Čínský soustruh/frezka AT320 - instalace, zkušenosti
Re: Čínský soustruh/frezka AT320 - instalace, zkušenosti
Určitĕ tak.
Ale jakou přidanou hodnotu přináší ta bez reverzu? Po překonání jistého momentu, nebo zdvihu závitníku začne prokluzovat, nebo co?
Ale jakou přidanou hodnotu přináší ta bez reverzu? Po překonání jistého momentu, nebo zdvihu závitníku začne prokluzovat, nebo co?
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Při správně nastaveném momentu spojky je to neskutečně rychlé a bezpečné i u slepých děr. Při dojetí na dno začne přeskakovat spojka a tím že je závitník axiálně odpružený, se relativně prodlouží čas pro reverzování vřetena. Musíš ale alespoň přibližně koníkem sledovat stoupání. Ty hlavičky jsou spíš určené pro CNC kde je v programu nastavený závitový cyklus s nastavenou hloubkou závitu, který se automaticky postará i o ten reverz otáček.
Lark píše:... Ty hlavičky jsou spíš určené pro CNC kde je v programu nastavený závitový cyklus s nastavenou hloubkou závitu, který se automaticky postará i o ten reverz otáček.
Na CNC (frézce) řežeme i tváříme závity se závitníky upnutými natvrdo, postará se i o stoupání.
jyrry.webnode.cz
jova píše:
Tak mi jí ukažAni jedna, tebou uvedené, to není.
Třeba Schaublin 120-59.030
byly dva typy - jedna levnější - ta má axiální nezávislé odpružení (tlak silově, tah lehce) a nemá protáčecí rohatkovou čelní spojku (je unášená pouze perem) a pak drahá, pro slepé díry - ta má tu navíc složitou čelní rohatkovou spojku.
Obě byly původně dělané na klasické revolvery a pozdější HP, používaly se i na 125 a 128 CNC.
Ty samý hlavy dělal i Písek, pro vačkový automaty, akorát na rozdíl od těch originálů fungují o dvě
VTjr píše:Určitĕ tak.
v té pořádné, od SCH žádná "klasická" momentová spojka není - je v ní celý cvakací - vytahovací mechanismus, ktrerý při správném povytažení na přesnou hodnotu začně přeskakovat (ve směru otáček), ale v druhém směru je tam čelní "rohatková" volnoběžka - takže jakmile se pak zareverzuje (natvrdo, co mašina dá) tak se to už neprotáčí a přes ty axiální pružiny se to "gumově axiálně" vytočí (za současné jízdy revolveru zpět) ven.
Výhodou je, že nemusí se řešit setrvačnosti vřetene a tyče v podavači při reverzaci, protože to reverzuje furt přesně v stejné poloze (místě) - dané povytažením té "volné" části ven.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem si jistý, jestli se oba bavíme o stejném druhu spojky. VTjr a já se ptáme na spojku, která by měla umět sama vytočit závitník bez rezervace soustruhu, pouze po překročení nastaveného maximálního momentu. Tohle vážně ta Schaublin spojka umí? Dohledat se mi jí nepodařilo a ani mi není jasné, co by jí vytáčelo v okamžiku, kdy je už závitník v otvoru volný.
Z Larkovy odpovědi mi vyplynulo, že takové spojky existují, proto jsem i já chtěl vědět, jak vypadají a na jakém principu fungují.
Z Larkovy odpovědi mi vyplynulo, že takové spojky existují, proto jsem i já chtěl vědět, jak vypadají a na jakém principu fungují.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Děláte s tím caráty jako kdyby jste každej den 8 hodin řezali závity jeden za druhým.
Modelář na svý bastlhajtře přeci nic takovýho nepotřebuje, poradí si jinak. 
A nebo se zeptejte Tumlíka, on Vám to vysvětlí.
A nebo se zeptejte Tumlíka, on Vám to vysvětlí.
jova píše:Nejsem si jistý, jestli se oba bavíme o stejném druhu spojky. VTjr a já se ptáme na spojku, která by měla umět sama vytočit závitník bez rezervace soustruhu, pouze po překročení nastaveného maximálního momentu. Tohle vážně ta Schaublin spojka umí? Dohledat se mi jí nepodařilo a ani mi není jasné, co by jí vytáčelo v okamžiku, kdy je už závitník v otvoru volný.
Nějak mi není jasné, o čem je jako řeč.
Závitovací hlavy pro vrtačky jsou reverzační (protože hlava je naháněná od vřetene vrtačky - u vrtačky se obvykle
Závitovací držáky ("hlavy") pro soustruhy (běžné - NE s poháněnými nástroji) jsou pro změnu nereverzační - protože pinola v koníku nebo díra v revolveru se u obvyklého soustruhu netočí, točí se dílec - a protože se netočí ta pinola, tak jaksi není důvod, aby v hlavě byl nějaký reverzační mechanismus - protože by tam byl k ničemu, když ho stejně nemá co pohánět.
Tudíž hlavy pro vrtačky se používají pro vrtačky, hlavy pro soustruhy se používají na soustruhu. Samozřejmě, pokud je někdo masochista a nebo má jako životní styl "cesta sice byla delší, ale horší", tak může klidně používat vrtačkovou hlavu na soustruhu a soustruhový závitovací držák na vrtačce.
----------
Já (protože v názvu vlákna je slovo "soustruh") popisoval držáky na soustruh. Proč tu někdo popisuje fci hlavy na vrtačku, v vlákně o univerzálním soustruhu, to nějak nechápu.
Kdybych to aspoň jednou viděl v praxi, tak se tady neptám.
No neviděl. Ja jsem soustružník/frazař jen amatér i když s 36-letou praxi. A za to se nestydím, když něco nevím, tak se zeptám.
Jedno jsem z toho pochopil, že ať už to funguje jak chce, pro kutila to kupovat nemá smysl. I to je cenná, asi ta nejcennější informace, kterou jsem dostal - ostatní je prostě jen a jen pro zajímavost. Já se často zajímám i o takové věci, které mi momentálně nejsou k ničemu, ale chci vědět jak to funguje. A nejednou se stalo, že jsem později tyto znalosti využil. Nic z toho, co se člověk naučí, nebo pozná, není zbytečné.
Bohužel Lark nám z týhle debaty definitivně vypadl.
Čest jeho památce.
No neviděl. Ja jsem soustružník/frazař jen amatér i když s 36-letou praxi. A za to se nestydím, když něco nevím, tak se zeptám.
Jedno jsem z toho pochopil, že ať už to funguje jak chce, pro kutila to kupovat nemá smysl. I to je cenná, asi ta nejcennější informace, kterou jsem dostal - ostatní je prostě jen a jen pro zajímavost. Já se často zajímám i o takové věci, které mi momentálně nejsou k ničemu, ale chci vědět jak to funguje. A nejednou se stalo, že jsem později tyto znalosti využil. Nic z toho, co se člověk naučí, nebo pozná, není zbytečné.
Bohužel Lark nám z týhle debaty definitivně vypadl.
Čest jeho památce.
MPml píše:... Proč tu někdo popisuje fci hlavy na vrtačku, v vlákně o univerzálním soustruhu, to nějak nechápu.
Milane, jako bys to neznal z Mojehobby...
jyrry.webnode.cz
jyrry píše: MPml ... Proč tu někdo popisuje fci hlavy na vrtačku, v vlákně o univerzálním soustruhu, to nějak nechápu...
Milane, jako bys to neznal z Mojehobby...
Copak jsem věděl, že je to jen na vrtačku/frézku?
Samozřejmě i tohle vlákno by se dalo vyčistit. Ale stojí to za to?