Magnetická vyvažovačka na jednolistou vrtuli
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Magnetická vyvažovačka na jednolistou vrtuli
Po sezóně jsem si říkal, že znovu vyvážím vrtulky na pyloňák. Mám sice vyvažovačku s připojením na PC, ale to je moc práce zapojovat a tak... A na letišti už vůbec.
Chtěl jsem udělat magnetickou. Něco jsem si našel na webech a objednal prstencové magnety. Sice jsem věděl o Earnshawově pravidlu, ale co může vědět kněz v roce 1842. No na závěr uznávám, že věděl dost.
Musel jsem si experimentálně pohrát s tvarem magnetického pole pomocí délky a umístění magnetů, abych síly do jehly na konci hřídele omezil co nejvíc. Překvapivě se ukázalo, že když se na jeden konec hřídele nasadí vrtule, tak je to jak nosník na dvou podporách a krátká hřídel se na druhé straně klidně zvedne (proto trubka na konci). A taky se s tím muselo dobře dělat. Ověření, odebrání materiálu, ověření... (proto účko u vrtule).
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2Sdv4Es0oi4[/youtube]
Byly to skvělé tři večery fyzikálně-modelářské zábavy.
Ještě přemýšlím, že zkusím jehlu nahradit řízeným elektromagnetem, ale to budu muset trochu víc promyslet.
Nápady na zlepšení přivítám.
Chtěl jsem udělat magnetickou. Něco jsem si našel na webech a objednal prstencové magnety. Sice jsem věděl o Earnshawově pravidlu, ale co může vědět kněz v roce 1842. No na závěr uznávám, že věděl dost.
Musel jsem si experimentálně pohrát s tvarem magnetického pole pomocí délky a umístění magnetů, abych síly do jehly na konci hřídele omezil co nejvíc. Překvapivě se ukázalo, že když se na jeden konec hřídele nasadí vrtule, tak je to jak nosník na dvou podporách a krátká hřídel se na druhé straně klidně zvedne (proto trubka na konci). A taky se s tím muselo dobře dělat. Ověření, odebrání materiálu, ověření... (proto účko u vrtule).
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2Sdv4Es0oi4[/youtube]
Byly to skvělé tři večery fyzikálně-modelářské zábavy.
Ještě přemýšlím, že zkusím jehlu nahradit řízeným elektromagnetem, ale to budu muset trochu víc promyslet.
Nápady na zlepšení přivítám.
Re: Magnetická vyvažovačka na jednolistou vrtuli
Hriadel polozena na dvoch presnych malych loziskach (pri vrtuli) a dvoch vzadu by bola nepresna ? (malo citlive vyvazovanie ?)
Pouzival som taku vyvazovacku, ale na tazsie veci ale s takymito pomerne lahkymi hriadelkami nie...
Pouzival som taku vyvazovacku, ale na tazsie veci ale s takymito pomerne lahkymi hriadelkami nie...
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Než do toho motat ložiska, tak už jsou mnohem lepší dvě žiletky na místě podpor a h6 hlazenka.
Na to aby sa taka vrtula dala rozumne vyvazit, chybaju jej 2 veci
... no ja uz som ticho, vlastne som nic nepovedal
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jen se neboj..
igorb píše:Na to aby sa taka vrtula dala rozumne vyvazit, chybaju jej 2 veci![]()
Druhej list?
Jinak po dlouhý době technicky radost téma - protože tohle je podstatně vyšší dívčí, než se může zdát.
Jinak je to pěkný - a ty axiální síly do toho hrotu jsou vždy problém - takže je třeba aby ta hřídel byly skutečně tvrdá, ten kužel (ten hrot) skutečně běžel (ideálně nabrousit v lunetě) a hlavně ta opěrná plocha na tom axiálu (na ton magnetu a nebo co je proti té jehle) musí být taky tvrdá - takže buď kalená podložka přebroušená na magnetce a nebo alesoň kus planžety (třeba i ž uhlíkový žiletky) - aby se to nezapíchávalo.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Další dva listyigorb píše:chybaju jej 2 veci
Naštěstí jsem na to přišel až v průběhuMPml píše: než se může zdát
Magnet tam být nemůže, přináší to nežádoucí další "přitažlivosti". Zatím je tam jen stočená M6 a vybroušeno na pohled. Planžeta/žiletka je skvělý nápad, díky. Jehlu mám jen ze soustruhu, ale dělal jsem ji pod velkým úhlem a tak viděl, jak uložení hlavy soustruhu není přesné. Aspoň jsem s tím konečně něco udělal. Díky délce hřídele to snad půjde.MPml píše: opěrná plocha na tom axiálu (na ton magnetu a nebo co je proti té jehle)
Ověřováno pootáčením hřídele ve vyvážené vrtuli a následné kontrole.
Díky 3D tisku, kdy se snadno experimentuje, je teď axiální síla cca na pořádné "fouknutí".
Vyvažuji v ložisku. Ale tak, že s tím rychle jemně otáčím sem tam. Spíš je to takové vrtění. Je to primitivní a rychlé.
Ale dokonale se to stejně vyváží jen na elektromotoru při nižších otáčkách a v ruce, dokud to nemá dokonale hladký chod.
Ale dokonale se to stejně vyváží jen na elektromotoru při nižších otáčkách a v ruce, dokud to nemá dokonale hladký chod.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Viděl jsem podobnou vyvažovačku. V ložisku a vedle sklenice s vodou. Vyvažoval, dokud se nepřestaly dělat vlnky na hladině.
_ Levitace se mi vždy líbily. I magnetické. Musím si přebrat jak to zužitkovat. Na začátek možná jen HRAČKA
_ Vlny na hladině, FAJNE. Jde z nich nějak určit místo a velikost, kam přidat (ubrat) hmotu?
_ Vlny na hladině, FAJNE. Jde z nich nějak určit místo a velikost, kam přidat (ubrat) hmotu?
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Na hrubé vy vážení stačí vyvažovačka břitová.
Na přesné je třeba vyvážit v kombinaci s daným rotorem a uložením. Takže přidělat na letadlo a vyvážit při malých otáčkách. Pak ideálně nesundavat. Pokud je nutné vrtuli sundat tak označit polohu vůči hřídeli. Nemá cenu vyvážit dokonale přesně vrtuli kterou pak přišroubuješ “křivě” - neber to tak že máš vrtuli špatně předělanou , ale ta hřídel nikdy není rovná a kleština už vůbec ne.
Pro příklad skutečná turbína má popsané i pořadí matek na turbíně aby se nepřehodily a nezpůsobily rozvážení rotoru.
Na přesné je třeba vyvážit v kombinaci s daným rotorem a uložením. Takže přidělat na letadlo a vyvážit při malých otáčkách. Pak ideálně nesundavat. Pokud je nutné vrtuli sundat tak označit polohu vůči hřídeli. Nemá cenu vyvážit dokonale přesně vrtuli kterou pak přišroubuješ “křivě” - neber to tak že máš vrtuli špatně předělanou , ale ta hřídel nikdy není rovná a kleština už vůbec ne.
Pro příklad skutečná turbína má popsané i pořadí matek na turbíně aby se nepřehodily a nezpůsobily rozvážení rotoru.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
TomasC píše:["igorb"]chybaju jej 2 veci[]
Další dva listy![]()
![]()
Presne tak
Vies ako, nepomoze ti ze to ide krasne jemne staticky v ruke ked vo vzduchu v roznych zakrutach to serbluje (terminus technikus). U vas to bude zhruba ako v nasich uckarskych hranach, len s tym rozdielom ze my mame tie vrtule o kus vecsie, ale zase mensie otacky, tak tazko porovnat.
2 liste vrtule sme na elektromotoroch mali len v prvopociatkoch pokial to boli plastove APC kde sa ti list v hrane mal moznost "uhnut", v momente ked som dal tvrdu uhlikovu 2listku tak islo v hranach rozobrat ten motor na prvosuciastky, riesenie bol len 3list
... ale ako som povedal, nic som nepovedal
guchar píše:_ Levitace se mi vždy líbily. I magnetické. Musím si přebrat jak to zužitkovat. Na začátek možná jen HRAČKA
Obsah sdělení mezi prvními podtržítky s prominutím nechápu
No a k tomu druhému ("Vlny na hladině, FAJNE. Jde z nich nějak určit místo a velikost, kam přidat (ubrat) hmotu?")
To je pro změnu nepochopení co k čemu je a k čemu se to používá.
Zvlnění hladiny se běžně používá, ale ne na vyvažování, ale na detekci velikosti nevývahy (jak "hodně" je to nevyvážený - že se "to" rozvážilo a jak).
Třeba na bruskách - jako medium se používá co je k dispozici - čaj
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Rotor, stator a zbytek modelu tak zvednou moment setrvačnosti, že se vibrace detekuje špatně.HavelAircraft píše:Takže přidělat na letadlo a vyvážit při malých otáčkách.
Proto je vrtule usazena na délce cca 30mm = zakázkový rotor. Stružená díra. Uchycení na hřídel červíkem. A souhlasím, označení jak nasadit mám, ale spíš pro pocit, než že by to mělo vliv.HavelAircraft píše: kterou pak přišroubuješ “křivě” - neber to tak že máš vrtuli špatně předělanou , ale ta hřídel nikdy není rovná a kleština už vůbec ne.
přesně tak to vzniklo. Kafe na stole.MPml píše:jako medium se používá co je k dispozici - kafe![]()