Osvědčený akumulátor

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Linj

Osvědčený akumulátor

#1 Příspěvek od Linj »

Zdravím všechny a obracím se na Vás s prosbou o doporučení osvědčeného a dostatečně tvrdého LiPo 4S cca 2600mAh min 35C.
Dosud mám jen elektrovětroně a tam není náročnost na tvrdost AKU tak velká (alespoň v mém případě). Nicméně nyní si chci na blbnutí pořídit https://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=78637 a tam bych chtěl koupit odzkoušenou a praxí osvědčenou lipolku, která nezvadne hned po první minutě letu.
Předem díky za Vaše názory.
TTTTTT

Re: Osvědčený akumulátor

#2 Příspěvek od TTTTTT »

petr1990
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od petr1990 »

Používám roky Nano Tech a nikdy žádný problém - https://www.bighobby.cz/bighobby-nano-t ... 0c--120c-/
satcen

#4 Příspěvek od satcen »

... já vím, že tohle je dotaz druhu "kdo má díru do zadku, má názor", ale sám tenhhle druh baterek používám nejčastěji, tj. 4S 2500-3000mAh. Vyzkoušel jsem už opravdu leccos doma i v "kapitalistické cizině" a poslední 3-4 roky už neutratím jediný mrzký dolar za jinou baterku, než je Admiral (kupuju přes moitionrc, mám od 2 do 6S). V poslední době mají navíc zajimavé nabídky na 1+1 (+1) packy za kosmeticky nižší cenu.
dudaj

#5 Příspěvek od dudaj »

satcen píše:... já vím, že tohle je dotaz druhu "kdo má díru do zadku, má názor"

Tohle není o názoru, ale o zkušenostech a testech. A čím víc prošlo baterek rukama, tím je rozumnější doporučení.

Za mne patří k nejlepším ty výše zmíněné Dualsky Ultra a všeobecně baterie Tattu.

Ale s tvými zkušenost nemám. Drží zhruba tvrdost po těch 2 letech a nějakých cyklech ?
Nafukování spousta výrobců řeší krycíma destičkama, Cena není ten hlavní parametr pro jety, a vybíjecí proud 60 C už několik let taky není žádný velký hit.
Asi největší nároky mají race coptery, takže tam se člověk asi dozví o baterkách nejvíc, takže tam pátrám v diskuzích, když chci něco nového zkoušet.
Linj

#6 Příspěvek od Linj »

Přesně tak, spoléhám na Vaše praktické zkušenosti z praxe, abych nešel případně zbytečně cestou zásadního zklamání.
satcen

#7 Příspěvek od satcen »

Nemám to podloženo měřením vnitřního odporu... a to hlavně proto, že mě k tomu ta baterka nikdy sama nenutila. Bezpečně vím, že když tři roky starému Admirálovi plně naložím, tak na žádném z článků nepadne napětí pod 3.8V ... jsou stále tvrdé jak cihla. U jiných výrobců mám tu zkušenost, že stejně staré baterky - byť čerstvě nabité a vybalancované - můžu zatížit tak na 75%. Jakmile jdu přes, změknou na napětí se propadne k 3,7V na článek. A to mě vytáčí - na koš ještě zralé nejsou, ale srandy si s nima taky moc neužiju.
dudaj

#8 Příspěvek od dudaj »

satcen píše: Bezpečně vím, že když tři roky starému Admirálovi plně naložím, tak na žádném z článků nepadne napětí pod 3.8V ..

To by byla skvělá informace, jenom kdy byla kompletní.

Takže bych si představoval, jaká kapacita baterií, jaké deklarované C, jaký odběr proudu, řekněme po 10 vteřinách běhu plně nabité baterie :wink:

Já u baterií 3,3 Ah 4článku a deklarovaných 70C při odběru 100 A, což je tak poloviční zatížení, tak mám po pár vteřinách pokles na 3,75 V

Při plném zatížení 230 A by to nedal ani instalovaný konektor předpokládám. A baterka by takové napětí nedala ani nová.

Aby nedošlo k omylu, neříkám, že ty baterky nejsou dobrý, jenom by mne opravdu zajímalo co jsem napsal.
dudaj

#9 Příspěvek od dudaj »

satcen píše:Nemám to podloženo měřením vnitřního odporu... a to hlavně proto, že mě k tomu ta baterka nikdy sama nenutila.
.

Napiš teda aspoň co odebíráš za proudy a z jak velký baterky, a jestli to opravdu v prvních vteřinách dá 3,8 V na článek.

Za mně prokazatelně nejlepší co jsem zatím měřil z 850 Tattu 75C počáteční pokles po 5 s na 3,65 V po 2 letech při odběru 30 A a to jsem ji lítal první rok tak 30x a druhý rok tak 2x

Nejlepší baterky se dělaj na coptery, ale jsou všechny malý.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

Kdybych měl vyjmenovat všechny baterkový sračkoidy, co jsem již měl tu čest, tak by seznam byl dost dlouhej. Ale to by se tu mohli někteří začít dost rozčilovat. :wink:
macil

#11 Příspěvek od macil »

Tak vymenuj len tie nesračkoidné. To by nemalo rozčúliť nikoho, alebo ak, tak len nepodstatné percento. :)
dudaj

#12 Příspěvek od dudaj »

Celeron píše:Kdybych měl vyjmenovat všechny baterkový sračkoidy, co jsem již měl tu čest, tak by seznam byl dost dlouhej. Ale to by se tu mohli někteří začít dost rozčilovat. :wink:

Skoro bych si tipnul, že jsi měl špatnou zkušenost i s Gens Ace, pokud se bojíš reakce :lol: .

Docela by mne zajímalo, jestli jsem se trefil. Naopak já bych docela vyzdvihnul Tattu. Sice nerozumím, proč jsou jedny horší a druhý lepší a taky by mne zajímalo, jak to vidí ostatní.
Linj

#13 Příspěvek od Linj »

S GensAce 3S 1800mAh, 45C mám špatnou zkušenost já. Chovám se k nim šetrně, skladuji ve storage, vybíjím na 3,6 V bez zátěže a po cca 40 cyklech se u nich zvýšil Ri a totálně vyměkly.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Celeron »

dudaj píše:Skoro bych si tipnul, že jsi měl špatnou zkušenost i s Gens Ace, pokud se bojíš reakce :lol: .
Docela by mne zajímalo, jestli jsem se trefil. Naopak já bych docela vyzdvihnul Tattu. .

A jakej je rozdíl mezi GensAce a Tatu? 8O
Ne, ty to nebyly. Mám jich 5 kusů 4S1P 2,6Ah, 3 ks z roku 2018 a 2 ks z roku 2019. Loni na podzim ty 2019 stále dokázaly dávat kolem 2,5Ah ale ty 2018 už jen kolem 2Ah ale stále se na ně dí litat. Ani jedna se zatím nenafukuje.
Naprostej sračkoid jsou Foxy a Ray a po nich hned White Line. Všechno druhej rok po koupi nafouklý a proudově a kapacitně nedostatečný. Turnigy 4Ah koupený na podzim 2018 byly nepoužívaný ve storage a na jaře 2019 byly nafouknutý. Dost mě zklamaly Dinogy Graphene 4S1P 2,6Ah 65C, půl roku starý jsou horší než GensAce 40C z roku 2019.
No a Pover LiIon 2,6A si už taky nikdy nekoupím, nikdy jsem z nich deklarovanou kapacitu na rozdíl od Parkside 2Ah a nebo Samsungů 2,2Ah nedostal.
Nikdy mě nezklamalo nic od Dualsky na 3S1P 1Ah jsem lítal ještě když byly starý 8 let. Nanotechy taky dobrý ale víc než 2,2Ah jsem neměl.
Atto

#15 Příspěvek od Atto »

Linj píše:... vybíjím na 3,6 V bez zátěže a po cca 40 cyklech se u nich zvýšil Ri a totálně vyměkly.

Podľa môjho názoru, tam je tá príčina.

Vybíjam na 3,80V/čl, bez záťaže.
Ukrátim sa síce o pár percent kapacity, ale nedostanem lipolku do fáze, kedy jej začína stúpať vnútorný odpor vplyvom kritickej miery vyčerpania náboja.

Ten kritický bod je cca 3,70V/čl. Vtedy v batérii zostáva ešte asi 15% náboja (pri 3,60V/čl už len asi 7%).
Nad touto hodnotou je to OK, pod ňou začína "šrumec".
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“