mior píše:Nie, naozaj nechcem vyvolávať novú búrku ako bola v inom vlákne!
Potrebujem poradiť - vážne a seriózne.
Mám jeden milovaný model.
Keďže už horšie vidím, chcem ho zväčšiť - a to dvakrát v každom smere (čiže plošne štyrikrát, objemovo osemkrát).
Neriešme teraz pohon a iné.
Mňa teraz zaujíma, že ak model dôsledne okopírujem, teda dodržím tvary, rozmery a profil, len dvojnásobne väčšie, dá sa predpokladať, že nový model zdedí dobré letové vlastnosti? ( pre jednoduchosť rátajme, že hmotnosť vzrastie cca päťnásobne).
Poprosím o plodnú diskusiu!
Prave kvoli tym mocninam sa ti to vsetko porozchadza. Napriklad ta 4x vecsia plocha neunesie tu 8x vecsiu vahu (a to ani ked ju usetris na vahu 5x), proste plosne zatazenie bude vecsie, to budes musiet kompenzovat vecsim pohonom a rychlostou, na vahe mas k dispozicii 8x vecsiu vahu, takze asi aj 8x vecsi vykon, co by malo stacit na 2x vecsie premotorovanie co by teoreticky stacilo na zvysenie rychlosti prave na hodnotu kompenzujucu to plosne zatazenie, ale kedze je to vrtulak a prepocitas ten vykon motoru na vhodnu vrtulu, zistiz ze je pomerme mala cize pri vecsej vahe horsie dynamicke vlastnosti
Spomenute RE bude vyssie a to viac ako 2x takze ano da sa ocakavat zlepsenie, tu ale musis pripocitat horsiu manevrovatelnost vplyvom vecsich rozmerov, cize budes musiet lietat dalej, neviem ci dosiahnes to co si povodne zamyslal
a treti problem je problem materialov, tie nezmenia svoje vlastnosti, takze nevsadzal by som na to ze kridlo bude po preskalovani prislusne pevne, zober si prierez nosnika je 2x vecsi, takze 4x vecsi prierez a teda aj pevnost, vahu a odstredive sily mas 8x vecsie (aj ked tie odstredive budes mat limitovane tou obratnostou) ... treba si uvedomit ze kridlo je sice iba 4x vecsie, tak by to mohlo vyzerat ze to staci, ale musis vdaka vecsiemu plosnemu zatazenie pocitat s vecsimi rychlostami a prislusne vecsimi silami, takze to proste nestaci - proste si to predstav - je to bublinkac nejakych rozmerov, zvecsis na 2x a z pevneho bublinkoveho kridla zostane handra
suma sumarum, ten model musis cely predizajnovat, ak to urobis dobre, ma sancu lietat to lepsie, ak blbo, nepoleti to ... ale je mozne ze ten povodny vznikol hlupym downsajzovanim a po zvecseni konecne dostanes ero ako to malo povodne lietat :- )))))))))))))))))))
pokial slo o aerodynamiku, tak pokial to nie je stroj typu indoor alebo pomaloletiace hadzadlo, tak nevidim aerodynamicky problem (a to som videl direct scale indoor modelu na 5m priseru a myslim ze rovnako ako zopar dalsich ludi v tejto debate a urcite to nebolo horsie ako original, pri tom teoreticky vsetko uplne zle), teda okrem toho ze by to mozno slo urobit kusok este lepsie