Vadné lipol?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
petrfm

Re: Vadné lipol?

#16 Příspěvek od petrfm »

prechodove odpory nemaji pri mereni nezatizene baterky nabijecem, nebo digitalnim multimetrem zadny vliv. i kdyby byl prechodovy odpor v radu kiloohmu, bude mereni vykazovat zanedbatelne zkresleni, takze pokud dva clanky mely pres 3v a jeden okolo dvou, stojim si za tim, ze je po nem.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
Bořík

#17 Příspěvek od Bořík »

Hin sa hukáže .... Ale pokud je nová baterka takto rozhozená, nepomůže na 95% žádné oživování.
Spočítej si čas, co budeš věnovat tomu oživování a jsem přesvědčený, že za ten čas, který tomu věnuješ, si budeš moct koupit aspoň dvě nové sady, kdybys ho věnoval tomu, co Tě živí.
ferocut

#18 Příspěvek od ferocut »

Vezmu dva piny ze servokonektoru a zapíchnu je do balančáku na ten článek, co je vybitej, na ně cvaknu kabely s krokosvorkama a ty cvaknu na nabíjecí kabel. Nastavim na nabíječce 1S Lipol a dam nabíjet na zhruba stejný napětí, co jsou ty zbylý články. Když je to hotový baterku připojim normálně a necham plně nabít. Pak vyzkoušim vybitím, zda je článek slabší, tj. za stejný čas vybíjení bude mít nižší napětí než ostatní dva. Pokud není slabší, je baterka OK, pokud je, zkusim reklamovat nebo vyhodim. Zabere mi to asi tak 5 minut na připojování a v průběhu nabíjení můžu dělat něco jinýho.
DX9 / HERON / XENO / Meridian / Edge 540QQ / Visionaire / Radian Pro / Bl 120S / Bl 230S / TRX Aton
mulda

#19 Příspěvek od mulda »

Všem moc dík za rady.Dneska sem chtěl zkusit dát nabít jenom ten jeden článek,ale napřed sem je znovu přeměřil a napětí toho článku vzrostlo přes noc na něco málo přes 3 v.Zkusil sem je teda připojit na balancer,jestli se chytne a opravdu to vzal a začal nabíjet.Po nabytí měly články 4.210 , 4.147 , 4.176.Vybil sem je a prostřední článek měl zase o cca 0.2v míň naž ostatní.Nabil sem je teda znovu a potom připojil na vyrovnávací režim.Po skončení vyrovnávání mají 3.839 , 3.834 a 3,837.Teď je skusim znovu nabít a vybít a uvidim co to udělá.
dudaj

#20 Příspěvek od dudaj »

moje gensy jsou po vybití rozhozený víc .
A to daj klidně dvojnásobný ampéry proti doporučeným trvalým bez nafouknutí.
Řekl bych, že tvoje jsou v pohodě :)
Wirda
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Wirda »

Tehdá se mi zhroutil z ničeho nic, při letu nanotech 1300 45-90c 4s. Měla pár cyklů, tvrdá a v modelu jí to slušelo. Najednou začal padat výkon, tak jsem přistál a dva články zhroucený asi na 2.5, další normál. Doma jsem jí pomalu vybil balancérem, pak jsem jí dal několik vlažných ciklů, baterka se srovnala a pak držela další sezonu a půl, kdy už byla opotřebená celá. Takže marná snaha to není. Ale včera jsem zažil peklo. Zkušebně jsem dával do modelu baterku TGY 5000 6s 20c, která má letošní sezonu, jako nová, z letadla vyndaná vždy lehonce vlažná... Upínám do zipu, nezapojenou, ani za dráty jsem jí nedržel. A najednou ššššššššššššššš,fůůůůůůůůůůůůůůů a jeden krajní článek začal hořet, teda jen dýmit a samozřejmě se mi roztekla baterka v ruce. To vše v ložnici na posteli. A nedovedete si představit, jak nekoněčně dlouho trvá jí vyrvat z modelu a doletět na balkon! Naštěstí to zůstalo jen u smradu v bytě a ženská s klukem byly na noc u rodičů... :lol: Ale prdel jsem měl v kalupu a nevim co jí stalo, jestli tam byl nějakej kraťas. Ostatní články v pohodě.
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek. :D
tomashr

#22 Příspěvek od tomashr »

Bořík píše:Hin sa hukáže .... Ale pokud je nová baterka takto rozhozená, nepomůže na 95% žádné oživování.
Spočítej si čas, co budeš věnovat tomu oživování a jsem přesvědčený, že za ten čas, který tomu věnuješ, si budeš moct koupit aspoň dvě nové sady, kdybys ho věnoval tomu, co Tě živí.

To jsou ale děsné kecy - o jakém ztraceném čase to píšeš? Prostě se vezme kablík s dvěma piny lámací lišty, na nabíječce se zapne zcela standardní program pro nabíjení jediného článku a postupně to připojuješ na jednotlivé články balančního konektoru... Ideální aktivita večer u televize, vynaložený čas reálně nulový - tohle prostě není něco, u čeho člověk sedí.

No a po tomto nabití po jednom článku se uvidí - buď se budou baterky v provozu intenzivně rozjíždět i nadále, pak je to na likvidaci (či u koupě v CZ na pokus o reklamaci), ale není zas tak neobvyklé, že bude baterka v pohodě. Už jsem na tohle párkrát narazil - články bezvadné, ale nějaká fušeřina při kompletaci, kdy prostě nesrovnali napětí jednotlivých článků. Ke cti danému "výrobci" to neslouží, ale náprava poměrně snadná.
mulda

#23 Příspěvek od mulda »

Ahoj, objednal jsem si u Pecky lipolky Gens 4s 5500mAh. Když mi přišly, hned jsem je změřil a jedna měla rozdíl na článcích až 0,030V, což mi přijde na novou baterku docela dost. Zkusil jsem jí nabít, jestli se nesrovná, ale k mému překvapení měla po nabití rozdíl přes 0,100V. Nabíjel jsem nabíječkou, kterou nabíjim pořád a nikdy neni problém. Zkusil jsem jí znovu vybít a nabít a najednou se srovnala na 0,011V, což už je dobrý.Teď nevim jestli jí mam věřit a lítat, nebo jí radši reklamovat.
jio

#24 Příspěvek od jio »

Změřil bych vnitřní odpor jednotlivých článků. Pokud bude cca stejný, tak je spíše problém v nabiječce.
Jinak ty setiny V mohou jít také na vrub způsobu měření a typu použitého voltmetru.
PetrD

#25 Příspěvek od PetrD »

mulda píše:Teď nevim jestli jí mam věřit a lítat, nebo jí radši reklamovat.

Nepíšeš, zda jsi nabíjel s balancováním (vypadá to že ne), nebo bez něj. Sice balancování u baterek v provozu používám minimálně, ale u nové baterie nebo takové, která delší dobu ležela je to skoro nutnost, už jenom z důvodu bezpečnosti. Pokud se po jednom nebo několika málo srovnání balancérem bude napětí na článcích rozcházet, pak je to teprve na reklamaci.
mulda

#26 Příspěvek od mulda »

Díky za reakce. Samozřejmě, že jsem nabíjel s balancováním. Jinak ani nenabíjim. Proto mě taky zarazilo, když po prvním nabití byl takovej obrovskej rozdíl. Po dalších dvou cyklech se to sice srovnalo, ale stejně nevim, co si o tom mam myslet.
Nabíječka je taky v pohodě, nabíjim s ní několik let bez problémů.
Vnitřní opor bohužel nemam čim změřit.
Solim Namez

#27 Příspěvek od Solim Namez »

Rozdíl mezi články jedna setina voltu? Osobně bych rychle běžel do baumaxu, koupil ocelovou pokladnu, do ní zamknul tuto baterii a rychle ji zakopal nejméně 135 cm hluboko pod zem. Ale je to jen můj názor, nikomu ho nenutím, :lol:
Jinými slovy: vůbec bych to neřešil.
PetrD

#28 Příspěvek od PetrD »

mulda píše:...Nabíječka je taky v pohodě, nabíjim s ní několik let bez problémů.

Pokud byl na nové baterii rozdíl 0.03V a po nabití s balancerem rozdíl 0.1V, netroufal bych si tvrdit, že ta nabíječka je v pohodě :wink: .
mulda

#29 Příspěvek od mulda »

Solim Namez píše:Rozdíl mezi články jedna setina voltu? Osobně bych rychle běžel do baumaxu, koupil ocelovou pokladnu, do ní zamknul tuto baterii a rychle ji zakopal nejméně 135 cm hluboko pod zem. Ale je to jen můj názor, nikomu ho nenutím, :lol:
Jinými slovy: vůbec bych to neřešil.

Neřešim tu jednu setinu V, co to má teď, ale tu desetinu V, co to mělo po prvním nabití. To už je moc.
mulda

#30 Příspěvek od mulda »

PetrD píše:Pokud byl na nové baterii rozdíl 0.03V a po nabití s balancerem rozdíl 0.1V, netroufal bych si tvrdit, že ta nabíječka je v pohodě :wink: .

No já si to troufam tvrdit, protože ji mam několik let a nikdy nebyl jedinej problém. Vždycky balancovala v pohodě a je to tak i teď, když tam dam jinou baterku. Je to Hyperion, takže žádnej shit.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“