DESTIL. kolona 40°C

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
guchar
Příspěvky: 8180
Registrován: čtv 07.05.2015 16:24
Bydliště: ČR

DESTIL. kolona 40°C

#1 Příspěvek od guchar »

_ Dia pivo - existuje? Tady tvrdí, že komerčně jsou dostupná jen bez cukru nebo nealko
Pivo se sníženým obsahem cukru a alkoholu vhodné pro diabetiky

_ DIY kolona na 40°C, jen nástřel: el. plotýnka s termostatem, na ní upravený papiňák
co moc nevím je kondenzační sekce (spirálový chladič) a) chlazení jen vzduch b) protékající voda c) jinak
d) průtok media prostorem mrazáku staré chladničky
(Nejdřív: Ježkovy oči, jak to asi chutná. Za další, vznikne tak:
pivní pálenka, destilát, pivovice, whiskey - second life of beer, ethanol pro kámoše?)
Jde na kondenzační sekci něco koupit? Laboratorní potřeby?

_ Chladiče: Dimrothův, Browin, Liebigův, Westův, ...
_ DESTILACE Úspěsné provedení destilace
_ Univerzální zařízení s funkcí destilátoru a tlakového/papinova hrnce o objemu 7 litrů cca 3kKč
automet
Příspěvky: 1980
Registrován: pát 28.02.2014 18:25
Bydliště: Blatnica, SR

Re: DESTIL. kolona 40°C

#2 Příspěvek od automet »

Možno by išlo použiť aj niečo takéto.

Kód: Vybrat vše

https://diolut.sk/destilan-zariadenie-na-vodu-hr-1-4l-750w-p-19474.html
Uživatelský avatar
Medved74
Příspěvky: 109
Registrován: stř 06.04.2011 0:00
Bydliště: Jindřichův Hradec, ČR

Re: DESTIL. kolona 40°C

#3 Příspěvek od Medved74 »

guchar píše:_ Dia pivo - existuje? Tady tvrdí, že komerčně jsou dostupná jen bez cukru nebo nealko
...
Jde na kondenzační sekci něco koupit? Laboratorní potřeby?

...


Ahoj,
to diapivo dělají v podstatě kompletním vykvašením cukrů, tak aby v hotovém pivu nezbyly.
Nealkoholické pivo se dá udělat (jedna z metod) odstraněním alkoholu destilací za sníženého tlaku. Koupit zařízení jde. Hledej rotační vakuovou odparku (angl. rotavapor) a připrav si na ní zhruba 100kKč a ještě k tomu budeš potřebovat vakuový systém se stabilizací "vakua" za obdobnou cenu. A stejně to bude nepitelné :-)

Jirka
automet
Příspěvky: 1980
Registrován: pát 28.02.2014 18:25
Bydliště: Blatnica, SR

Re: DESTIL. kolona 40°C

#4 Příspěvek od automet »

Raz som videl nejaký dokument a celkom ma prekvapilo, že aj nealkoholické víno sa vyrába tak, že najskôr sa "urobí" alkoholické a potom sa z neho nejakým spôsobom alkohol extrahuje preč. Som si myslel, že je to proste niečo na spôsob muštu.
guchar
Příspěvky: 8180
Registrován: čtv 07.05.2015 16:24
Bydliště: ČR

Re: DESTIL. kolona 40°C

#5 Příspěvek od guchar »

@Medved74 Dík za reakci. Vidím, že jsem si redukci alkoholu v dia pivu představoval jako Hurvínek válku.
A asi po destilaci alkoholu z (nespotřebovaného) piva zbude odpad, který nemá cenu sytit CO2?
_ Ten tlak se asi snižuje pro odpar lihu za nižší teploty. A i když jde o obrácený cílový produkt
nejde mi o frakci se zvýšeným podílem alkoholu, ale o zbytek suroviny se sníženým alkoholem,
asi bych měl začít čtením o destilaci ovocných kvasů (vhodné a nevhodné materiály):
popis destilačních přístrojů pro ovocné kvasy

_ Gambrinus Dry (0.3g místo 4g cukru) Recenze: Pokud je to DIA pivo, tak asi v pohodě, ale chuťové
je to podprůměrné géčko s šílenou pěnou, která okamžitě zmizela a z piva byl pohledově čaj.
Gambrinus Dry - světlé výčepní pivo
Jak se tak dívám, byla by to nejspíš parketa, výzkumu potravin pro soudruhy v bývalé NDR
guchar
Příspěvky: 8180
Registrován: čtv 07.05.2015 16:24
Bydliště: ČR

Re: DESTIL. kolona 40°C

#6 Příspěvek od guchar »

_ Nízkoalkoholické (Nealko) pivo výroba
Vytváří se pomocí fyzikálně-chemických procesů, například destilací, osmózou, dialýzou, extrakcí fluidním ¨
oxidem uhličitým, frakční krystalizací a podobně. Výhodou je, že nealkoholické pivo obsahuje látky
v klasickém pivě, které vznikají během kvašení. Nevýhodou, že fyzikální procesy mohou ovlivnit chuť piva.
WIKI kvašené nápoje z obilného sladu s nízkým obsahem alkoholu
METODY I. typu "například různé způsoby destilace (obvykle vakuové)"
METODY II. typu "Pito se vyrábělo metodou řízeného kvašení spočívající v tom, že kvasný proces
byl přerušen už v rané fázi, takže při něm vzniklo jen zanedbatelné množství alkoholu. Dodnes (2020)
se tak vyrábí většina nealkoholických piv v České republice."
Uživatelský avatar
Medved74
Příspěvky: 109
Registrován: stř 06.04.2011 0:00
Bydliště: Jindřichův Hradec, ČR

Re: DESTIL. kolona 40°C

#7 Příspěvek od Medved74 »

quote="guchar"]...
_ Ten tlak se asi snižuje pro odpar lihu za nižší teploty.
...
[/quote]

Ano, při nižším tlaku dochází k varu za nižších teplot. Použití nižší teploty má vliv jednak na chuťové vlastnosti produktu a předpokládám ze dost nezanedbatelný bude ekonomický vliv: snížit tlak + zahřívat pivo po dobu destilace na 40°C je mnohem levnější, než zahřívat na 76°C.

Ale, jak i ostatně v dalším příspěvku píšeš, je to jen jedna z metod výroby nealko piva.
Spíš jsem reagoval na dotaz jestli jde zařízení koupit. Běžně destiláky koupíš v laboratorních potřebách, jen musíš vědět co chceš. Například velice výkonná destilační kolona ( ve smyslu separace) ti oddělí od sebe téměř všechny složky a to určitě nepotřebuješ. Ale to je trošku jiná kategorie, než kotlové destiláky v palírnách, příp různé hrncové destiláky na samohonku. Pokud bys potřeboval nasměrovat na nějaké prodejce laboratorního vybaveni, tak pošli SZ. Nevím jestli by to jinak nebyla neoprávněná reklama, byť na tom nejsem vůbec zainteresovaný.
guchar
Příspěvky: 8180
Registrován: čtv 07.05.2015 16:24
Bydliště: ČR

Re: DESTIL. kolona 40°C

#8 Příspěvek od guchar »

Snížení obsahu alkoholu podtlakovou destilací POPIS postupu
... s použitím vakuové odparky (Rotovapour R-3, Buchi, Itálie) ...
Bylo poté karbonizováno oxidem uhličitým za využití jedné bombičky s obsahem stlačeného oxidu uhličitého.
„ideální“ pivo pro diabetiky
Podařilo se vyrobit 1000 ml dia-piva se sníženým obsahem alkoholu s maximálním obsahem
sacharidů 0,75 g/100 ml a s maximálním obsahem alkoholu pod 1,2 % objemu.

ebay BUCHI ROTAVAPORs /-/ Rotavapor® R-300
LabWrench - BUCHI Corporation - Rotavapor® R-3, Manufactured by BUCHI, This product is Discontinued
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“