Přepočet profilu NACA 63A015 a 63A012
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Přepočet profilu NACA 63A015 a 63A012
Vážení, nebyl by někdo z Vás, co máte nějakej "úplnej profilovník" ochotný poslat přepočtenou tabulku na:
NACA 63A015 (b=285mm, t=40mm)
NACA 63A012 (b=200mm, t=21,5mm)
(Někdy bývá A až na konci)
Oba jsem sice na UIUC Airfoil Data Site našel ale přepočítávat cca 220 hodnot ručně je trochu pakárna. Kámoš má
něco v free verzi ale z toho žádná tabulka nevypadne, jen malůvky na obrazovce.
Díky předem za případnou pomoc.
NACA 63A015 (b=285mm, t=40mm)
NACA 63A012 (b=200mm, t=21,5mm)
(Někdy bývá A až na konci)
Oba jsem sice na UIUC Airfoil Data Site našel ale přepočítávat cca 220 hodnot ručně je trochu pakárna. Kámoš má
něco v free verzi ale z toho žádná tabulka nevypadne, jen malůvky na obrazovce.
Díky předem za případnou pomoc.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Přepočet profilu NACA 63A015 a 63A012
A jak by jsi ty data chtěl? V Excelu tak 10minut....
Vygenerovat uvedené profily v "Profili" není problém, ale nevím co je za parametr "T" - tloušťka je přece už v typu 63A0(prohnutí)15(tloušťka) - takže chceš profil 63A040?, nebo jak tomu mám rozumět?
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak co třeba toto...
Ale taky mi to tvoje zadání není moc jasné, je to trochu "přeurčené".. Chceš přepočítat profil NACA 63A015 na hloubku 285, přičemž ignoruji to t=. To máš v příloze.
Ale pokud chceš modifikovat NACA 63A015 tak, aby bylo aby měl při hloubce 285mm tloušku 40mm a je třeba přepočet na tloušku 14,03% a to by se muselo udělat v profili.
Ale taky mi to tvoje zadání není moc jasné, je to trochu "přeurčené".. Chceš přepočítat profil NACA 63A015 na hloubku 285, přičemž ignoruji to t=. To máš v příloze.
Ale pokud chceš modifikovat NACA 63A015 tak, aby bylo aby měl při hloubce 285mm tloušku 40mm a je třeba přepočet na tloušku 14,03% a to by se muselo udělat v profili.
- Přílohy
-
- naca_celeron.xlsx
- (12.55 KiB) Staženo 208 x
TomasC píše:Tak co třeba toto...
To je predsa profil s nulovym prehnutim, takze hrubka sa da kludne prepocitat prenasobenim prislusnym koeficientom.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
igorb píše:To je predsa profil s nulovym prehnutim, takze hrubka sa da kludne prepocitat prenasobenim prislusnym koeficientom.
Díky, mě v hlavě automaticky vyskočily kružnice.
Ale v Profili je generátor i 6-kové řady NACA. Přikládam.
- Přílohy
-
- NACA 63.zip
- (881 bajtů) Staženo 215 x
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Díky Tome za tu Excel tabulku. Požadavek, co jsem dal je "trochu" blbě. 63A015 a 63A012 je středový a koncový řez křídla Amigo a žádná modifikace tam není. Chci ho zkusit řádně vylehčit a předělat na elektro a zkusit tištěný odlehčený žebra, přepážky a pod. Solid, ze kterýho budu řezat žebra je menší o potah 1,5 mm. To co je v Tvý tabulce odpovádá přesně žebrům s potahem na původním plánku.
Ta hodnota b je tedy hloubka křídla bez potahu odečtená z plánku a t je tloušťka bez potahu. Právě proto jsem položil dotaz zda by mi to někdo v Profili, či v jiným profilovníku nespočítal.
Včera večer jsem zkusil v Excelu tu Tvoji tabulku přepočítat prostým odečtením tloušťky potahu na hodnoty pro definování koncových žeber toho solidu "žeber" křídla. A už jsem do tabulky koncovýho žebra rovnou zahrnul i lomení a šípovitost.
Nyní mě čeká "vykuchání" křídla pro nosníky, křidýlka, spojovou trubku a průchozí dutiny v žebrech. Otázka je, jestli ty žebra vylehčit alá "šprdličková konstrukce" známá u velkých dřevěných letadel a nebo tam jen vymrsknout odlehčovací kružnice, tedy ve výsledku hodně dlouhý komolý kužely. Ta šprdlárna je na malování o dost pracnější.
Tu druhou přílohu se mi nedaří ve free Profili otevřít.
Ta hodnota b je tedy hloubka křídla bez potahu odečtená z plánku a t je tloušťka bez potahu. Právě proto jsem položil dotaz zda by mi to někdo v Profili, či v jiným profilovníku nespočítal.
Včera večer jsem zkusil v Excelu tu Tvoji tabulku přepočítat prostým odečtením tloušťky potahu na hodnoty pro definování koncových žeber toho solidu "žeber" křídla. A už jsem do tabulky koncovýho žebra rovnou zahrnul i lomení a šípovitost.
Nyní mě čeká "vykuchání" křídla pro nosníky, křidýlka, spojovou trubku a průchozí dutiny v žebrech. Otázka je, jestli ty žebra vylehčit alá "šprdličková konstrukce" známá u velkých dřevěných letadel a nebo tam jen vymrsknout odlehčovací kružnice, tedy ve výsledku hodně dlouhý komolý kužely. Ta šprdlárna je na malování o dost pracnější.
Tu druhou přílohu se mi nedaří ve free Profili otevřít.
Tady to máš přepočtené na tvoje délky
- Přílohy
-
- NACA 63A.zip
- (3.33 KiB) Staženo 205 x
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Ty soubory.dat jsou do čeho? Profili? Jestli jo, tak z free verze to stejně nedostanu. Nejde to převýst do Excelu nebo jen jako TXT?
Díky
Díky
.DAT je obyčejný texťák - změň příponu na .TXT a normálně otevři.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si trochu zamaloval, zítra zkusím některý žebro vyslintat.
Malování ve školním Solidworks u synovce je teda vopruz, má to 2 roky ve škole a mě jako prostýmu amatérovi stejně moc neporadí a tak to matlám a lámu přes koleno všeljak. Ta distanční výuka je teda na naší mládeži fest znát.
Kdybych udělal šablony a žebra rašploval, tak bych je už měl dávno hotový.
Tohle je první křídlo co jsem takhle maloval, příště to snad půjde líp.
Díky všem, co se snažili pomoci.
Malování ve školním Solidworks u synovce je teda vopruz, má to 2 roky ve škole a mě jako prostýmu amatérovi stejně moc neporadí a tak to matlám a lámu přes koleno všeljak. Ta distanční výuka je teda na naší mládeži fest znát.
Díky všem, co se snažili pomoci.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Odložím si sem dat soubor nagenerované profilu.
- Přílohy
-
[Přípona dxf byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]
-
- NACA 64(3)-818- TC.zip
- (548 bajtů) Staženo 81 x
-
[Přípona bmp byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]
Jestli chceš profil tisknout, tak mám vcelku vyzkoušený "AirfoilTool" do Blenderu.
Je tam NACA 4 a 5-ti "číslový", i import zvenku tam vidím ...
Je tam NACA 4 a 5-ti "číslový", i import zvenku tam vidím ...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)