asociaci, ale ani nemusela. Jde o to, že podle takového klíče lze každý model dohledat komu patří a z jakého je to klubu a pak už komunikovat jen se zodpovědným funkcionářem klubu, nebo jeho předsedou. Kupř policie by pak mohla snadno dohledat někoho, kto narušil pravidla provozu modelů.
Ale jiná věc je, co s neorganizovanými členy. Tam je více možností jak to řešit. Buď se stanoví, že každý musí být členem nějakého klubu, nebo umožnit individuální registraci přímo na národní asociaci.
Ale pak budou i tací, kteří na tyto pravidla kašlou a budou lítat bez registrace a tudíž i bez označení. Tak to už žádná sebedokonalejší pravidla nevyřeší, tam pomůže jen postih hříšníků. To ať si řeší státní orgány.
Možná by v tomto mohly jít za příklad rybářské svazy, kde se proti pytlákum v podstatě spojili všichni poctiví registrovaní rybáři. Funguje jakýsi úzus "bonzáctví", tedy prostě nenachají pytláka jen tak lovit, minimálně ho napomenou, nebo rovnou nahlásí na rybní stráž, nebo policii ať si s ním udělají pořádek.
Ne že by se mi takový postup v případě modelářství zrovna líbil, ale proč by slušná registrovaná většina měl snášet nelibost veřejnosti kvůli nezodpovědným anonimním narušitelům?
Ještě je ale otázka, co s mládeží a začínajícími modeláři. Ten kto ještě neví, zda ho to bude bavit, zda má na to schopnosti, jestli i ten se bude muset registrovat, nebo postačí, když za něj bude ručit nějaký registrovaný "tutor". V rybaření je to tak, že i jako neregistrovaný mohu lovit s registrovaným na jeho druhou udici, pod jeho dohledem. Tak něco podobného. Stejně je lepší, když začátečním začíná s někým zkušeným, než úplně sám. Pro něj určitě lepší, pro okolí taky.
Proč mi to stále více přípomíná doby před 89´? Již několik roků tvrdím, že modelařina jde do kopru, takhle tam půjde mnohem rychleji. Dobroserové-poslanci jako vždy v rámci lezení do brusele samozřejmě v rámci ochrany většiny prosadí létání pouze organizovaných členů pouze na modelářských letištích. Jak vidno, starým echt modelářům je o fuk, možná to některým i bude vyhovovat, a rádi budou tak, jako rybáři, udávat (celkem rád bych ty udavače rybáře viděl, příbuzný působí jako rybářská stráž, a nevzpomíná si, kdy by vyrazil na pytláky na udání, zatím si to vždy poctivě odchodil), ale mladí? Ti se na to vykašlou - počítač a web mají doma, nemusí se nikam trmácet, nikde se organizovat. Vidím to černě.
Btw, aby mě někdo nepodezříval z anarchie - jsem toho názoru, že již nyní máme dostatek zákonů na umravnění nezodpovědných jedinců.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570