nadhodil jsem před časem v našem dědkospolku otázku:
Dávat pro vzlet malé klapky ??
Jo, pokud nejde o nějaký hotliner, který maže kolmo nahoru na 25 m/s tak to je blbost . . to dá rozum
Kolega má ( jsme nezávodníci jen poletující dědci..) F3J a leze nahoru tak pod úhlem 30° . Já mám něco měně
ekonomického a lezu pod 45° . . Nepamatuji si jeho aku, vrtuli, motor, ale je to pampeliška 3m5 pod 2kg a já
až na kompozit centroplán a sklotrup jsem při 3m5 na 2,6kg . .
Minulý týden jsem narazil na hezké foto F3B na našponované šňůře a klapky byly tak na 8-10°. . . pro start. Není to
poprvé, co jsem si toho v čase minulých všiml.
O co jde. Od mládí - konec "šedesátek" mám v hlavě zasunuto, že nejlépe - nejekonomičtěji stoupá éro někde v oblasti,
myšleno na poláře, ale snad i v reálu mezi opt. klouzavostí a min klesavostí . .
- já vím, proč zvětšovat vztlak, když stačí přitáhnout . . ale to se pak zvětšuje síla proti tahu motoru . .
Není proto jednodušší dát malé klapky?? Ono z toho mládí mám snad správnou vzpomínku na starty Blaníků z navijáku.
No, text je důkazem že ani 7+ tedy křížků na hřbetě netlumí vášně . .
Rád si poslechnu, co si dav myslí . .
Leon
PS - troufnu si i spekulovat, že ti třibéčkaři na vrcholu stoupání na šňůře v okamžiku potlačení ty klapky shodí, naberou
kvalt a pak nahoru . . zbytek už závisí na typu disciplíny. Byl jsem jednou na čumendě v Hořicích, ale když se
závodí tak neruším . .