Bez fail safe už ani ránu...

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
Hyblos

Re: Bez fail safe už ani ránu...

#16 Příspěvek od Hyblos »

Já jsem si vyzkoušel fail safe na 2m větroni. Když jsem koupil rádio Flash 7 tak jsem si na přijímači Optima 7 nastavil doma v pokoji nějaké výchylky od oka. Pak jsem to vůbec neřešil. 2 roky jsem nabíjel baterky přes konektor vysílačky (v sérii 4 tužkovky). No a za ty 2 roky se to tvářilo nabité a nedávno jak jsem lítal mě začal vysílač hvízdat a netušil jsem co se děje. Zachvilku letadlo z asi 50m bez kontroly ve vývrtce rovnou do zoraného pole. Posbíral jsem trosky a doma té záhadě přišel na kloub (jeden článek byl uplně vybitý). Měsíc jsem polistyrenové letadlo lepil a včera to zase vytáhnul. Předtím jsem si doma nastavil FS výchylky na 0 a směrovku naplno vytočenou. Zalítal jsem si parádně, líp jak před opravou. No a pak mě napadlo že nastoupám a zkusím si co to udělá v nouzovým režimu. Vypl jsem vysílačku, letadlo přešlo do spirály a než jsem stihl v panice vysílačku znovu pustit, tak se mě to slepený letadlo z 50 metrů opět rozstřelilo o travnatý pole. :roll: Každopádně si začínám myslet, že když budu točit termiku, ostře točit s křidélky i výškovkou, a náhodou vypadne vysílač, tak to do vývrtky nebo spirály půjde tak jak tak, i když se serva vrátí do "0" polohy. Nebo je to jinak :?: Tu druhou chybu co jsem udělal, že jsem opomenul uložit FS výchylky po vytrimování modelu. :?
LV
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od LV »

Hyblos píše:Každopádně si začínám myslet, že když budu točit termiku, ostře točit s křidélky i výškovkou, a náhodou vypadne vysílač, tak to do vývrtky nebo spirály půjde tak jak tak, i když se serva vrátí do "0" polohy. Nebo je to jinak :?:

Záleží od nastavenia modelu, ale vetroň po vrátení kormidiel do "0" s najväčšou pravdepodobnosťou so špirály vyletí.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
prikrylm

#18 Příspěvek od prikrylm »

To s kormidlem naplno mě taky napadlo, zatím neodzkoušel v reálu, ale simulátor provádí na plné kormidlo něco podobného - padá do vývrtky, ale pomáhá menší výchylka kormidla (tak aby ještě fungovalo vzepětí křídel) a trochu přizvednout výškovku. Asi to chce vyzkoušet a pak nastavit failsafe na vyzkoušené hodnoty.

Optimálně pak mít na nějaký přepínač "simulaci" pozic serv, abych nemusel vypínat rádio. Vypnutí rádia je moc ošemetná věc. :) - tedy pokud nemám na zotavení dost dlouhou dobu. (rozuměj zjistit, co se stalo, zapnout rádio, vyřešit všechny bezpečnostní featury po zapnutí a navázání spojení. Pak znovunalezení modelu na obloze a případné zachraňovací manévry. Pokud letadlo není aspoň v 50m, tak bych rádio nevypínal.)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „Auta“