LV píše:Chyba ti zakladny poznatok preco nieco lieta tak ako to lieta. Lietanie na svahu je diametralne ine ako na rovine. Lietanie na brdku ako Rana je ine ako vo Fatre, uplne ine v Alpach a uplne ine pri mori, oceane...
Nemyslím. Já jsem se letos dostal k oceánu (Bretaň), i jsem tam zkoušel létat, takže nějakou představu mám. Kromě stoupavého proudu je tam fascinující, jak i při silném větru je proudění laminární. Na tohle nejsem od nás zvyklý - tady kde lítám já v podstatě cokoli nad 5 m/s znamená brutální turbulence, s malým Mini Scoutem do vzduchu vůbec nelezu, se Sky Surferem se ve vzduchu udržím ale je to boj a nebaví mě to, a jediné použitelné je to samokřídlo ITA.
Taky si nemyslím, že pokud postavím něco ve stylu toho Fusion DLG, tak že to bude lítat tam kde lítám já a řídím já podobně, jako na nějakém videu špičkového pilota z ideálního svahu u moře. Tak namyšlený nejsem. Na druhou stranu nevidím žádný velký důvod, proč by to nemělo letět vůbec, a proč by nemělo být možné postavit to tak, aby to ve vyjmenovaných aspektech letělo líp než ten Sky Surfer.
Jsem si plně vědom, že pokud změním výchozí podmínky (třeba tu techniku stavby, rozpětí, whatever), tak můžu dostat úplně jiné výsledky. O tom ten návrh letadel je. Na druhou stranu pokud by byly i nějaké rady v rámci mnou uvedených výchozích podmínek, byl bych rád. Fakt nemá cenu na dotaz "jaké si mám koupit reproduktory" odpovídat "kup si radši sluchátka", i kdybyste byli stokrát přesvědčeni, že fakt potřebuju sluchátka

.
Nebo teda pokud vás mnou zvolený způsob stavby fakt štve, zkuste si místo toho představit ten plný polystyren řezaný tavným drátem, a i tak zkusit zodpovědět na dotazy typu
- jaké je v tomto případě vhodné zůžení hloubky profilu ke špičce - zatím plánuju 60 %, ale silný názor na to nemám, odůvodnění taky ne
- jak velké vzepětí aby to aspoň trochu bylo autostabilní, ale zase aby to bylo odolné proti poryvům větru a dalo se s tím letět na zádech (to se Sky Surferem nejde skoro vůbec - ne že by se to neuneslo, ale furt to má tendenci převracet se na jednu nebo druhou stranu, zatímco samokřídlo ITA letí na zádech s velmi malým potlačením téměř bez zásahů do křidélek)
- jak velkou šípovitost, resp. jestli skoro nulová šípovitost (průběžný nosník v nejvyšším místě profilu) něčemu vadí
- jestli flaperony v plném rozpětí, nebo až od šířky VOP jako má Ahi, jestli až do konce anebo nechat pár cm od vnějšího kraje nepohyblivý, případně jak moc flaperony od kořene křídla ke konci křídla zužovat
- jak tvarovat konce křídel, jestli má cenu snažit se dělat nějaké winglety, zakulacení náběžné hrany, prodloužení odtokové hrany a podobně
- ... a určitě jsem se chtěl zeptat i na něco dalšího, ale zapomněl jsem to

Děkuji za pochopení.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6