Samokřídla obecně

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Samokřídla obecně

#46 Příspěvek od jyrry »

ludicek píše:...... sedí to s grafickým výpočtom ťažiska. Mám zásadu 18% a uvidí sa.

Myslím (a mám vyzkoušeno) že to velmi výrazně ovlivňuje šípovitost.
jyrry.webnode.cz
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od ludicek »

ano, moje majú všetky 0°sipovitost.
ZS-Man

#48 Příspěvek od ZS-Man »

Zdravim,
chtel bych se zeptat jestli je mozne u 4-servoveho samokridla pouzivat "vyskovku" take jako brzdu? Vyklopit ji dolu o 90°, kompenzovat to kridelkami nahoru. Bude to u samokridla fungovat? Ma smysl se o to pokouset?
Jedna se o DLG, rozpeti 1,5m.
Diky.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Celeron »

S brždením bacha. Když natažením "zabrzdím" Xenii nebo Arabelu tak sice nespadne do šturcky ale vydá se dolů po dráze připomínající schody.
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od HavelAircraft »

ZS-Man píše:Zdravim,
chtel bych se zeptat jestli je mozne u 4-servoveho samokridla pouzivat "vyskovku" take jako brzdu? Vyklopit ji dolu o 90°, kompenzovat to kridelkami nahoru. Bude to u samokridla fungovat? Ma smysl se o to pokouset?
Jedna se o DLG, rozpeti 1,5m.
Diky.

Záleží na poměrech ploch, šípovitosti a umístění na křildle.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
ZS-Man

#51 Příspěvek od ZS-Man »

Nasel jsem nejake vzory 4servovych samokridel, takze ty rozmery bych asi zhruba okoukal. Sam to vypocitat asi nedokazu. Ale prave nikde nevidim zminky o tom jestli a jak pouzivaji i brzdy.

Odhaduji spravne ze to bude mit co delat s klopivym momentem? Kdyz budou mit klapky(brzdy) velkou plochu, tak uz to kridelkami nedokazu vyrovnat, kdyz malou plochu, tak to sice bez problemu vyrovnam, ale budou neucinne?

Vypadat to bude priblizne takto (viz foto), pouze zvetsene na rozpeti 1.5m a bez pokusu o winglety na koncich kridla.

Ma tedy smysl u takovehoto modelu nejak resit vyklapeni brzd na plnych 90° ? Prozatim bych to videl tak, ze je zkusim udelat dlouha cca 2/5 rozpeti, zbytek budou kridelka. Hloubka cca 25%, profil je PW1211.

Diky.
Přílohy
20200704_091941.jpg
jio

#52 Příspěvek od jio »

ZS-Man píše:Ma tedy smysl u takovehoto modelu nejak resit vyklapeni brzd na plnych 90°?

Osobně si myslím, že to fungovat může jen za předpokladu, kdy klapky budou mít menší plochu než křidélka aby křidélka vyklopené nahoru ještě umožňovaly nějaké řízení. Ale i tak to asi bude bez stabilizace páky ocasu hodně nestabilní. Otázkou je co je předmětem výzkumu. Zjistit, "že to jde" a nebo to "jen" používat. V prvním případě to bude běh na dlouhou trať než se to podaří zkrotit a najdeš funkční poměr mezi velikostí klapek a velikostí křidélek. Ve druhém případě bych asi zvolil jiný typ brzdy.

Viz taky:
Crow (butterfly) mix
Umožňuje strmý sestup modelu na přistání bez nadměrného zvýšení dopředné rychlosti. Mix zajišťuje současné vychýlení klapek dolů a křidélek jako brzd nahoru, velikost výchylky je proporcionálně ovládána ovladačem plynu. Současně je možno programovat výchylku výškovky pro vyrovnání klopivého momentu.
ZS-Man

#53 Příspěvek od ZS-Man »

Ahoj,
Butterfly znam, na vetronich bezne pouzivam.

Jde o to, ze 2servove DLG samokridla mam uz 2 (rozpeti 90cm a 120cm), chci zkusit udelat jeste dalsi (vetsi) A chci vyzkouset 4 servove kridlo. No a kdyz uz tam budou 4 serva, tak mne zajima jestli by melo nejaky smysl pouzit ty klapky jako brzdu a resit vyklapeni na plnych 90°?

Velikost klapek bych proste nejak odhadnul, zmensovat je mohu vzdycky.
Jenom proste nevim, jestli to treba neni uplna blbost, treba to u samokridel z nejakeho duvodu takto nemuze fungovat. (opravdu nevim)

Ale jestli je tato konfigurace realna a je sance ze ten brzdny efekt bude znatelny, a zaroven se z toho nestane kus neovladatelneho prkna, tak bych to rad vyzkousel.

V akci jsem to jeste nevidel, proto se ptam na nejake prakticke zkusenosti. Ale ani teoreticke rady nejsou k zahozeni :-)

Diky.
jio

#54 Příspěvek od jio »

Na to se dá říct jediné. Fandím ti a těším se až to poletí. Viz jyrry a jeho samokřídla s rozevíratelnými sloty, kdy taky zpočátku možná někdo nevěřil, že to bude fungovat. A sakra, ono to funguje. :-)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od jyrry »

jio píše:... zpočátku možná někdo nevěřil, že to bude fungovat. ...
To ani já ne :-D

ZS-Man píše:... 2servove DLG samokridla mam uz 2 (rozpeti 90cm a 120cm), chci zkusit udelat jeste dalsi (vetsi) ...
Mohl bych poprosit o skicu půdorysu, polohu těžiště a profil? Dík.
Chci také něco kolem 2m (na gumicuk, případně pomocný motor) a sháním info kolem.
A chtěl bych to zkusit taky 4-servové, ale jako rozevíratelné sloty, aby to fungovalo jako křidélka, výškovka, směrovka (to už mám) a brzdy (to brzy doprogramuju).
jyrry.webnode.cz
ZS-Man

#56 Příspěvek od ZS-Man »

jyrry píše:Mohl bych poprosit o skicu půdorysu, polohu těžiště a profil? Dík.

Ahoj, tim myslis to nove kridlo ktere teprve vznika (150cm), nebo to co uz je v provozu (120cm) ?
Ale v zasade jsou si podobne, elipticke kridlo, profil PW1211, korenovy profil 22cm (u toho vetsiho). Teziste podle cgCalc 3-4cm. U toho mensiho (i nejmensiho) jsem se pokousel i o winglety na koncich kridla, ted je vypustim a bude rovne.
Přílohy
kridlo1.png
StrycAlois

#57 Příspěvek od StrycAlois »

Nechci zakládat nové vlákno, tak to dávám tady.

Nedaří se mi pochopit, jak funguje ta autostabilita u autostabilních profilů samokřídel.
ZS-Man

#58 Příspěvek od ZS-Man »

Pekne zakladni vysvětlení třeba zde: http://m.samokridla.webnode.cz/podelna-stabilita/
StrycAlois

#59 Příspěvek od StrycAlois »

Jo, díky. Přečetl jsem si to.
Ale už ta základní teorie tady byla zmiňována, myslím že to byl ATTO, dokonce dal i obrázek, stejný jak v tom tvém článku.
Mne by ale zajímal ten mechanismus autostability. Že např. při změně úhlu náběhu něco stoupne, něco klesne a výsledkem bude, že se to vrátí do původní stabilní polohy.
Leon

#60 Příspěvek od Leon »

. . ono stačí tak trošku pohledat, vložit drobet iniciativy . .
https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=27935
L
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“