Jo a za mě, tlačná vrtule je vše v nule, motor není třeba vyosit ani potlačovat oproti tažný, alespoň u Xenie s křídlem rovná deska.
Proč je u letadel tažná vrtule běžnější než tlačná?
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Re: Proč je u letadel tažná vrtule běžnější než tlačná?
Já bych nebyl tak kategorickej. Proč ti "dementi" od Convairu nacpali na B36 6 tlačnejch vrtulí? Z plezíru to asi nebylo, nějakej důvod to asi mělo. Někde jsem četl, že tlačný vrtule mají větší učinnost. Asi se hnali za co nejlepším využitím motoru R-4360-53 o výkonu 3200 kW.
Jo a za mě, tlačná vrtule je vše v nule, motor není třeba vyosit ani potlačovat oproti tažný, alespoň u Xenie s křídlem rovná deska.
Shorty píše: Mám Delfína s dmychydlem ( myslím, že je to vlastně taky vrtule) v těžišti. Mám tažnej nebo tlačnej pohon a co že mi to ofukuje křídla, když to jde trupem? A proč to letí, když to vlastně nic neofukuje?
Človeče Shorty,
ty si zlatý človek. Ale buď opatrný, buď v strehu.
Keď som sa ja vo vlákne o orienácii tlačnej vrtule pozastavil nad tým, že model EasyStar, ktorý zmieňoval zakladateľ toho vlákna, tiež nezapadá do učebnicovej definície, tak ma tí, čo sa nepýtajú ale len odpovedajú, skoro zlynčovali.
........................................
Inak: moja vďaka patrí Celeronovi za konštruktívny prístup.
leone píše:..
Ano vím, ale je to spíš specifický požadavek pro konkrétní model. Výhoda je, když si můžu vybrat. Když musím dát, nebo chci dát zadní pohon, asi neřeším výhody, ale kompromisy - něco za něco.
To ofukování samokřídel- je to model od modelu. Většinou mají samokřídla jeden motor a tam je vrtule mezi křidélky, takže nesaje vůbec nic z křidélek.
Když je pohon tažný, křidélka se dělají až ke středu a pak se ofukují. Zase záleží, jestli je tam kousek trupu a nějaký rozptyl a podobně.
Ale je tam druhá věc. Nasávaný vzduch a jeho efekt na křidélko je úplně jiný, než ofuk.
Při foukání se za vrtulí vzduch koncentruje za ní . Při sání se před vrtulí napřed naředí vzduch a pak se začne do toho místa s nižším tlakem jakoby sbíhat
ze stran i ze předu. Takže to proudění není tak vydatné jako za vrtulí. Dej ruku před větrák a za větrák - třeba půl metru. Před větrákem neucítíš téměř nic
a za větrákem slušný proud vzduchu. Takže i když se bude nasávat přímo z křidélka, účinek bude znatelně menší. O kolik zas záleží na řadě věcí.
Tyhle účinky se prostě musí řešit u každého modelu jinak.
No a u toho nasávaného vzduchu ten efekt se znatelně snižuje při letu. Ale jak to má rychlost, už je to jedno pro řízení modelu.
Dát vrtuli za křidélka není rozumný. Hlavně proto, protože v nasávaném vzduchu před vrtulí při výchylce vzniká turbulence a tím se sníží efektivita vrtule.
Jinak mám i výhrady k přirovnávání aut se zadním a předním pohonem. Tam to prostě naprosto nesouvisí.
Létám často s edf modely. A pokud se nedostane člověk na pádovou rychlost, je naprosto jedno, jestli něco je tažený, nebo tlačený. Na nízké rychlosti je
ofuk křidélek samozřejmě výhoda. Prostě od určité nízké rychlosti přestávají být křidélka účinná a v této situaci ofuk pomůže.
Celeron píše:.
Pokud máš v nule výškovku s křídly a bez vzepětí, často není potřeba vyosovat ani ve předu.
A ta vyšší účinnost je zase otázka v jaké situaci. Pokud bude z jakéhokoli důvodu před vrtulí vznikat turbulence, máš po účinnosti
Přesně z tohodle důvodu není dobrý dělat edf s vrtulí za motorem.
Shorty píše:Po přečtení obou vláken jsem na mašli. Doteď jsem si v klidu lítal.
Mám Delfína s dmychydlem ( myslím, že je to vlastně taky vrtule) v těžišti. Mám tažnej nebo tlačnej pohon a co že mi to ofukuje křídla, když to jde trupem? A proč to letí, když to vlastně nic neofukuje?
A proč by ti to nelétalo ?
Všechno lítá co křídla má
Ale až to utáhneš v zatáčce jako kdysi já s malým Albikem, Tak jseš na zemi o poznání rychleji, než s akrobatem s vrtulí před čumákem
dudaj píše:Tak tažná má všechny výhody ...
Hlavní výhodou je, že funguje jako ventilátor. Je vpředu proto, aby ochlazovala za letu pilota. Když se zastaví, pilot se začne potit.
dudaj píše:
A proč by ti to nelétalo ?
Všechno lítá co křídla má![]()
Ale až to utáhneš v zatáčce jako kdysi já s malým Albikem, Tak jseš na zemi o poznání rychleji, než s akrobatem s vrtulí před čumákem.
Dyk já si jen trochu píchnul
Tahle debata mi přijde úplně zbatečná, ale bavilo mě to číst a tak jsem tam musel něco dát abych to mohl sledovat.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
jio píše:Hlavní výhodou je, že funguje jako ventilátor. Je vpředu proto, aby ochlazovala za letu pilota. Když se zastaví, pilot se začne potit.
1. Ty by ses nepotil, když ti vysadí motor a pod tebou jen les?
2. V tom případě nás ve válečných filmech pěkně lakujou. Normálně přistanou a zpocení jsou i na koulích.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Já se potil i když se to přede mnou vrtělo a furt to nechtělo stoupat stejně rychle, jak jsem byl navyklý z modelů. A to se prosím v Nesvačilech startuje z kopce. 
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Narazil som na vyjadrenie akéhosi zahraničného konštruktéra skutočných lietadiel a ten porovnáva výhody a nevýhody ťažnej a tlačnej vrtule nasledovne:
Existuje niekoľko dôvodov, prečo je konfigurácia ťažného usporiadania pohonu populárnejšia ako
konfigurácia tlačného usporiadania.
Svetlá výška.
Aby bolo možné vzlietnuť, lietadlo musí mať možnosť zdvihnúť nos. Ak je vrtuľa vzadu, znamená to,
že v rozhodujúcej chvíli je vrtuľa bližšie k zemi a je zraniteľnejšia voči kameňom a veciam
vyhodeným podvozkom. Znamená to tiež, že je potrebný dlhší (a teda ťažší) podvozok.
Účinnosť.
Na rozdiel od rôznych hypotéz je konfigurácia ťažného usporiadania pohonu skutočne efektívnejšia.
Ovládanie môže byť niekedy sťažené chaotickým prúdením vzduchu po ovládacích plochách, ktoré je
spôsobené obtekaním vrtule. Ale samotná vrtuľa je o 5% - niekedy až o 15% - efektívnejšia, keď je
namontovaná vpredu, pretože má pred sebou hladký - nezvírený prúd vzduchu. Okrem toho, zatiaľ čo
obtekanie krídla nad krídlom zvyšuje odpor pri chaotickom - zvírenom prúdení vzduchu, na druhú
stranu to výrazne zvyšuje vztlak, skracuje dĺžku vzletu a znižuje pádovú rýchlosť.
Hluk.
Tlačná vrtuľa musí, ako sa hovorí, „rozsekať prúd vzduchu“ za lietadlom, po tom, čo krídla a trup
lietadla narušili prúdenie. To znamená, že tlak a hustota vzduchu sa líšia všade okolo vrtule.
Táto nehomogenita spôsobuje vibrácie, zvyšuje hluk a znižuje životnosť.
Chladenie.
Vrtuľové lietadlá používajú vzduchové chladenie, pretože voda je príliš ťažká. Bez toho, aby
obtekanie podporovalo prúdenie vzduchu okolo motora, môže byť chladenie problémom.
Ťažisko.
Ťažisko lietadla sa väčšinou nachádza v prednej časti krídla. Motor je jednou z najťažších súčastí lietadla,
takže ak je vzadu, musí sa na dodržanie ťažiska veľa ďalších vecí posunúť dopredu.
Existuje niekoľko dôvodov, prečo je konfigurácia ťažného usporiadania pohonu populárnejšia ako
konfigurácia tlačného usporiadania.
Svetlá výška.
Aby bolo možné vzlietnuť, lietadlo musí mať možnosť zdvihnúť nos. Ak je vrtuľa vzadu, znamená to,
že v rozhodujúcej chvíli je vrtuľa bližšie k zemi a je zraniteľnejšia voči kameňom a veciam
vyhodeným podvozkom. Znamená to tiež, že je potrebný dlhší (a teda ťažší) podvozok.
Účinnosť.
Na rozdiel od rôznych hypotéz je konfigurácia ťažného usporiadania pohonu skutočne efektívnejšia.
Ovládanie môže byť niekedy sťažené chaotickým prúdením vzduchu po ovládacích plochách, ktoré je
spôsobené obtekaním vrtule. Ale samotná vrtuľa je o 5% - niekedy až o 15% - efektívnejšia, keď je
namontovaná vpredu, pretože má pred sebou hladký - nezvírený prúd vzduchu. Okrem toho, zatiaľ čo
obtekanie krídla nad krídlom zvyšuje odpor pri chaotickom - zvírenom prúdení vzduchu, na druhú
stranu to výrazne zvyšuje vztlak, skracuje dĺžku vzletu a znižuje pádovú rýchlosť.
Hluk.
Tlačná vrtuľa musí, ako sa hovorí, „rozsekať prúd vzduchu“ za lietadlom, po tom, čo krídla a trup
lietadla narušili prúdenie. To znamená, že tlak a hustota vzduchu sa líšia všade okolo vrtule.
Táto nehomogenita spôsobuje vibrácie, zvyšuje hluk a znižuje životnosť.
Chladenie.
Vrtuľové lietadlá používajú vzduchové chladenie, pretože voda je príliš ťažká. Bez toho, aby
obtekanie podporovalo prúdenie vzduchu okolo motora, môže byť chladenie problémom.
Ťažisko.
Ťažisko lietadla sa väčšinou nachádza v prednej časti krídla. Motor je jednou z najťažších súčastí lietadla,
takže ak je vzadu, musí sa na dodržanie ťažiska veľa ďalších vecí posunúť dopredu.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
Celeron píše:Já bych nebyl tak kategorickej. Proč ti "dementi" od Convairu nacpali na B36 6 tlačnejch vrtulí? Z plezíru to asi nebylo, nějakej důvod to asi mělo. Někde jsem četl, že tlačný vrtule mají větší učinnost. Asi se hnali za co nejlepším využitím motoru R-4360-53 o výkonu 3200 kW.
https://ww2aircraft.net/forum/threads/b ... her.32590/
Shorty píše:
Dyk já si jen trochu píchnul.
Tahle debata mi přijde úplně zbatečná, ale bavilo mě to číst a tak jsem tam musel něco dát abych to mohl sledovat.
Já vím. Mě taky přijde o ničem, protože kdo se trochu zamyslí, tak jsou ty věci jasný .
Napíši SZ
To je zas jednou dobrá rada nad zlato... Jestli je motor tažný nebo tlačný je jedno, na vyosení má vliv poloha motoru vůči těžišti a tomu jaký je úhel seřízení. Pokud na klasickém letadle s nosným profilem přidám plyn, tak letadlo zrychlí, což má za následek že začne stoupat ( jiný vztlak a jiný klopný moment - začne zvedat čumák a navíc na vyšší rychlost potřebuje menší úhel seřízení - aby byl zachován stejný vztlak) tak proto se vyosí motor dolů, při vyšším tahu motoru se právě ten potřebný menší úhel seřízení "udělá" tím že motor to táhne dolů a to platí pro tažný i tlačný.
Celeron píše:Já bych nebyl tak kategorickej. Proč ti "dementi" od Convairu nacpali na B36 6 tlačnejch vrtulí? :
Tipnul bych si - křídla do šípu ?
Ad B36 - tak obecně u motorů na křídle by neměla být účinnost horší - obtékání křídla je "kultivovanější" a tak to výše zmíněné rozsekání proudu vzduchu nebude na rozdíl od trupové gondoly tak velký problém. Naopak by mne nepřekvapila lepší účinnost křídla - máš v podstatě celé křídlo čisté, motory jsou až za ním, kde už je obtékání vždy trochu turbulentní, zatímco přední část křídla, kde se dá udržet optimálně laminární obtékání, je čistá.
Letadlo je přitom už tak velké a rychlé, že přínos ofukování křidélek při menší rychlosti v podstatě nikoho nezajímá...
Ono se to asi nedá brát úplně obecně - u některých skutečných letadel jsou tlačné vrtule opravdu jen z konstrukčních důvodů (výhled, rozložení hmotností, přidání druhého motoru a tak), u jiných bych ale úplně nevylučoval ani tu lepší efektivitu...
Letadlo je přitom už tak velké a rychlé, že přínos ofukování křidélek při menší rychlosti v podstatě nikoho nezajímá...
Ono se to asi nedá brát úplně obecně - u některých skutečných letadel jsou tlačné vrtule opravdu jen z konstrukčních důvodů (výhled, rozložení hmotností, přidání druhého motoru a tak), u jiných bych ale úplně nevylučoval ani tu lepší efektivitu...