Havárka motoru Turnigy
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Havárka motoru Turnigy
Kámoš látá Sbacha od Janáčka na motor Turnigy C5065-350. Před pár dny mu za letu zarachotil a umřel. Po přistání bylo vidět, že vinutí na jednom pólu je černý jak bota. Protože jsem už pár motorů převinul, přinesl mi motor na opravu.
Turnigáč jsem rozebral a nestačil se divit. V motoru byly železný špóny, plechy byly protočený o 90 st proti pevnýmy čelu. Magnety jsou dál všechny přilepený ale na čtyřech je vidět, že plechy v nich projely zářez, viz fotka.
To je celkem zajímavý, zatím všechny motory, co se potkaly plechy s magnetama se buď urval magnet a nebo se plechy posunuly navzájem a rozřezaly vinutí. Po složení motoru jsem si všiml, že rotující plášť proti pevnýmu čelu šmajdá cca 0,7-0,8 mm. Kámoš tvrdí, že s motorem nikdy nepraštil ale vypadá to na ohnutou hřídel průměru 8 mm. Takže příčina nejspíš nalezena. Divná je i ta spálená cívka jen na jednom pólu. Zajímavý taky je, že plechy jsou proti pootočení proti ložiskový trubce a pevnýmu čelu zaklínovaný 1 mm ocelovým drátem v drážce a stejně se to protočilo.
Kámoš je nástrojař, tak si bude muset motor srovnat a stáhnout plechy s vinutímz ložiskový trubky. Bude to chtít plastovou kleštinu přes póly plechů, stáhnouy v univerzálce a koníkem přes tyčku vytlačit ložiskovou trubku.
Převinutí nebude žádnej problém, je to jen třízávit asi 15 prameny smalťáku cca 0,2 mm.
Turnigáč jsem rozebral a nestačil se divit. V motoru byly železný špóny, plechy byly protočený o 90 st proti pevnýmy čelu. Magnety jsou dál všechny přilepený ale na čtyřech je vidět, že plechy v nich projely zářez, viz fotka.
To je celkem zajímavý, zatím všechny motory, co se potkaly plechy s magnetama se buď urval magnet a nebo se plechy posunuly navzájem a rozřezaly vinutí. Po složení motoru jsem si všiml, že rotující plášť proti pevnýmu čelu šmajdá cca 0,7-0,8 mm. Kámoš tvrdí, že s motorem nikdy nepraštil ale vypadá to na ohnutou hřídel průměru 8 mm. Takže příčina nejspíš nalezena. Divná je i ta spálená cívka jen na jednom pólu. Zajímavý taky je, že plechy jsou proti pootočení proti ložiskový trubce a pevnýmu čelu zaklínovaný 1 mm ocelovým drátem v drážce a stejně se to protočilo.
Kámoš je nástrojař, tak si bude muset motor srovnat a stáhnout plechy s vinutímz ložiskový trubky. Bude to chtít plastovou kleštinu přes póly plechů, stáhnouy v univerzálce a koníkem přes tyčku vytlačit ložiskovou trubku.
Převinutí nebude žádnej problém, je to jen třízávit asi 15 prameny smalťáku cca 0,2 mm.
Re: Havárka motoru Turnigy
Ale jde vidět že jsou načnuté i okolní vinutí a minimálně jodno skor naproti. Podle mě shořela cívka kde se rotor dotýkal statoru. Zvýšil se v té cívce proud natolik, že vinutí nebylo na takový proud dimenzované a shořelo?
A nemohl si roztočený rotor svou přední částí (nejdále od ložiska) jen škrtnout o stator při nějakém prudkém obratu vlivem působících sil a gyroskopického momentu?
Takové přibrždění by vedlo k nárůstu proudu s následkem spálení vinutí v nějakém nejslabším místě, pokud ho mechanicky nezkratovaly už rozhozené plechy statoru.
PS: nemáte tip na zdroj smaltovaných drátů na vinutí s co nejvyšší teplotní odolností?
Takové přibrždění by vedlo k nárůstu proudu s následkem spálení vinutí v nějakém nejslabším místě, pokud ho mechanicky nezkratovaly už rozhozené plechy statoru.
PS: nemáte tip na zdroj smaltovaných drátů na vinutí s co nejvyšší teplotní odolností?
Vysoko pravdepodobne to pootocenie a mozno aj tie dalsie mechanicke zmeny su DOSLEDOK, nie pricina, proste sa vinutie sluslo, tym zacal motor brzdit a ta vrtula plechy otoci mozu byt fixovane ako chcu, plus ta energia vrtule sa premeni na teplo v tom skrate a usmazi vinutie. A ze take pecky zohnu hriadel uchytenu len na jednej strane a vyrobeny z klasickeho cinskeho xxx sa vobec nedivim.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Igore, ty plechy se protočily i přes ten drátovej klínek, viz drážka v plechách. Kdyby tam ten klínek nebyl, tak by se nejspíš plechy mezi sebou posunuly a roztrhaly vinutí.
Hřídel není úplný bláto, určitě je povrchově šlechtěná. Jehlák pilník si neškrtne, diamanťák jo. Otázka je jak hluboko a zda to není ohnutý v paprscích čela oběžný části.
to heczkot: Smalťáky mám nahamouněný ještě z dob, co se táhly v Kablu Kolín a nebyl problém si něco zprivatizovat.
Hřídel není úplný bláto, určitě je povrchově šlechtěná. Jehlák pilník si neškrtne, diamanťák jo. Otázka je jak hluboko a zda to není ohnutý v paprscích čela oběžný části.
to heczkot: Smalťáky mám nahamouněný ještě z dob, co se táhly v Kablu Kolín a nebyl problém si něco zprivatizovat.
Je to len moj odhad, tvoj motor som nevidel, ale to co hovorim nie je nic "nebezne". V nasej kategorii mal som take motory v rukach ktore nemali ziadnu "odreninku" len jasne pretocene plechy na statore a jedno vinutie presne tak spalene ako mas na obrazku. Inak ziadna ujma ani poskodene zbytky vinutia. A motor samozrejme siel len tazko tocit kvoli skratovej "brzde".
Pisem to nie ze by som hadal co sa stalo ale ako moznost nad cim premyslat.
Pisem to nie ze by som hadal co sa stalo ale ako moznost nad cim premyslat.
Trochu si rýpnu.
Kámoš je nástrojař, a lítá s motorem s křivou hřídelí - to muselo být patrné při doběhu motoru a musel být taky rozvážený.
Navíc to škrtání o magnet muselo být pro kluka co dělá nástrojaře vnímatelné.
Takže nevím. Spíš bych si tipnul, že už vrtulí někde škrtnul a zapomněl na to. Ty hřídele moc nedaj, ale že by byla křivá už novém motoru se mi nezdá.
Kámoš je nástrojař, a lítá s motorem s křivou hřídelí - to muselo být patrné při doběhu motoru a musel být taky rozvážený.
Navíc to škrtání o magnet muselo být pro kluka co dělá nástrojaře vnímatelné.
Takže nevím. Spíš bych si tipnul, že už vrtulí někde škrtnul a zapomněl na to. Ty hřídele moc nedaj, ale že by byla křivá už novém motoru se mi nezdá.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Včera jsem mu motor na letišti vrátil ať si srovná oběžnou část a stáhne plechy z ložiskový trubky. Je to na něm, jestli to přinese srovnaný. Převinutí je celkem v pohodě, pokud nebude někde roztřískanej ten namáčenej "skleněnej" potah plechů, hlavně na hranách.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Kámoš Turnigáče v kleštině zkusil hodinkama házivost a není ohnutá ani hřídel ani křivý čelo oběžky. Vada je už z výroby, roura s magnety je nasazená na čelo šejdrem a není na doraz na osazení čela. Je to zalepený epoxydem, rozlepit to nijak nepůjde. Snad jedině epoxyd vypálit ale to by se odlepily a teplotou zničily i magnety.
Kámoš stáhnul plechy s vinutím ze středový ložiskový trubky. V plechách je sice drážka pro drátovej klínek ale na trubce drážka není a drát tam taky nebyl. Takže protočení se nedivím, trochu epoxydu to udržet nemohlo s cca 40 cm uhlíkovou lopatou, na kterou lítá. Spíš se divím, že to vydrželo tak dlouho, s Sbachem lítá dost často odhadem 5 a více let.
Nojo, číňan...
Kámoš stáhnul plechy s vinutím ze středový ložiskový trubky. V plechách je sice drážka pro drátovej klínek ale na trubce drážka není a drát tam taky nebyl. Takže protočení se nedivím, trochu epoxydu to udržet nemohlo s cca 40 cm uhlíkovou lopatou, na kterou lítá. Spíš se divím, že to vydrželo tak dlouho, s Sbachem lítá dost často odhadem 5 a více let.
Nojo, číňan...
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem Turnigáč odvinul, spočítal a zakreslil. Je to dvanáctipól do trojůhelníka, 7 závitů 32 x 0,18 mm průměr. Mám jen 0,2 mm tak to musím přepočítat.
A taky jsem přišel na důvod spálení motoru. Nejspíš se vibracema proklepaly dva nebo tři závity skrz sklovitou izolaci plechů na hraně a vznikl mezizáviťák na tom pólu, co byl nejvíc napálenej. Musí se opravit izolace plechů vodním sklem s bílejma sazema. Blbý je, že to je oloupaný i na bocích nahoře několika pólů tvaru T. Těch cca 28 drátů paralelně bude taky pěkná pakárna nachystat, vychází to na 3 kusy dlouhý 3 metry.
A taky jsem přišel na důvod spálení motoru. Nejspíš se vibracema proklepaly dva nebo tři závity skrz sklovitou izolaci plechů na hraně a vznikl mezizáviťák na tom pólu, co byl nejvíc napálenej. Musí se opravit izolace plechů vodním sklem s bílejma sazema. Blbý je, že to je oloupaný i na bocích nahoře několika pólů tvaru T. Těch cca 28 drátů paralelně bude taky pěkná pakárna nachystat, vychází to na 3 kusy dlouhý 3 metry.