DX6i alkalicke AA nebo akumulatory?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Míra 66

Re: DX6i alkalicke AA nebo akumulatory?

#16 Příspěvek od Míra 66 »

No,ono to není zas tak jednoduché,jestli tě to ukazuje 5V pak jeden článek by měl mít 5V:4články=1.25V na článek.To jsou jště dost nabyté.Vybíjet by si je měl na přibližně 0.9V na článek 4x0.9=3.6V Klasicky by se mělo nabíjet 0.1C asi 12-13hodin.To C je kapacita,v tvém případě je 1C=2600mAh,0.1C tedy je 260mAh.Tak že by si měl nabíjet přibližně 260mAh po dobu 12-13h.Jestli náš zdroj 300mAh pak dobu úměrně zkrať,řekněme na 10hodin.Plně nabyté by měli mýt asi 1.5Vx4články=6V ovšem po odpojení ze zdroje to rychle klesne právě na těch přibližně 5V.Když budeš nabíjet tím 300mAh zdrojem kontroluj teplotu,články by se neměli moc zahřát,když budou mírně teplé,nevadí.
Alli25
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Alli25 »

Chci na to ale koupit nove clanky s kapacitou 2200mAh, ktere ale maji snizene samovybijeni.
V tom pripade bych mel 0,1C 220mAh takze na plny stav bych mel nabijet proudem 300mA asi 9,5h

No jo, jenze ve vysilacce nemuzu nechat vybijet baterky nadoraz. To by byl hazard. Takze pokud budu nabijet ne plne vybite baterky, tak je potreba dobu zase umerne zkratit ze?
Solo Pro V2 - HK450 - HK500 - Blade mCPX - EasyCub
Spektrum DX6i - Phoenix 4
coro

#18 Příspěvek od coro »

Prúd nad 150 až 200mA podľa mňa nie je rozumné použiť na baterky uzavreté vo vysielači. Ak im niečo škodí, tak vysoká teplota. V nabíjačke na stole sa chladia vzduchom, ale vo vysielači nie.

Ani deltapeak sa nemusí pri takom nabíjaní prejaviť. Je to malý prúd na to aby spoľahlivo nastal a nabíjač vypol..
Navyše nepovažujem za rozumné snažiť sa vybíjať vysielačom baterky blízko k úplnej kapacite. Aby to náhodou neskončilo ešte za letu...

Najrozumnejšie by bolo použiť normálny nabíjač nastavený na 100mA a dobiť to hocikedy po lietaní... Trochu, aj keď je vybitá len malá časť kapacity, ale netreba tam samozrejme tlačiť 3000mAh.
A keby to malo byť rýchlo tak viac prúdu, od 500mA aby sa DP prejavil až asi do 1A (ja sa snažím vysielačovým dávať max 500mA ale v hračkách prežívajú 1A zatiaľ úplne v pohode) - ale zásadne len s teplomerom nastaveným na vypnutie pri nejakých 40-50 stupňoch (podľa počasia, v horku je 40 hneď tak sa musí viac, ale inak nemá význam ísť nad 40 stupňov)..
Lebo si myslím že keď sa nechajú na 300mA zavreté vo vysielači, prehrejú sa a bude to pre ne horšie ako keby to niekto nabíjal 1A ale dal si na tú teplotu pozor. S dobrým nabíjačom zostanú takmer studené.
Míra 66

#19 Příspěvek od Míra 66 »

Přesně tak,hodně důležité je kontrolovat teplotu.Když budeš nabíjet články které budou mít třeba 4.4V to je 1.1V-článek,dobu zase o něco zkrátíš.Ono se to přesně moc nedá,vznikají nějaké ztráty dtd.Musíš to vyzkoušet.v tvém případě bych nabíjel když by měli články asi 4,6V tak 6 hodin.Když se články nebudou hřát nech je tam klidně dýl,jak se říká přez noc.Ono taky jde o to jestli ten zdroj opravdu dává těch 300mA,jestli máš možnost změř to.
Alli25
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Alli25 »

takze pokud to sesumiruju, tak je lepsi to nabijet radsi nizkym proudem (a budu to moct nabijet kdykoliv) aby zustaly studene nez kdyz tam budu poustet 300mA s tim, ze budou horke. Uvidime jak se to bude zahrivat s tim zdrojem co mam a kdyz tak zkusim sehnat slabsi zdroj
Solo Pro V2 - HK450 - HK500 - Blade mCPX - EasyCub
Spektrum DX6i - Phoenix 4
Míra 66

#21 Příspěvek od Míra 66 »

Pochopil si to dobře. :D
coro

#22 Příspěvek od coro »

Nedávno som dostal k hračke nabíjač do 230V, kde je to celkom zaujímavo riešené. Zaujímavé na tom mi pripadá, že to funguje - je tam trafo na nejaké napätie cca asi 6V (možno trošku menej?? ) ale pozor nie efektívna hodnota, ale naprázdno bez záťaže a po usmernení a s kondenzátorom.. ten sa nabije na tých 6V. A už len rezistor (a navyše ledka). Keď sú 4 nikláky v hračke vybité, tečie cca 300mA, aj viac - ale keď sú nabité prúd klesá pod 50mA a dokonca aj pohasína ledka...
Myslím si o tom že to je hodne rizikové (niekto má v zásuvke 230, niekto 190V a občas to niekomu kolíše medzi tými hodnotami..), udivuje ma že to naozaj funguje.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jyrry »

coro píše:.... celkom zaujímavo riešené. .... udivuje ma že to naozaj funguje.

no ja nevim, ale asi 80 let se tak delaly celkem bezne dostupne nabijecky na auto/moto baterky ... :-)
jyrry.webnode.cz
Janek2

#24 Příspěvek od Janek2 »

Zdravím, Rampa píše:
Používám nabíjecí tužkovky Eneloop 2000. Nabijím je mimo vysílačku. Taky mě to štve, že je + a - přehozenej. Tohle by snad mělo být standartně u všech výrobců stejný a nedělat z lidí idioty aby si kupovaly jen ty jejich nabíječky.
Já jsem si to nabíjení vyřešil posvém. Rozdělal jsem vysílačku a přepájel sem v ní ty dva dráty na nabíjecím konektoru tak, že teď je to jak to má být. Plus na středu a mínus venku. A je to. :lol: :lol:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jyrry »

Janek2 píše:Zdravím, Rampa píše: ...

No, možná to za těch 7 uplynulých roků nějak vyřešil ;-)
jyrry.webnode.cz
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Pajas »

Já normálně ty tužkovky nabíjím tak, že je vyndám z DX6i a dám do nabíječky :-).
DXS

#27 Příspěvek od DXS »

Pajas píše:Já normálně ty tužkovky nabíjím tak, že je vyndám z DX6i a dám do nabíječky :-).

Janek2 píše:Zdravím, Rampa píše:

Vy jste mi teda experti 8O
Řešit tu sedm let "mrtvé" téma, jak už jyrry zmínil.
Trochu se proberte :!:
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Pajas »

Náhodou, já tu DX6i furt používám :D. A odpověděl jsem spíš z legrace ;-). Aspoň je vidět, jak ten čas letí - jako by to bylo včera, kdy toto téma bylo aktuální :(
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“